UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-01-21 09:06

Az utánpótlás-bajnokságokban remeklő Fárbás nővérek párban veszik az akadályokat Miskolcon

A DVTK 16 éves kosárlabdázója, Fárbás Eliza a juniorok, míg két évvel fiatalabb húga, Emma a kadétok között teljesített kiválóan az alapszakaszban. Azonban a nemrégiben műtött ifjabbik Fárbás nővér súlyos térdsérülés miatt jelenleg hosszú kényszerpihenő elé néz.

Ahogyan azt korábban megírtuk, a DVTK Kosárlabda Akadémia U17-es leánycsapata veretlenül abszolválta a korosztályos Közép-európai Liga (Middle European League) második, ostravai, így az első helyen zárta az alapszakaszt, és bejutott a sorozat tavaszi négyes döntőjébe. A sikerben oroszlánrészt vállalt a csapat miskolciak magasembere,

Fárbás Eliza, aki meccsenkénti 16 pontos átlagával a ranglista második, 12 lepattanójával pedig a legjobb helyezést érte el az egész mezőnyben.

A 16 éves centerreménység a nemzetközi mellett hazai porondon is rendre igazolja tehetségét: a juniorbajnokság alapszakaszában 12,2 pontot, 8,5 lepattanót, 2,7 szerzett labdát és 1,9 blokkot jegyzett meccsenként. A blokkok terén a negyedik legjobb az U18-as korosztályban.

Ám ezen a toplistán nem Eliza az egyetlen Fárbás lány, mivel a nála két évvel fiatalabb Fárbás Emma a hetedik helyen követi őt, 1,7 blokkal.

Mindezt úgy, hogy a 14 esztendős, a nővéréhez hasonlóan elsősorban a center poszton bevethető ígéret a juniorok között egyelőre csupán epizódszereplőnek bizonyult – ellentétben a kadétbajnoksággal, amelyben viszont csapata vezéreként remekelt az ősszel: 11,2 pontot, 10,2 lepattanót, 3 szerzett labdát és 2,6 blokkot produkálva találkozónként. A nővérek pályafutása már a kezdetektől fogva párhuzamosan haladt, és vették sikerrel az akadályokat.

„Az idősebb testvér lévén én kezdtem el előbb kosarazni, majd két évre rá Emma is csatlakozott hozzám – kezdte Eliza az Utánpótlássportnak. – Debrecen melletti kis faluból származunk, így a kosárlabda-karrierünk Debrecenben indult, majd egészen két évvel ezelőttig a DEAC-ban játszottunk, és akkor igazoltunk át a DVTK-ba, szóval a mostani már a harmadik évadunk Miskolcon. Anno első blikkre úgy volt, hogy csak én váltok klubot, de végül mindketten ide jöttünk, és ez utólag abszolút jó döntésnek bizonyult.”

Fárbás Eliza (pirosban, balra) Forrás: NKA Pécs

A fiatal tavaly nyáron részt vehetett a portugáliai U16-os Európa-bajnokságon, amelyen a válogatottal az ötödik helyen zárt. Majd a DVTK-ba visszatérve csapata remek őszi szezonjából is kivette részét: a piros-fehérek 7/3-as mérleggel – a Csata DSE mögött – a második helyen végeztek az „A” jelű kiemelt alapszakaszcsoportban.

„A rájátszás kezdetéhez érve nyilvánvalóan, a nyolcas döntőbe kerülés bebiztosítása az elsődleges célunk, majd ha ezt abszolváltuk, akkor beszélhetünk a többiről, de persze, jó lenne érmet nyerni, és azt hiszem, erre reális esélyünk is lehet.

Az országos döntőket tekintve eddig az ötödik hely volt a legjobb eredményünk, így nagyon motivál, hogy ezúttal végre dobogóra álljunk.

Eközben a testvérpár másik tagjának az említett impozáns statisztikai mutatók ellenére rossz szájízzel, idő előtt ért véget az őszi szezon, illetve az egész évad.

„Október végén a Csata elleni mérkőzésen sajnos térdszalagszakadást szenvedtem, amely után nemrégiben, december második felében műtöttek meg, és most kezdhettem el a rehabilitációt” – mondta Emma.

Fárbás Emma (jobbra) Forrás: U14 Slovenia Ball/Facebook

Aki az elmúlt nyáron már az U14-es válogatottban is bizonyított, amikor a magyar csapattal ezüstérmesként zárt a szlovéniai nemzetközi tornán (Slovenia Ball), a korosztály legrangosabb megméretésén. Fárbást pedig az All Star-csapatba is beválasztották a viadalon.

Alapvetően hasonló a játékstílusunk Lizivel, elsősorban a palánk alatt érezzük jól magunkat, de a kezdetekben, Debrecenben sokat játszottunk mezőnyposzton is, több szerepben ki kellett próbálnunk magunkat, emiatt a festéken kívül is jól érezzük magunkat mindketten, és nem csak a gyűrű közvetlen környezetéből tudunk veszélyt jelenteni. Egyébként ezt tartom a legfőbb erősségünknek is

– jellemezte a fiatalabbik nővér saját, valamint testvére játékát, majd így folytatta a távlati céljairól. – Természetesen, szeretném minél előbb beverekedni magam a felnőttcsapat keretébe, és az A-csoportban kipróbálni magam. Nővéremmel nagy vágyunk, hogy egyszer közösen szerepeljünk majd az élvonalban. Noha tudom, az első időkben csupán egy-két perc jutna, de már azzal is abszolút boldog lennék. Csak is ez motoszkál a fejemben, amikor az első csapat meccseit figyelem. Ugyanakkor idővel szeretnék még nagyobbat álmodni:

hosszú távon a WNBA-ben való szereplés is ott van a terveim között.

Éppen ezért, keményen fogok azon dolgozni, hogy a sérülésből minél hamarabb felépülhessek.”

(Kiemelt képen: Fárbás Eliza (balra) és Fárbás Emma / Forrás: FIBA.Basketball; Tóth Zsombor)