UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-18 20:32

A mindössze 14 éves Josepovits Kinga a három évvel idősebbek között is ellenállhatatlanul teljesít

A Zsíros Akadémia rendkívül ígéretes centere, Josepovits Kinga (14) az U16-os mellett az U18-as kosárlabda-bajnokságban is a legjobbak közé tartozik a különböző statisztikai mutatókban.

Az augusztusi U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokságon az előkelő ötödik helyet szerezték meg a mieink, és a magyar válogatott legfiatalabb tagjaként a csupán 14 esztendős Josepovits Kinga is szerepet kapott. A mezőny nagy részénél két évvel fiatalabb centerreménység mind a hét meccsen pályára lépett, és remek védekezése mellett meccsenként 4 pontot és 3,7 lepattanót tett bele a közösbe. A kontinenstornáról hazatérve – rövid pihenő után – belevetette magát a munkába klubjában, a Zsíros Akadémia Kőbányában is, méghozzá a saját korosztálya (kadét) mellett immáron az eggyel idősebbek, a juniorok között is.

„Már önmagában az is hatalmas megtiszteltetés volt, hogy két évvel fiatalabbként egyáltalán ott lehettem a nyári U16-os Európa-bajnokságon.

Élveztem minden percét, és bár a torna végére nagyon elfáradtam, de hellyel-közzel sikerült jól helytállnom.

Nyilvánvalóan, hatalmas pozitív megerősítést jelentett az Eb-szereplés, éreztem a bizalmat, illetve hogy látnak bennem fantáziát, és ez komoly löketet adott, amikor visszatértem a klubomba, és elkezdtük a bajnokságot” – nyilatkozta Josepovits az Utánpótlássportnak.

A 196 centiméter magas játékos a kadétbajnokságban 20,3 pontot és 32,3-es VAL-mutatót átlagol meccsenként – előbbiben második, utóbbiban első a korosztályban. Eközben már a juniorok mezőnyében is rendre megvillantja tehetségét: nyolc találkozón 16,6 pontot, 10,1 lepattanót és 25,3-es teljesítményindexet jegyzett átlagban.

„Nem volt teljesen ismeretlen a közeg a juniorok között, mivel itt a klubban tavaly már gyakran velük edzettem, viszont bajnokin az előző évadban még nem játszhattam ebben a korosztályban. Persze, a meccseken ez mégiscsak más volt, de viszonylag gyorsan sikerült felvenni a ritmust, és alkalmazkodni a nagyobb sebességhez.”

Josepovits Kinga Forrás: Zsíros Akadémia Kőbánya

Ugyanakkor Kinga a kimagasló mutatók ellenére sem dől hátra, továbbra is hasonló elánnal dolgozik a fejlődésén.

„Úgy érzem, gondolkodásban sikerült előrelépnem mostanában, de

még mindig van bőven fejlődni valóm, bizonyos helyzetekben hozhatnék gyorsabb és jobb döntéseket.

Most leginkább ezen dolgozom, hogy ezen a téren javuljak. Ugyanakkor persze a játék többi elemére is nagy hangsúlyt fektetünk: például a büntetőterületen belüli mozgások csiszolására, vagy éppen az erőnléti munkára.”

A Zsíros Akadémia csapata a junior- és kadétbajnokságban is harmadik helyen áll a B jelű kiemelt alapszakaszcsoportban.

„Mindkét korosztályban az országos döntőbe jutás a célunk, ami az eddigi szereplésünk alapján abszolút reális, aztán ha kiharcoltuk a részvételt, majd meglátjuk, mire lehetünk képesek a nyolcas döntőben.”

A kőbányaiak U18-as és U16-os együttesét egyaránt Tatár István irányítja vezetőedzőként.

„Edzői pályafutásom során nem láttam még ilyen magassággal, labdával ennyire ügyes fiatalt – mondta Kingáról edzője. – Ugyanakkor rendkívül szorgalmas és okos játékosról is beszélünk a személyében, aki a korához képest remekül érti a kosárlabdát, és látszik rajta, hogy szeretné minél magasabb szinten elsajátítani ezt a játékot. Alapvetően visszahúzódó személyiség, nem bánnám, ha kicsit vagányabb lenne egyes helyzetekben, de ezen is dolgozunk."

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)