UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-04-27 20:41

A kalapácsvető Csekő Miklós építhet a kiváló évkezdésre

A VEDAC 19 éves kalapácsvetője, Csekő Miklós az U20-as világranglista éléről várja a versenyszezon beindulását.

Kitűnően kezdte az évet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club 19 éves kalapácsvetője, Csekő Miklós.

Zentai Tibor és Dobos Máté tanítványa március végén a veszprémi U20-as téli dobóbajnokságon az egyéni csúcsát (78,44) negyven centire megközelítve, 78,04 méterre dobta a hatkilós szert, ezzel

a korosztály világranglistájának az élére ugrott, és azóta is ezt az előkelő pozíciót foglalja el.

„Ennyire jó dobásra nem számítottam ebben az időszakban – mondja Csekő. – Még úgy sem, hogy előtte három versenyem is jól sikerült a felnőtt, hétkilós kalapáccsal. Ezt egy korrekt kezdésnek tartom a korosztályomban, amelyre lehet építeni.

Az U20-as világranglistán való első hely jó visszajelzés, de nem túl gyakran nézegetem a rangsorokat, mert úgyis minden az adott versenyen dől el.

A célom az, hogy idővel a felnőttek között is jó eredményeket érjek el. Ez nem lesz egyszerű, mert sűrű a hazai mezőny, nehéz érvényesülni, de hiszek benne, hogy sikerülni fog.”

Csekő Miklós az idén a korosztálya Eb-jén bizonyítana Fotó: Zsigmond László

A sokra hivatott atléta az idén a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságot tartja a fő megméretésének. Tavaly ott volt a kolumbiai Caliban rendezett U20-as világbajnokságon is, akkor a 11. helyet érdemelte ki.

„Két évvel ezelőtt még ifjúsági korúként voltam a tallinni U20-as Eb-n. Akkor kijött a rutintalanságom, mert bár lett volna jó dobásom, nem maradtam bent a körben. Akkor még csak három éve atletizáltam. Tavaly a vébé előtt nem sokkal dobtam az egyéni csúcsomat, de aztán betegséggel küszködtem, és Kolumbiában nem voltam százszázalékos. Úgy érzem, az idén még ha közbe is jön valami hátráltató dolog, már a tapasztalatom is segíthet abban, hogy világversenyen is jó formát mutassak. Az évadra méterben nincs konkrét célom, de a hatkilóssal a nyolcvanas, a hetessel pedig a hetvenes határt szeretném átlépni.”

Csekő Miklós munkáját Dobos Máté (balra) és Zentai Tibor irányítja Forrás: VEDAC

Csekő szerint a folyamatos fejlődéshez további alázatos munkára van szükség.

„A korosztályomhoz viszonyítva az erőmmel nincs nagy probléma. Gyorsaságban és technikában azonban bőven mit javulni. Csak öt éve foglalkozom kalapácsvetéssel, de a kezdeti lemaradásomat talán már behoztam a kortársaimmal szemben. Viszont a gyakorlásban nem lehet megállás, rengeteget kell edzeni, hogy el tudjam sajátítani a legcélravezetőbb mozgást. Örülök, hogy évről évre stabilabbnak érzem magam.”

Csekő az idén utolsó évét tölti az U20-as korosztályban, melynek a magyar rekordját Halász Bence tartja 82,64 méterrel. Ettől jelenleg négy méterre és húsz centire van az ambíciózus fiatal egyéni csúcsa.

„Eljátszottam már a gondolattal... Viszont terhet nem teszek magamra, és nem hajszolom mindenáron ezt a rekordot. A munkát elvégzem, és reménykedem benne, hogy egy jobb versenyemen közel tudok kerülni hozzá.”

(Kiemelt képünkön: Csekő Miklós Forrás: MASZ)