UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-05-08 09:03

Sakk: „sikeresen” indult az online juniorbajnokság

Izgalmas és színvonalas mérkőzéseket hozott a Hello Sakk elnevezésű online juniorbajnokság első fordulója, amelynek felvezetőjében a szakemberek alaposan kielemezték az elmúlt 20 év korosztályos sikereit.

Az utóbbi hetekben a koronavírus-járvány ellenére is nagy intenzitással zajlik a hazai sakkélet. Persze, ebben közreműködik, hogy a sportág jellegéből kifolyólag az online térbe visszahúzódva is össze tudják mérni tudásukat a játékosok, akik azért javarészt úgy vélik, az élő partikat semmi nem pótolhatja igazán. Ettől függetlenül izgalmas és színvonalas mérkőzésekben nincs hiány. Az U18-as válogatott a múlt héten a szerb korosztályos nemzeti csapattal csapott össze, és értékes tapasztalatokat gyűjtve kapott ki 10–6-ra, a legfiatalabb magyar nagymester, a 17 éves Kozák Ádám pedig a férfi sakkvilágbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsennel keveredett egy táblára nemrégiben – csak úgy edzésképpen.

Az online térben is nagy intenzitással folynak a mérkőzések Forrás: chesslessonsfree
Az online térben is nagy intenzitással folynak a mérkőzések Forrás: chesslessonsfree
A szövetség is igyekszik formában tartani a fiatalokat. Az új helyzet megoldására online bizottságot állított fel, elindította a leginkább az ifjúság körében népszerű Maradj otthon! elnevezésű online villámbajnokságot, és a női szövetségi kapitány, Papp Gábor ötlete nyomán létrehozta az első hazai online sakkcsatornát, Hello Sakk!-ra keresztelve. „A csatorna célja, hogy magas színvonalú oktatóanyagokat mutasson be, továbbá nagyobb rendezvényeket, magyar érdekeltségű világversenyeket közvetítsen élőben, de akár a korosztályos országos bajnokságok döntőjét is figyelemmel követhetik az érdeklődők. Rendszeresen működő szakmai felület lesz, amelyen fel lehet pezsdíteni a sakkéletet, és tarthatjuk a kapcsolatot egymással, ugyanis lehetőség van az interaktivitásra is.” – tájékoztatta az újításról honlapunkat Molnár Béla, az ifjúsági bizottság elnöke. A felületen pedig az indulása óta megy is a közvetítés, a „szakmázás”. Kedd este elkezdődött a legjobb junioroknak kiírt Hello Sakk-kupa is. A bajnokságra az átlag Élő-pontszámok alapján 24 fiatal hazai sakkozót hívtak meg. A 16 fiú- és 8 leányjátékos a kiemelések után, egyenes kieséses rendszerben dönt a bajnoki címről, a továbbjutás két 10 perces plusz 5 másodperces bónuszú rapidmérkőzés eredményén múlik.
A mezőny Forrás: Hello Sakk
A mezőny Forrás: Hello Sakk
Az első fordulónak a felén jár túl a bajnokság: négy lányt négy nagyobb értékszámmal bíró fiúval sorsoltak össze, és már rögtön meglepetés is született. Gömböcz Zsófia 1.5–0.5-ös győzelemmel búcsúztatta Füle Simont. A partikat Papp Gábor és Molnár Béla élőben közvetítette, a nyitó forduló felvezetőjében pedig a sakkmezo.hu statisztikáinak segítségével alaposan kielemezték a magyar ifjúsági sakk helyzetét a világban. Először is hazánk utánpótlás-világeseményeken való szereplését az elmúlt húsz évben. 2000-től napjainkig a korosztályos világbajnokságon 4 arany-, 6 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtöttek a magyar játékosok, emellett 28 alkalommal végeztek a legjobb 10-ben. A kontinensviadalokon 6 aranyat, 2 ezüstöt, 2 bronzot és 47 top10-es helyezést summázhatunk. Leginkább az évezred eleji brillírozásnak köszönhető az eredményesség.
Az első forduló eredményei Forrás Hello Sakk
Az első forduló eredményei Forrás Hello Sakk
A sikerek szempontjából egyedülálló 2001-es esztendőben Fodor Tamás (U10), Erdős Viktor (U14) és Ács Péter (U20) is világbajnoki címet ünnepelhetett, egy évvel később Berkes Ferenc (U18) is csatlakozott hozzájuk. Azóta nincs arany, a legutóbbi két érmet Gaál Zsóka szállította 2015-ből (U8) és 2017-ből (U10), ezüstöket. Sőt, a magasabb korosztályokban Rapport Richárd 2012-es vb-ezüstje (U20) után már nem nagyon került dobogó közelébe magyar fiatal a rangos nemzetközi megméretéseken. Az Európa-bajnokságot 2016-ban Gaál Zsóka U10-ben, egy év múlva Giang Tran Nam U8-ban nyerte meg. „Hazai Laci bácsit tudnám idézni – jegyezte meg Molnár Béla a húsz évvel ezelőtti sikerek kapcsán. – Ő azt mondta, ilyen nem volt soha, és valószínűleg nem is lesz. A 2001-es évben olyan sok korcsoportban sikerült világbajnoki címet szereznünk, hogy az oroszokat is megelőztük. Valóban kiugró időszaka volt a magyar ifjúsági sakknak. Én a rendszerváltással történő változások mellett abban látom ennek a hátterét, hogy még megvoltak a magas színvonalon működő egyesületeink és hatalmas létszámokkal utaztunk a világeseményekre.” A szakemberek többek között azt is kivesézték, mennyire reális Magyarország 15. helye az elmúlt 20 év top10-es eredményei alapján kialakított világranglistán, és természetesen a jelenről, valamint a várakozásokról is szó esett. Az érdekes beszélgetés és a Hello Sakk-kupa első fordulójának mérkőzései az alábbi videóban tekinthetők meg. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.