UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság (2023)

2023-02-22 19:45

Rubin Mattia és Vajda Oszkár is kadét Európa-bajnok!

A tőröző Rubin Mattia és a kardozó Vajda Oszkár is aranyérmet nyert a tallinni kadét vívó Európa-bajnokság második versenynapján.

A keddi három érem után folytatták nagyszerű szereplésüket a magyar vívók a Tallinnban zajló kadét Európa-bajnokságon.

A fiú tőrözők versenye Rubin Mattia remekléséről szólt. Az idéntől már a Zalaegerszegi VE színeiben vívó fiatal a csoportkört hibátlanul abszolválta, majd francia, lett és lengyel ellenfelet legyőzve jutott az elődöntőbe. Ott az ukrán Andrij Cserkasiny sem tudta megakadályozni dr. Kárpáthy Krisztián és Fekete Gábor tanítványát abban, hogy bejusson a döntőbe (15:11), amelyben az aranyért az izraeli Eitan Lembergerrel csapott össze. A társak körében csak Matyinak becézett 16 éves tőröző 4:4-ig fej-fej mellett haladt ellenfelével, majd három tussal is vezetett, ám előnye 10:10-nél elolvadt, nem sokkal később pedig 12:12 állt az eredményjelzőn.

A hajrában a magyar fiatal volt koncentráltabb, és már csak ő ért el találatot, így 15:12-es diadallal lett kadét Európa-bajnok az észt fővárosban!
Rubin Mattia remek vívással nyert kadét Eb-címet Forrás: EFC

A magyarok közül Gergely Zoltán és Zsögön Andor is nyolcaddöntős volt, előbbi a 9., utóbbi a 15. lett, míg Orovecz Gergely a 41. helyen zárt. A válogatott edzője Szabó István.

A fiú kardozók mezőnyében a parádés napot kifogó Vajda Oszkár is százszázalékos teljesítménnyel rukkolt ki a csoportkörben, aztán spanyol és német kihívón át vezetett az útja a 8 közé, amikor is a magyarok pechére Papp Zsadánnyal találta magát szemben. Az asszót Vajda 15:13-ra nyerte, így Patócs Ákos 16 esztendős TFSE-s tanítványa várhatta az elődöntőt. A fináléért a francia Tom Couderc következett. A magyar fiatal két kiélezett mérkőzés után már semmit nem bízott a véletlenre, és simán, 15:9-es sikerrel jutott a döntőbe. Casian Cidu volt a másik Eb-trófeáért bejelentkező ígéret. A román kardozó jól kezdett. Sőt, 8:4-re, majd 11:6-ra is vezetett. Ekkor azonban Vajda elképesztő fokozatra és fegyelemre váltott. A magyar kitűnőség futószalagon kezdte szállítani a tusokat, és egyszerűen állva hagyta Cidut.

Vajda Oszkár sorozatban kilenc (!) tust adva fordított, majd nyerte meg a döntőt 15:11-re, és szerzett kadét Európa-bajnoki címet!
Vajda Oszkár elképesztő fordítással nyert a kadét Eb-döntőben Forrás: EFC

Az ugyanúgy dicséretesen vívó Papp Zsadány végül az előkelő 7. helyen végzett, Szalai Zalán a 14. lett, míg Monori Mátyás a 23. helyet érdemelte ki. A válogatottat Kósa Miklós vezeti az Eb-n

A leány párbajtőrözők megméretésén a kadét Európa-bajnoki címvédő, Gachályi Gréta és Horváth Lotti is ukrán versenyzőzől kapott ki a nyolc között. Gachályit a tavalyi kadét Eb-n bronzérmes, most végül Eb-győztes Emili Conrad 15:8-ra, Horváthot a tavalyi junior-vb-ezüstérmes Anna Makszimenko 15:9-re győzte le. Mindkét magyar lánynak kijár az elismerés! Gachályi ötödik lett, a csupán 14 éves, azaz még újonc korú Horváth Lotti pedig a 8. helyet szerezte meg a két korosztállyal idősebbek Eb-jén! Nagy Blanka a 20. pozícióban, a még serdülő Terhes Hanna pedig a 85. helyen zárt. A válogatottat Galli Zsolt irányítja a kontinensviadalon.

Szerdán a kadétok csapatversenyeivel folytatódik az Eb. Érdekelt lesz a leány tőr- és a kardegység, valamint a fiú párbajtőr-válogatott.

A kadét és junior Európa-bajnokság folyamatosan frissülő eredményei ITT érhetők el.

(A kiemelt képen: (balra) Rubin Mattia, Vajda Oszkár / Forrás: EFC)