UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-01-27 09:06

Klubváltás lendíthetne nagyot néhány utánpótláskorú felnőttválogatott helyzetén

A magyar válogatottban már bemutatkozó fiatalok közül többen is kevés játéklehetőséget kapnak klubjaikban, ezért a felnőttválogatottat irányító Marco Rossi nem tud támaszkodni rájuk.

Bátran nyúl az újoncokhoz Marco Rossi, a felnőttválogatott szövetségi kapitánya, hiszen kinevezése óta 31 labdarúgó mutatkozott be címeres mezben. Közülük öten még mindig utánpótláskorú (tehát 2002. január 1-jén vagy az előtt született) játékosnak számítanak, Balogh Botond, Baráth Péter, Kerkez Milos, Németh András és Vancsa Zalán is szerepelhetne még a korosztályos együttesek valamelyikében, ám képességük alapján rászolgálnak arra, hogy az A-válogatottban számoljanak velük. Igen ám, csakhogy az említett labdarúgók közül nem mindegyiknek ideális a helyzete, sőt. Márpedig az olasz tréner egyik legfontosabb válogatási szempontja, hogy a meghívottja kellő mennyiségű játékpercet kapjon nemzetközileg versenyképes bajnokságban.

Cikkünkben azoknak a fiataloknak a helyzetét járjuk körbe, akiknek a klubváltás jótékony hatással lehetne a felnőttválogatott-szereplésükre.

Az olasz másodosztályú Parmában pallérozódó Balogh Botond 2021. november 12-én mutatkozott be a válogatott San Marino ellen 4–0-ra megnyert világbajnoki selejtezőjén. A középhátvéd a korosztályos válogatottakban rendre bizonyította, hazai szinten kiemelkedik posztján, az U21-es Európa-bajnokságon ő nyújtotta az együttes legmegbízhatóbb teljesítményét. A Serie A-ban tizennyolc évesen az Internazionale ellen debütáló bekkben nagy lehetőség rejlik, klubja ezért 2025 nyaráig érvényes megállapodást kötött vele 2021 első felében.

Balogh Botond jó eséllyel kapna rendre meghívót, ha minden hétvégén játszana. Forrás: Szabó Miklós/Nemzeti Sport

Csakhogy a húszéves fiatal kemény edzésmunkája ellenére kevés játékpercet kap az azóta a Serie B-be alászálló gárdában: mindeddig 18 tétmérkőzést játszott a Parmában, a most zajló idényben kilencet.

Bár nem került ki Marco Rossi látóköréből, úgy tudjuk, a szövetségi kapitány figyelemmel követi a teljesítményét, mivel kevés időt töltött a pályán, nem kerülhetett be a keretbe.

Amennyiben helyzete nem oldódik meg csapatában, azaz nem kap több lehetőséget a szakmai stábtól, értékes hónapokat, ne adj Isten éveket vesztegethet el, ami különösen fájó az ő korában. Esetleges klubváltása azonban jelentős akadályba ütközhet, szerződése ugyanis még két és fél évig él a Parmanál, amely az utóbbi időben hatalmas veszteséget könyvelt el, így aligha szeretné elkótyavetyélni értékes belső védőjét.

A Debrecen saját nevelésű játékosa, Baráth Péter ugyan még csak húszéves, nyolcvan tétmérkőzésen lépett pályára a Lokiban: 52 meccs az NB I-ben, 22 az NB II-ben, hat pedig a Mol Magyar Kupában jutott neki. Az együttes színeiben kilenc gólt, illetve tizenkét gólpasszt jegyző védekező középpályás érett játéka Marco Rossi figyelmét is felkeltette, március óta rendre meghívást kap a felnőttek közé, novemberben pedig a Luxemburg elleni tesztmeccsen (2–2) debütálthatott.  Nincs könnyű helyzetben, hiszen nagy a versenyhelyzet a posztján, úgyhogy az ő esetében akkor mutatkozna nagyobb esély a rendszeres vagy legalábbis több játéklehetőségre a felnőttválogatottban, ha magasabban jegyzett bajnokságban szerepelne. Képessége, játékintelligenciája, fizikuma és a benne rejlő lehetőség alapján minden esélye megvan arra, hogy külföldre szerződjön, ám úgy tűnik, ennek még nem jött el az ideje, az idényt a DVSC-nél tölt.

Baráth Péter tavasszal a DVSC-ben fejlődhet tovább. Forrás: MTI

Bár a nemzetközi sportsajtóban felröppentek olyan hírek, amelyek szerint a török Besiktas és az olasz élvonalbeli Torino konkrét ajánlattal bombázta volna a hajdúságiakat,

információink szerint vételi ajánlatot még nem kapott Baráth Péterért az NB I hetedik helyezettje.

Az idényben 13 bajnokin két gólt szerző és három gólpasszt adó ifjonc élvezi Szrdjan Blagojevics vezetőedző bizalmát, jól láthatóan töretlenül fejlődik a Lokiban, s amennyiben továbbra is meggyőző teljesítményt nyújt, szinte biztosan lesz előrelépést jelentő külföldi lehetősége, ami megnyithatja akár az utat számára a felnőttválogatott kezdő csapatába.

A 2016 óta a belga Genk kötelékében pallérozódó Németh András hasonló cipőben jár, mint a már említett Balogh Botond. A húszéves középcsatár végigjárta a négyszeres bajnokcsapat utánpótlását, majd ahelyett, hogy kölcsönadták volna, a felnőttcsapatban kapott lehetőséget. Bár nem tölthetett sok időt a pályán, élt az eséllyel, 2022 januárjában néhány perccel a becserélést követően gólt szerzett pályafutása első belga élvonalbeli mérkőzésén, a Beerschot kapuját vette be. A most zajló idényben remekelt a felkészülési időszakban, s mivel az együttes első számú centere, a 2020–2021-es idényt 33 találattal záró Paul Onuachu sérülés miatt nem volt bevethető, a magyar támadó lényegesen több játéklehetőséget kapott a már a bajnokság első fordulóiban listavezetővé előlépő gárdában. Az U21-es válogatott húzóembere kiérdemelte Marco Rossi szövetségi kapitány bizalmát, amelyet a Luxemburg elleni debütálása alkalmával góllal hálált meg.

Németh András klubváltás előtt áll, a Hamburg játékosa lehet. Forrás: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A tél beköszöntével azonban érkezett a hír, amely szerint a Genk a másodosztályban szereplő tartalékegyüttesébe száműzi a játékost, amiért nem akarja meghosszabbítani a nyáron lejáró megállapodását. Ezután arról szólt a fáma, hogy az angol másodosztályú Sunderlandhez igazolhat a téli átigazolási időszakban, ám a belga sajtóban arról lehetett olvasni, klubja nem akarja elengedni a támadót, így akar ugyanis példát statuálni. Ehhez képest szerdán már arról lehetett olvasni a mértékadónak tartott Kickeren, hogy

a német másodosztályú Hamburg szerződtetheti a középcsatárt, a legfrissebb hírek szerint 750 ezer euró ellenében válthat csapatot, s 2026 nyaráig érvényes szerződést ír alá.

Bár Szalai Ádám válogatottól történő visszavonulásával fényes jövő néz ki neki címeres mezben (is), ha jó teljesítményt nyújt következő állomáshelyén, hamar meghatározó játékossá léphet elő a nemzeti csapatban.

(FRISSÍTÉS: péntek délelőtt vált hivatalossá, hogy Németh Andrást szerződtette a német másodosztályú Hamburg csapata; a transzferről bővebben ITT lehet olvasni.)

A cikkünk elején megemlített Vancsa Zalánt és Kerkez Milost kapcsán megemlítendő: előbbi játékos hiába játszik eleget, nem nyújt meggyőző teljesítményt a belga másodosztályú Lommelben, 11 bajnokin szélső támadó létére még nem szerzett gólt és gólpasszt sem adott, így hatalmas formajavulásra lenne szüksége ahhoz, hogy reális esélye legyen akár csak a meghívóra is. Ezzel szemben a 19 éves Kerkez Milos remekel a holland élvonalbeli AZ Alkmaarban, fejlődése szempontjából tökéletes helyen van, hamarosan ő lehet a felnőttválogatott első számú bal oldali szárnyvédője.

 

(Kiemelt kép: Baráth Péter címeres mezben. Forrás: dehir.hu)