UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-05-04 15:50

Vízilabda: három utánpótláskorú a női vb-keretben

Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a korosztályos játékosok közül Szegedi Panninak, Dömsödi Dalmának és Neszmély Boglárkának is bizalmat szavazott a budapesti világbajnokságra készülő keretben.

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila 21 fős keretet hirdetett a júniusban kezdődő budapesti vizes világbajnokságra – számol be a waterpolo.hu.

Szegedi Panni a vb-keret legfiatalabb tagja Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Szegedi Panni a vb-keret legfiatalabb tagja Fotó: Varga Jennifer/UVSE
A névsorban három még utánpótláskorúnak (2003-ban vagy később született) játékost találunk Szegedi Panni, Dömsödi Dalma és Neszmély Boglárka személyében. A fiatalok meghívása abból a szempontból nem meglepő, hogy a közelmúltban mindhárman kaptak már lehetőséget a bizonyításra a válogatott világliga-mérkőzésein, és a jelek szerint éltek is bizalommal. A nemzeti keret legfiatalabb tagja, a csupán 17 éves Szegedi Panni. Az UVSE ígérete az idén bajnoki címet szerzett a klubcsapatával, a válogatottba pedig egyenesen berobbant, amikor a debütáló meccsén, a világliga európai selejtezőjének első mérkőzésén Patraszban két remek gólt szerzett. Utóbbival mentette 11–11-re a görögök elleni találkozót.
Dömsödi Dalma rászolgált a kerettagságra Forrás: fradi.hu
Dömsödi Dalma rászolgált a kerettagságra Forrás: fradi.hu
Az FTC-Telekommal bajnoki bronzérmes Dömsödi Dalma – aki a hazai szövetség statisztikákat összesítő pontszámítása alapján legjobb utánpótláskorúként a női élvonal tizedik legértékesebb játékosa lett – a második válogatottbeli fellépésén alakított emlékezeteset. A hollandok 11–9 -es legyőzéséhez a világliga-selejtezőn a hasznos centerjátéka mellett két remek góllal járult hozzá. Ezen a budapesti meccsen szerepelt először a válogatottban az Ferencvárosban szintén bravúros elmúlt évadot produkáló kapus, Neszmély Boglárka is. A nemzeti együttesbe továbbá először kapott meghívót az UVSE-s Peresztegi-Nagy Kinga, aki tavaly még a juniorválogatottal nyert világbajnoki bronzérmet. Abból a sokra hivatott csapatból van ott a keretben (az említett utánpótláskorúak mellett) az FTC-s Pőcze Panna is. Ő szintén az év elején mutatkozott be nagyszerűen a válogatottban. „Lehet olyan játékos, aki az egész nyarat végig játssza, majd az eredmények, a teljesítmény eldönti, miként alakulnak az egyes tornákra benevezett csapataink. A legfontosabb a hazai világbajnokság, erre készülünk, itt szeretnénk nagyot alkotni" – idézi Bíró Attilát a hazai szövetség honlapja, melynek tájékoztatása szerint a csapat – még nem teljes kerettel – szerdán elindult Erdélybe, ahol megkezdi a felkészülését a vb-re.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE KAPUSOK: Gangl Edina (Glyfada, görög), Magyari Alda (UVSE), Kiss Alexandra (Eger), Neszmély Boglárka (FTC) MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Dömsödi Dalma (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Keszthelyi-Nagy Rita (UVSE), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (Etnikosz Pireusz, görög), Peresztegi-Nagy Kinga (UVSE), Pőcze Panna (FTC), Rybanska Natasa (UVSE), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros), Vályi Vanda (FTC)

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.