UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2019-04-21 12:23

Jégkorong: a vb végére férfivá értek az U18-as válogatott játékosai

Nagyon mélyről jött vissza, és végül bronzérmet szerzett a magyar válogatott a fehérvári U18-as I/B csoportos jégkorong vb-n. Három vereség után két győzelemmel kúszott fel a csapat a dobogóra. Afőszereplők a játék folyamatos javulásában látják a bennmaradás kulcsát.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huMindenből kijutott a magyar válogatottnak a székesfehérvári ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban rendezett U18-as I/B csoportos világbajnokságon. Svasznek Bence együttese az első három mérkőzésén – az osztrákokkal és britekkel szemben rendes játékidőben, a szlovének ellen pedig szétlövésben – alulmaradt, de amikor meglegyintette a kiesés szele, talpra állt, kiütötte az olaszokat, majd felülmúlta a már biztos feljutó és addig százszázalékos japánokat is.

Minden jó ha a vége jó: a japánok legyőzésével bronzérmes az U18-as válogatott a fehérvári vb-n Fotó: Soós Attila/IIHF
Minden jó ha a vége jó: a japánok legyőzésével bronzérmes az U18-as válogatott a fehérvári vb-n Fotó: Soós Attila/IIHF
Svasznek Bence a torna után büszke volt csapatára, amely a szerdai, britek elleni drámai vereség után felállt a padlóról. „Nem csak az utolsó meccsen, hanem már pénteken az olaszok ellen is nagy nyomás alatt játszottunk. Ha akkor nem nyerünk, már nem is számított volna az utolsó forduló. A japánok ellen nem a kiesésre, hanem a bronzérem megszerzésére koncentráltunk.” Amit az utolsó két meccs játéka alapján megérdemelten kaparintott meg a magyar csapat. Az olaszok és a japánok ellen is a mérkőzés nagy részében dominált, és összesen tizenkét gólt szerzett. És talán, ami ennél is fontosabb: folyamatosan javuló produkciót mutatott. Az ötödik fordulóban a legjobb magyarnak választott Horváth Milán azt emelte ki, hogy mennyit javultak az ötmeccses széria alatt. „Nagyon érzelemdús héten vagyunk túl. Voltunk fent és voltunk lent is. Ahogyan az edzőinktől hallhattuk, gyerekekként kezdtük a tornát, de a végére sikerült férfivá válnunk és érett hokit játszanunk.” S bár a válogatott a torna előtt a feljutást (mi mást) tűzte ki célul, időközben a kiesés gondolatával is meg kellett küzdenie. Ezek után a kettő között a harmadik helyen végzett, és még ha sokan többet is vártak, hazai pályán a világbajnoki éremszerzés biztosan maradandó élmény marad valamennyi szereplőnek. A torna legjobb magyar játékosának Szűcs Ádámot választották. Japán feljutott, Nagy-Britannia kiesett, a magyar válogatott pedig (akkor már a 2002-es korosztály) jövőre is a divízió I/B csoportban bizonyíthat az ukránok, az osztrákok, az olaszok, a szlovének és a lengyelek ellen.

U18-AS DIVÍZIÓ I/B CSOPORTOS VILÁGBAJNOKSÁG, SZÉKESFEHÉRVÁR A világbajnokság végeredménye: 1. Japán 12 pont (feljutott), 2. Ausztria 11, 3. MAGYARORSZÁG 7, 4. Olaszország 6, 5. Szlovénia 5, 6. Nagy-Britannia 4 (kiesett) A magyar válogatott eredményei: –Ausztria 1–3−Szlovénia 1−2, –Nagy-Britannia 4–5, –Olaszország 7–3, –Japán 5–3 A magyar válogatott kerete: Kapusok: Farkas Roland (MAC Budapest), Horváth Dominik (Ifj. Ocskay Gábor JA) Hátvédek: Csollák Márkó (MAC Budapest), Dobmayer Dominik (Ifj. Ocskay Gábor JA),  Falus Ádám (Zürich Lions, svájci), Gáspár Levente (UTE), Hadobás Zétény (Wings HC, svéd), Horváth Milán (Ifj. Ocskay Gábor JA), Mayer Martin (MAC Budapest) Csatárok: Ambrus Gergő (Ifj. Ocskay Gábor JA), Béres Boldizsár (UTE), Keresztes Levente (MAC Budapest), Komáromy Botond (Okanagan, osztrák), Kozma Ferenc (Debreceni HK), Lövei Dávid (DVTK Jegesmedvék), Mesterházy Bálint (Okanagan, osztrák), Rétfalvi Kristóf (Ifj. Ocskay Gábor JA), Rózsahegyi András (HC Plzen, cseh), Sárdi Máté (Dukla Trencin, szlovák), Schlekmann Márk (MAC Budapest), Szűcs Ádám (Augsburg, német), Varga Balázs (Kookoo, finn)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.