UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-12-12 20:42

Vívás: a nemzetközi versenynaptártól függ a jövő év eleji hazai program

Az esetleges nemzetközi viadalokról, a korosztályos világversenyekről és a hazai válogatási rendszerről egyaránt tárgyalt a Magyar Vívó Szövetség elnöksége az ülésén.

A Magyar Vívó Szövetség elnökségi ülésén a közeljövő eseményeiről esett szó, amely ahogyan a szervezet honlapja fogalmaz: egyelőre teljesen bizonytalan. Az elnök, Csampa Zsolt az eseményen arról számolt be, hogy a nemzetközi szövetség jelenlegi egyetlen kiemelt célja az, hogy az olimpiai kvalifikáció időben befejeződjön (mindhárom fegyvernemben egyetlen verseny, illetve a kontinensek pótkvalifikációja maradt hátra). A sorozatban több utánpótláskorú is érdekelt: két kardvívó, a felnőtt-világranglista tizenegyedik helyezettje, a 19 éves Pusztai Liza és a 17 esztendős Battai Sugár, valamint a 18 éves párbajtőröző, Muhari Eszter.

Battai Sugárt (balról) is érintheti a nemzetközi szövetség olimpiai kvalifikációs versenyekről szóló döntése Forrás: EFC
Battai Sugárt (balról) is érintheti a nemzetközi szövetség olimpiai kvalifikációs versenyekről szóló döntése Forrás: EFC
A hunfencing.hu arról ír, hogy felvetődött annak a lehetősége is, hogy ezeket a kvalifikációs eseményeket egy, esetleg két helyszínen rendezik meg, és a lehetséges városok között Budapest is szerepel. A várható döntés karácsony előtt születik meg, ezért a hazai versenynaptár 2021 eleji programjának véglegesítése is tolódik − annak ugyanis alkalmazkodnia kell a nemzetközi programhoz. Csampa Zsolt arról is beszélt, hogy a jövő évi korosztályos világversenyek helyzete egyaránt bizonytalan: a magyar küldöttség csak abban az esetben vesz részt ezeken a seregszemléken, amennyiben garantálható a teljes biztonság. A hazai válogatási rendszerrel kapcsolatban elhangzott, hogy mivel az év elején sem rendeznek nemzetközi megméretéseket, így várhatóan további korosztályos hazai válogatóviadalok és országos bajnokságok kerülnek a 2021-es versenynaptárba. Pontosították és egyszerűsítették a hazai ranglista kialakítását is: az összes válogatón elért legjobb 7 eredmény számít a rangsorba, és ebből maximum kettőt lehet magasabb korosztály eseményén megszerezni. Az elnök leszögezte, szigorú biztonsági körülmények között, zárt kapuk mellett december 18-20-ig a BOK-csarnokban megrendezik a felnőtt országos bajnokságot. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.