UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás Vívás Öttusa Kajak-kenu

2022-11-09 12:33

UTÁNPÓTLÁS-VILÁGVERSENYEK

Több tizenéves klasszis halmozta az érmeket az idén

Már az is felér egy edzéssel, ahányszor felléptek a dobogóra – az idei esztendő korosztályos éremhalmozóit szedtük csokorba.

Amelyik versenyen elindultak, azon szinte kivétel nélkül felálltak a dobogóra. Az idén több utánpótláskorú sportoló is halmozta az érmeket.

Összeállításunkban azok a fiatalok szerepelnek, akik legalább öt érmet nyertek a különböző világviadalokon. Érdekesség: csak lányok vannak a listán. Mellettük persze még jó néhány ifjú sportoló teljesített bravúrosan az évben, de sokaknak a sportáguk sajátosságaiból adódóan nem is volt esélyük több érem megszerzésére.

MOLNÁR DÓRA ÉS PÁDÁR NIKOLETT

A hazai úszósport legnagyobb ígéretei között számon tartott két 16 éves versenyző az idén kitömte éremmel a vitrinjét. A Budafóka SE-ben edződő Molnár a római felnőtt Eb-n bronzérmes lett 200 méter háton és a 4×200 méteres női gyorsváltóval, a limai junior-vb-n 100 háton, a 4×200-as és a 4×100-as gyorsváltóval, valamint a 4×100 méteres vegyes gyorsváltóval egyaránt nyert, a Bukarestben rendezett junior Eb-n pedig a 100 és a 200 háton, a 4×200-as gyorsváltóval, továbbá a 4×100-as vegyes gyorsváltóval szerzett aranyat.

Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra a felnőttek és a juniorok között is többször bizonyított az idén Fotó: Árvai Károly

Ha még ez nem lett volna elég, 200 háton junior-vb-ezüst, 100 gyorson és a 4×100-as vegyesváltóval junior Eb-ezüst is került a kollekciójába. A Szegedi Úszó Egyletet erősítő Pádárnak szintén van bronza felnőtt Eb-ről, hiszen ő is tagja volt a harmadikként célba érő 4×200-as gyorsváltónak, emellett a junior vb-n 100 és 200 gyorson, a 4×100-as és 4×200-as gyorsváltóval, valamint a 4×100-as vegyes gyorsváltóval, a junior Eb-n pedig – a 4×100-as gyorsváltó kivételével – ugyanezekben a számokban győzött. És akkor ki is fújhatjuk a levegőt. Utóbbi eseményen azért még 4×100 gyorson ezüst, és a változatosság kedvéért 400 gyorson bronz lett a jutalma. Nem akármilyen eredménylista…

BATTAI SUGÁR KATINKA ÉS SZŰCS LUCA

A női kardvívás sokra hivatott üdvöskéi juniorkorúként nyertek világbajnoki aranyat a felnőttválogatottal (Katona Renátával és Pusztai Lizával) Kairóban, és ugyanúgy csapatban győztek a tallinni U23-as és az újvidéki junior Eb-n, valamint szereztek ezüstöt a dubaji junior-vb-n. A BVSC-t erősítő, 20 éves Szűcs továbbá az U23-as Eb-n második, a DEAC-ban nevelkedő, 19 esztendős Battai a junior-vb-n és Eb-n harmadik helynek örülhetett egyéniben.

Szűcs Luca (balra) és Battai Sugár Katinka már felnőttvilágbajnoknak mondhatja magát Forrás: Magyar Vívószövetség
KAJAKOSOK, KENUSOK

Kőhalmi Emese, a Kovács Katalin NKKA 20 éves kajakozója a „nagyok” vb-jén 5000 méteren címet védett, majd ezen a távon az Eb-n is maga mögé utasította a mezőnyt, sőt Rendessy Eszterrel egy hajóban 1000 méteren ugyancsak nyert a kontinensviadalon.

A Kőhalmival egyidős újpesti Rendessy is szenzációs nyarat zárt, ő az Eb-n 500 méteren, míg a vb-n 1000-en lett második. Aztán az U23-as vb-n egyesben és négyesben is ezüstérmes lett 500 méteren, míg Kőhalmi 1000 és 5000 méteren húzta be a célba a hajóját az első helyen. A női kenusok mezőnyében Bragato Giada és Nagy Bianka párosa nyert itthon 500-on, ezt megelőzően pedig a felnőtt vb-n lett a kettős háromszor harmadik, az Eb-n pedig a 200-as távon elsőként, az 500-ason másodikként fejezte be a duó a döntőt.

Kőhalmi Emese (elöl) és Rendessy Eszter külön-külön meg együtt is brillírozott Forrás: MKKSZ
MÉSZÁROS EMMA

A Trion SC 16 éves öttusázója a krakkói U17-es Európa-bajnokságon egyéniben, vegyes váltóban és csapatban is aranyérmet szerzett, majd a korosztály azt követő lignanói világbajnokságán megint háromszor állt fel a dobogóra: egyéniben bronz-, vegyes váltóban és csapatban ezüstérem lett a jutalma.

Ő abból szempontból kivétel az idei remeklők között, hogy amíg a korábban említett sportolók nagyszerű teljesítménye az előzetes esélylatolgatások során benne volt a pakliban, addig az ő brillírozása igazi meglepetésként hatott.

Mészáros Emma két világversenyen szerzett hat érmet Forrás: FIPM
Ez volt az első alkalom, hogy az U17-esek között egyéniben indultam Eb-n és vébén, korábban csak váltóban sikerült kiharcolnom a csapattagságotÉppen ezért váratlan volt, hogy ennyire jól szerepeltem az Eb-n, és igazi boldogságot jelentett a három aranyérem. Ezután már sokkal nagyobb önbizalommal érkeztem a világbajnokságra, és bennem volt a bizonyítási vágy, hogy megmutassam a kétkedőknek, nem csak egyszeri volt a jó teljesítményem. Tudtam, hogy az Eb-hez képest erősebb ellenfelek lesznek Olaszországban, ennek szellemében álltam rajthoz, és nagyon örültem, hogy megint háromszor léphettem fel a dobogóra. 

Kiemelt kép: Mészáros Emma Forrás: FIPM