UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-12-31 16:15

Aho Tyra nem várt gyorsasággal veszi az akadályokat a DVTK-ban

A 17 éves, korosztályos válogatott Aho Tyra a nyári klubváltása után azonnal megtalálta számítását a DVTK Hun-Therm női NB I/A-csoportos kosárlabdacsapatában. A szeptemberi debütálása óta pedig egyre több játéklehetőséghez jut – nemcsak a hazai élvonalban, hanem az Euroligában is.

A Vasas Akadémián nevelkedett fiatal kosárlabdázó, Aho Tyra hozzávetőleg egy évtizedet töltött pasaréti színekben, mígnem idén nyáron Miskolcra igazolt, és a DVTK színeiben folytatta pályafutását. A 17 esztendős irányító szeptember elején így nyilatkozott klubváltásról az Utánpótlássportnak.

„Ez az év a tanulás jegyében fog telni. Remélem, hogy az NB I/A-csoportban is lesz alkalmam szóhoz jutni pár percekre, de a fő célom, hogy megszokjam ezt a nagyobb tempót és a másfajta játékot, ami a felnőttkosárlabdát jellemzi” – mondta Aho mintegy négy hónappal ezelőtt.

Ehhez képest igencsak felgyorsultak az események az U18-as válogatott reménység körül: mostanra az első számú fiatal (U20-as) játékossá lépett előre Völgyi Péter együttesében, és a felnőttélvonal őszi szezonjában mind a 13 fordulóban játszhatott. Ezeken átlagosan 13,9 játékpercet töltött a pályán, ez idő alatt pedig 2,9 pontot és 2,6 pontot, illetve 3,9-es VAL-mutatót jegyzett. Az ünnepek előtti utolsó meccsen például 11 ponttal és 14-es teljesítményindexszel vétett észre magát.

Mondhatni, villámgyorsan egyről a kettőre ugrottam.

– kezdte Tyra az Utánpótlássportnak. – Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ennyi játéklehetőséghez juthatok, de mivel a szezon elején páran megsérültek, ezért nekem is be kellett állnom, és remek érzés, hogy azóta is bíznak bennem az edzők. Már ebben a néhány hónapban is sokat fejlődtem, talán fizikailag a legnagyobbat. Sokat kondizunk, és természetesen az erőnléti munka mellett is rengeteg az edzésünk, ráadásul én az A-csoporton kívül a juniorok között is rendszeresen játszom. A felnőttek az elejétől fogva mindenben segítettek, ami nagyban megkönnyítette a beilleszkedésben, és már ez idő alatt számtalan dolgot tanultam tőlük. Összességében nagy váltást jelentett a nyári átigazolás, de jó környezetbe kerültem, odafigyelnek rám. Igyekszem minél jobban alkalmazkodni az új helyzetekhez, és felvenni a ritmust.”

Aho Tyra Forrás: FIBA.Basketball
Az első meccseken még iszonyatosan izgultam, emiatt megilletődötten is játszottam, próbáltam arra figyelni, hogy ne hibázzak lehetőleg. Az elmúlt egy-két hónapban viszont már sikerült levetkőzni a kezdeti gátlásokat, és jóval magabiztosabbnak mozgok magam a pályán, és ez talán leginkább támadásban látszik, bátrabban vállalok el dobásokat.

A magyar bajnokság mellett mostanra az Euroligában is rendszeresen szóhoz juthat.

„Eleinte úgy volt, hogy én kimaradok az Euroliga-szereplésből amiatt, hogy a sok meccs és az azzal járó utazás ne menjen a tanulás rovására, illetve, elkerüljük az esetleges túlterheltséget. Azonban a csapatban történt sérülések itt is közbeszóltak, és a legutóbbi fordulókban pár percekre már pályára is léphettem. Hatalmas megtiszteltetésként és óriási lehetőségként éltem meg, hogy ilyen nagynevű játékosok ellen játszhattam.”

Aho Tyra általában csereirányítóként kap szerepet a DVTK első csapatában, ami azt jelenti, hogy rendszerint a nővérét, a felnőttválogatott Aho Ninát váltja ezen a poszton.

Aho Tyra (jobbra) és nővére, Aho Nina vállt vállnak vetve küzdenek a diósgyőri sikerekért Fotó: Kiss Olívia

„Ez tényleg nagyon különleges dolog a számunkra.

Ugyanakkor ez a szituáció kicsit furcsa, vicces is egyszerre, mert egy évvel ezelőtt még ez abszolút elképzelhetetlennek tűnt, hogy Ninával együtt fogunk játszani, és én lehetek majd a cseréje.

Ha éppen nem váltjuk egymást, hanem együtt vagyunk a pályán, akkor természetesen ő az irányító, én pedig a kettes – mondta az ifjabbik Aho nővér. – Egyébként rengeteget segít nekem a hétköznapokban, egy igazi támasz a jelenléte.”

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)