UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-11-09 16:59

Sztojan Ivkovics „szúnyograjból bikacsordát” faragna az U20-as férfiválogatott élén

A felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Sztojan Ivkovics vette át az U20-as nemzeti csapat irányítását is. A szakember az MKOSZ honlapján adott interjút az új pozíciója kapcsán, és kiemelte: „a fizikális hátrány a legnagyobb probléma most a magyar kosárlabdában a nemzetközi élmezőnyhöz képest". Ugyanakkor azt is elmondta, nagy elánnal vetette bele magát a fiatalokkal való közös munkába.

A szeptemberi Magyarország–Franciaország felnőtt Európa-bajnoki mérkőzés után talán némileg túlzó módon, de mindenképpen szemléletesen érzékeltette egy NBA-játékosmegfigyelő, mekkora különbség is van valójában fizikálisan legjobbjaink és a világ élmezőnye között. Azt mondta a szakember:

a franciák bikacsordaként futottak ki a kölni aréna parkettjére, míg a magyarok egy szúnyograjként.

A történetet Sztojan Ivkovics, a férfi válogatott szövetségi kapitánya mesélte, aki az U20-as válogatott új vezetőedzőjeként is szeretne tenni a fizikai hátrány csökkentéséért – írja a hunbasket.hu.

– Mennyire valós az NBA-scout hasonlata? Valóban ekkora a különbség?

– Aki nézte az Európa-bajnokságot, ahol Európa közvetlen élmezőnyével voltunk egy csoportban, pontosan láthatta, elsősorban fizikálisan voltunk velük szemben hátrányban. Sajnos ez a mai kosárlabdában el is dönti a mérkőzéseket, nem lehet taktikával az izomerőben, gyorsaságban meglévő különbséget eltüntetni. A fizikális hátrány a legnagyobb probléma most szerintem a magyar kosárlabdában.

– Elvállalta az U20-as válogatott vezetőedzői megbízatását. Fog tudni változtatni ezen az állapoton?

– Az U20-as válogatottban egy hónapot leszünk együtt a srácokkal, ez önmagában kevés ahhoz, hogy komoly változásokat indítsunk el. Azonban tudnunk kell a játékosokat inspirálni, motiválni arra, hogy a fizikai képzésre akkor is fektessenek nagy hangsúlyt, ha visszamennek a klubjaikhoz. Jó példa itthon a Magyar Nemzeti Kosárlabda Akadémia, ahol Rátgéber Lászlóék három-négy, kosárlabdára szakosodott erőnléti szakembert is foglalkoztatnak már. Ezeket a szakembereket kell összepárosítani dr. Lukasz Trzaskomának, az MKOSZ erőnléti és rehabilitációs vezetőjének a csapatával. Ezen az úton kell haladnia mindenkinek idehaza.

(….)

– Korábban már szóba került, hogy átvenné az U20-as válogatott munkáját. Miért most került erre sor?

– Három évvel ezelőtt már valóban úgy volt, hogy bekapcsolódom ebbe a munkába, ám akkor a covid közbeszólt, aztán a felnőttválogatott nyári programjai miatt nem tudtam elvállalni. Most viszont nincs ilyen gond, nagyon várom már a felkészülést. Kíváncsi vagyok, hogy ezek a fiatalok mennyire képesek felnőttkosárlabdát játszani.

(….)

– Milyen a mostani U20-as korosztály?

– A 2003-as egy olyan generáció, melyben csupán egy-két ember volt, aki mindegyik válogatottnál rendszeresen játszott. Egy olyan csapatunk lesz, melynek tagjai sem az U16-ban, sem pedig az U18-ban nem voltak húzóemberek. Erre egyébként a jövőben szintén oda kell figyelnünk, úgy kell felépítenünk a rendszert, hogy lehetőség szerint a válogatottakban a húzóemberek ugyanazok legyenek korosztályokon át.

A teljes interjú ITT olvasható.

(Fotó: Girgász Péter/MKOSZ)