UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2023-03-30 17:48

„Mi csak nyerhetünk!” – Hajdú Kata az Eurokupa-győzelemről

Tinilányokkal nyert Eurokupát az UVSE női vízilabdacsapata; az FTC elleni döntő visszavágóján két gólt jegyző Hajdú Kata nyilatkozott.

Szerda este lőtt két gólt a női vízilabda Eurokupa népligeti döntőjének visszavágóján, magasba emelte a trófeát, majd másnap reggel már matekfeladatokkal bíbelődött a Csanádi Árpád Gimnázium egyik padsorában.  

A 17. születésnapját a hét elején ünneplő Hajdú Kata, Tiba Panna után a második legfiatalabb tagja volt annak az UVSE-nek, amelyik az otthon elszenvedett 9–8-as vereséget követően 13–9-es diadalt aratott a Ferencváros vendégeként, és 21–18-as összesítéssel megnyerte a második legrangosabb női európai kupasorozatot. 

„Sok osztálytársam nézte a meccset, így reggel, amikor bementem a terembe, először a gratulációkat fogadtam. Jó érzés volt! Aztán jött a matek...“ – mondja Kata, aki tavaly év végén már tagja volt a tenerifei világliga-szuperdöntőn ezüstérmes női vízilabda-válogatottnak is. 

Hajdú Kata alaposan kivette a részét az UVSE Eurokupa-győzelméből Fotó: UVSE/Palágyi Barbara

Matekozni a Ferencváros ellen is kellett a margitszigetieknek, hiszen sokáig egyik, majd másik gárda állt összesítésben kupagyőzelemre, végül Benczur Márton fiatal együttese a negyedik negyedet 5–1-re hozta, és lett aranyérmes. Az UVSE ezzel öt sikertelen próbálkozás után tudta ismét legyőzni a Gerendás György által irányított FTC-t. 

„Az első negyed nehézkesen indult, de erre számítottunk – folytatja a tinédzser, aki nemrégiben még bokaszalag-szakadással bajlódott. – Azt mondtuk a lányokkal, hogy elég volt, ma nem győzhetnek ellenünk. Miután a döntő első meccsén kikaptunk egy góllal, már éreztük magunkban az erőt és az elszántságot. Úgy voltunk vele, hogy semmi baj, a visszavágón több góllal nyerünk. Végig biztattuk egymást, és Marci is erősítette bennünk, hogy

mi csak nyerhetünk, hiszen nagyon fiatal csapat vagyunk, és egyedül az ellenfélnek van vesztenivalója.

Mint a kis labradorkölykök, játszani akartunk, és élvezni minden pillanatot.” 

A döntőben Hajdú Kata és Tiba Panna serdülőként, Aubéli Tekla, Golopencza Szonja, Irmes Rozália, Mácsai Eszter és Szegedi Panni ifjúsági korú játékosként szerepelt kiválóan az idősebb, válogatott pólósok mellett. A sorozatban pedig a serdülőket Lendvay Zoé, az ifiket Golopencza Nóra, Kóka Zelma és Varró Eszter képviselte. 

Számos tinédzserrel a soraiban nyert európai trófeát az UVSE Fotó: MTI/Kovács Tamás

„Az UVSE-ben a fiatalok mindent meg akarnak tenni magukért és a csapatért. Az a dolgunk, hogy az idősebbeket segítsük, és hát

a mi szervezetünk a fiatalabb, nekünk kell jobban bírni.

Cserébe rengeteg mindent tanulunk a rutinosabb játékosoktól. Korábban Keszthelyi Rita, az amerikai Maggie Stephens vagy a holland Vivian Sevenich játékát láthattuk testközelből a klubban, de most is itt van például Szücs Gabi, akinek rengeteget ad a jelenléte és a tapasztalata. Az évad elején többen leírtak minket, mondván, ez a fiatal csapat nem fog elérni semmit. Örülök, hogy most is tudtunk bizonyítani! A Marcié mellett nagyon sokat köszönhetünk Áts Berci és Csicsáky Vince utánpótlásban végzett munkájának. Számomra minden siker egy-egy lépcsőfokot jelent. Nem lényeg, hogy a világliga szuperdöntőjében szerzett ezüst értékesebb-e az Eurokupa-aranynál, mert már mindkettő a múlt. A következő napra, feladatra, meccsre koncentrálok.” 

Az egyik ilyen következő kihívás a bajnoki cím megvédése lehet az UVSE-nek.

„Mindent meg fogunk tenni, hogy a bajnokságban is az élen végezzünk. Szeretnénk meccsről meccsre fejlődni, és címvédőhöz méltóan játszani.” 

VÍZILABDA
NŐI EUROKUPA
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
FTC-Telekom Waterpolo–UVSE 9–13 (3–2, 3–5, 2–1, 1–5)

Népliget, 500 néző. V: Wengenroth (svájci), Cabanas (spanyol)
FTC: Neszmély – PŐCZE 1, KUNA 3, Gurisatti 1, Dömsödi, Simon-Illés, Leimeter 1, Csere: Petik P. 1, Máté Zs., Farkas T. 1, Tóth-Csabai 1, Vosseberg. Edző: Gerendás György
UVSE: MAGYARI A. – Peresztegi-Nagy, Szegedi 1, Szücs G. 1, Aubéli, FARAGÓ K. 4, BAKSA V. 2. Csere: Tiba 1, RYBANSKA 1, Mácsai E. 1, HAJDÚ K. 2, Irmes R. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből: 15/3, ill. 10/5. Gól – ötméteresből: –, ill. 2/2. Kipontozódott: Máté Zs. (28. p.), Rybanska (32. p.)
Kupagyőztes: az UVSE, 21–18-as összesítéssel
A kupagyőztes UVSE játékosai: Aubéli Tekla, Baksa Vanda, Faragó Kamilla, Golopencza Nóra, Golopencza Szonja, Hajdú Kata, Irmes Rozália, Kóka Zelma, Lendvay Zoé, Mácsai Eszter, Magyari Alda, Peresztegi-Nagy Kinga, Rybanska Natasa, Szegedi Panni, Szücs Gabriella, Tiba Panna, Varró Eszter. Edző: Benczur Márton
(Jegyzőkönyv forrása: NSO)

(Kiemelt fotó: MTI/Kovács Tamás)