UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2022-11-19 09:16

Párizsi aranyra vágyik a válogatott újonc tinije, Hajdú Kata

A 16 éves Hajdú Kata nem csak mellékszerepet vállalt a világliga-szuperdöntőn ezüstérmes női vízilabda-válogatottban.

Több mint üde színfoltja volt a tenerifei világliga-szuperdöntőn ezüstérmet kiérdemlő női vízilabda-válogatottnak Hajdú Kata, aki mindössze 16 évesen debütálhatott a nemzeti csapatban.  

Az UVSE tinédzsere a tornán korát meghazudtoló érettséggel szerepelt az összes meccsen, miközben néhány, klasszisokat idéző megmozdulással, remek védekezéssel vétette észre magát, fontos bombagólt ragasztott az olimpiai és világbajnok amerikaiak kapujába az elődöntőben, aztán a fináléban az Eb-győztes spanyolokkal szembeni ötméterespárbajban kétszer is eredményes volt.  

Nem csoda, hogy Bíró Attila szövetségi kapitány is elégedett volt az ambiciózus újonc teljesítményével, aki már az év elején kijelentette, hogy a 2024-es párizsi olimpián ott szeretne lenni a válogatottban. Ehhez valamikor érkeznie kellett a meghívónak, ám ő maga sem gondolta, hogy ilyen hamar bizonyíthat. 

„Megakadt bennem a levegő, amikor Bíró Attila felhívott, és azt mondta, hogy szívesen megnézne a világliga-szuperdöntőre történő felkészülésen – mondja Hajdú Kata. – Aztán az egyik edzőmeccsen úgy éreztem, hogy semmi nem jön össze, elmaradt a játékom a tudásomtól, és éppen azt követte a kerethirdetés. Nem gondoltam, hogy elhangzik a nevem, aztán a kapitány nagyjából tizennegyedikként kimondta. Nem akartam elhinni, de megkérdezni sem mertem, hogy jól hallottam-e, mert féltem, talán nem. De miután a többiek gratuláltak, és szóltak, hogy készülhetek a sütivel, már minden valósággá vált.” 

Hajdú Kata az UVSE-ben bizonyított, majd a válogatottban is megkapta a lehetőséget Forrás: UVSE

Aztán Kata – akit egyébként október legjobb játékosának választottak a klubjában – hamar a tenerifei medencében találta magát, és már az első meccsén látszott, hogy nem véletlenül került a válogatottba. A megilletődöttségnek vagy a félelemnek jelét sem mutatta a vízben. 

„Akkor nagyon jó színész vagyok! – reagál az ígéret. – A kispadon is sokat izgultam, a döntőbeli ötmétereseknél pedig minden porcikám remegett. Mondjuk, én még a serdülőbajnokságban is ilyen vagyok. De szerencsére jól jöttem ki belőle, mert a drukk elég adrenalint adott ahhoz, hogy helytálljak. Csodás élményeket szereztem, a társak is segítőkészen fogadtak, és azt sem remélhettem, hogy ilyen sok lehetőséget kapok. Úgy voltam vele, hogy majd egy-két könnyebb ellenfél ellen bekerülök a csapatba.

Aztán hirtelen csak úszom, és azt látom, hogy Bea Ortiz védekezik rajtam. Majd Anni Espar. Ilyenkor azért bevillant, hogy úristen, kik ellen játszom én, és ráadásul aranyért a világliga-szuperdöntőn?

Kicsiként még a tévében néztem őket. De az szerencsére valamelyest megnyugtatott, hogy én meg például Keszthelyi Rita csapattársa vagyok.” 

Az, hogy Kata ennyi idősen berúgta a felnőttválogatott ajtaját, a tehetségén túl példaértékű szorgalmának és alázatának köszönhető. Az UVSE-ben Benczur Márton és Áts Bertalan vezetésével adott a kiváló szakmai háttér a fiatal számára.  

Hajdú Kata most már számíthat a következő válogatott meghívóra Forrás: UVSE

Kata egyébként a nyáron sem tétlenkedett. Az U16-os leányválogatottat vb-címig vezette, az U18-asokkal vb-bronzot, az U19-esekkel Eb-ezüstöt nyert.

Négy korosztállyal járt tehát világversenyen az idén, és mindannyiszor dobogón állt.  

„Dolgozom tovább, hogy a fejlődésem folyamatos legyen. Szeretnék megmaradni a felnőttválogatottban, kerettag lenni a fontos világversenyeken, aztán felállni a párizsi olimpia dobogójának legfelső fokára.” 

(Kiemelt kép: Hajdú Kata 16 évesen játszhatott a világsztárokkal Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)