UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-01-06 09:00

Kardvívás: Spiesz Anna remekel, de csak a saját korosztályára koncentrál

A Vasas reménysége, a nyolcszoros utánpótlás országos bajnok kardvívó, Spiesz Anna kitűnően teljesít az évadban: magabiztosan vezeti a hazai kadét ranglistát, sőt − mindössze 15 évesen − az előkelő harmadik helyen zárt a felnőtt ob-n.

A Vasas mindössze 15 esztendős kardvívója, Spiesz Anna remekelt a december végén rendezett budapesti felnőtt országos bajnokságon, amelyen egészen a dobogó harmadik fokáig menetelt. A csoportban például a későbbi győztes ifjúsági olimpiai bajnokot, a felnőtt-világranglista 11. helyezettjét Pusztai Lizát is felülmúlta − az elődöntőben viszont épp Pusztai jelentette neki a végállomást.

Spiesz Anna (jobbról az első) a harmadik helyen zárt a felnőtt országos bajnokságon Forrás: hunfencing
Spiesz Anna (jobbról az első) a harmadik helyen zárt a felnőtt országos bajnokságon Forrás: hunfencing
„Még magamat is megleptem ezzel a bronzéremmel. A csoportkörben nagyon jól ment a vívás, hibátlan mérleggel mehettem a főtáblára, így aránylag jó ágon küzdhettem. Végig koncentrált maradtam, a négy között viszont már elfáradtam fejben” − emlékszik vissza Spiesz Anna. A nyolcszoros utánpótlás országos bajnok sportoló egyébként egész ősszel remekelt: a kadétok között három válogatóversenyen aratott diadalt, és magabiztosan vezeti a hazai korosztályos ranglistát. A juniorok mezőnyében egy ezüstérme van − ebben a lajstromban jelenleg a negyedik helyen áll. „Teljesen elégedett vagyok a szezon első felében történtekkel. Különösképpen amiatt, mert eddig még nem sikerült kiharcolnom a válogatottságot; a legutóbbi évadban ötven ponttal maradtam le az Eb-re utazó keretből. Rengeteget edzek, sokat erősödtem, ezáltal fejlődtem is − ezáltal gyakrabban tudom megmutatni a legjobb formámat a viadalokon.” Noha a kadét leány kardcsapat aranyérmet nyert februárban a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon, Anna úgy véli, megvolt az oka annak, hogy nem jutott ki. „Azt hiszem, így kellett történnie, talán nem is álltam még készen rá. Ugyanakkor még motiváltabbá váltam, és ez az előnyömre vált. Úgy futottam neki az új kiírásnak, hogy válogatott szeretnék lenni, ezzel együtt jól szerepelnék a világ- és az Európa-bajnokságon; ha azt mondanák, nyolc közé jutok, azt aláírnám, elégedett lennék. Viszont most, hogy harmadik lettem a felnőtt ob-n, a juniorranglistán is előkelő helyen állok. Eddig nem éreztem, hogy a nagyobbak között is lehet esélyem a kerettagságra, de az sem kizárt, hogy ez egyaránt sikerül; azonban nem ez a fő célom, a saját korcsoportomra koncentrálok!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.