UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2018-12-26 14:48

Ötkarikás aranyeső

Az egész évben parádézó úszók a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián koronázták meg egész éves produkciójukat: a magyar küldöttség hét arany- és egy ezüstérmet nyert Argentínában. Az év korosztályos sikereit felelevenítő sorozatunkban ezúttal az esztendő legnagyobb utánpótlás-eseményének uszodai arany pillanataira tekintünk vissza.

B. V. – utanpotlassport.huMár a nyári események – a junior Európa-bajnokság és felnőtt Eb – után is nehéz volt jelzőket találni a magyar fiatalok teljesítményére, akik rendre az egyébként is magas szintű várakozásokat is messze túlszárnyalták a legfontosabb viadalokon. Októberben, Buenos Airesben pedig összejött a mesterhármas: az ifjúsági olimpián hét aranyérmet szállítottak az úszók.

Buenos Airesben is a magyar úszóválogatott vitte el a show-t Forrás: MOB
Buenos Airesben is a magyar úszóválogatott vitte el a show-t Forrás: MOB
Talán mondanunk sem kell, hogy megint Milák Kristóf és Késely Ajna parádézott. Az időközben Érdről a fővárosba, a Budapesti Honvédhoz szerződő Milák triplázott Argentínában, a már-már szokásosnak mondható kétszáz pillangó mellett ezúttal 200 és 400 m gyorson alkotott nagyot. Vagyis újfent bizonyította, hogy klasszis versenyző, rendre taktikus, jól felépített úszással végül simán utasította maga mögé riválisait. De ne feledkezzünk meg a 100 m pillangón szerzett ezüstről se, a rövidebb távon is csak az ifi olimpián berobbanó 16 éves Andrej Minakov tudta megállítani. A Kőbánya SC 17 éves kiválósága sem adta alább három aranyéremnél. Miután 400 m vegyesen nem állhatott dobogóra, három gyorsszámban (200, 400 és 800 méteren) is diadalmaskodott. Ráadásul a hazaiak kedvencét, az egy évvel korábban az indianapolisi vb-n még őt felülmúló Delfina Pignatiellót utasította maga mögé mindhárom fináléban. Ezzel csak úgy, mint Milák Kristóf, Ajna is stílusosan búcsúzott a korosztályos sportban töltött évektől. És hogy a jövő nézve is legyen ok a bizakodásra, a még 2019-ben is utánpótláskorú, szintén a Kőbánya SC-t erősítő Berecz Blanka 16 esztendősen a két évvel idősebbek között nyerte meg „utcahosszal” a 200 m pillangót, a junior Európa-bajnokság után Buenos Airesben sem talált legyőzőre. Összefoglalva: a helsinki junior Eb-n tizenkétszer, az ifjúsági olimpián hétszer szólt a magyar himnusz az úszóknak. Az pedig már csak ráadás, hogy a felnőtt Európa-bajnokságon sem maradtak aranyérem és dobogós helyezések nélkül. AZ ÉV UTÁNPÓTLÁSSIKKEREI: Junior Európa-bajnokság, Helsinki Felnőtt Európa-bajnokság, Glasgow

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.