UtánpótlásSport Egy nap az utánpótlásért címmel rendez konferenciát december 5-én szerkesztőségünk, jelentkezz most!
2023. december 1.
  • instagram
Junior ökölvívó-világbajnokság (Jereván, Örményország)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-11-26 17:14

Wladár Sándor lett a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnöke

Wladár Sándort választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság új alelnökének; 22 magyar fiatal vesz részt a téli EYOF-on.

Hetvenöt igen, öt nem szavazat és három tartózkodás mellett egyetlen jelöltként Wladár Sándor olimpiai bajnokot, a Magyar Úszószövetség elnökét választották meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új alelnökének a szervezet szombati közgyűlésén – számol be az MTI. A voksolásra azért volt szükség, mert az eddigi alelnök, Schmidt Gábor a helyettes államtitkári kinevezését követően lemondott posztjáról.

Több mint egyéves szünet után ez volt az első olyan közgyűlés, amelyen újra a – sportban érintett szervezetek képviselőivel – kibővített tagság vehetett részt. Gyulay Zsolt elnök tájékoztatása szerint a decemberben 127 éves MOB-nak az alapszabály szerint 127 tagja lehet, ebből jelenleg 114 hely van betöltve, közülük 88-an jelentek meg a tanácskozáson, de az alelnöki szavazáson már csak 83-an vettek részt.

A közgyűlésen Schmitt Pál Gyulay Zsolttól vehette át az Európai Olimpiai Bizottság által neki ítélt European Olympic Laurel-díjat, mert a szervezet októberi, 42. szemináriumán nem tudott jelen lenni a görögországi Olümpiában.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár elismerően beszélt a MOB-bal kialakított jó kapcsolatról, majd azt hangsúlyozta, hogy a közös megoldásokban hisznek. Hozzátette:az eddigi 16 kiemelt sportág helyett a Nemzeti Versenysport-fejlesztési Programban foglaltak szerint

ezentúl valamennyi olimpiai sportág számíthat a kormány támogatására. 
Fotó: Szalmás Péter/MOB

Fábián László főtitkár arról számolt be, hogy 2023-ban négy nagy eseményen vesznek részt a magyar sportolók, a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF), az Európa Játékokon, valamint a Strand Világjátékokon. Ezek közül

az Olaszországban rendezendő téli EYOF van időben a legközelebb, így ezzel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a versenyen 22 sportoló és nagyjából ugyanennyi sportszakember vesz majd részt.

Bartha Csaba sportigazgató többek között a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatos elvárásokról tájékoztatta a jelenlévőket. Mint elmondta, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 10 500 főben maximálta a résztvevők számát, így a játékokra való kijutás még nehezebb lesz, mint eddig, a tervezett magyar sportolói létszám 114-219 fő között lesz. Úszásban és atlétikában kevesebb magyar versenyző részvételére lehet számítani, előbbiben ugyanis a B-szintes úszók nem indulhatnak, atlétikában pedig úgy felemelték a nevezési szinteket, hogy azokat nagyon nehéz lesz teljesíteni. Vitorlázásban Berecz Zsombor versenyszáma lekerült a műsorról, így csak a laser hajóosztályban lehet magyar induló, a karate sincs már a programban, ugyanakkor a NOB arra is törekszik, hogy a nemek arányát megpróbálják 50-50 százalékra módosítani.

A MOB közgyűlése többek között egyhangúlag elfogadta az elmúlt fél év munkájáról készített elnökségi beszámolót, döntött a 2023. évi olimpiai eseményeken, valamint a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon való részvételről. Ezen kívül elfogadta a 2023-as téli EYOF-fal kapcsolatos célkitűzéseket, irányelveket és Gyulay Zsolt elnök, valamint Fábián László csapatvezető hatáskörébe utalta döntést a küldöttség összetételéről.

Wladár Sándor az alelnöki megválasztását követően kijelentette: élete talán legnagyobb elismerésének tartja a megbízatást. Olimpiai bajnokként kötelességének érzi, hogy szolgálja a magyar sportot, a magyar hazát, és mindent megtegyen a magyar sportért. Ezt ezentúl még nagyobb súllyal és felelősséggel szeretné tenni – fogalmazott.

Kiemelt kép: Wladár Sándor Fotó: Szalmás Péter/MOB