UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-03 20:48

A vártnál is jobban helytállt az U16-os fiúválogatott a görögök elleni dupla meccsen Athénban

A nyári korosztályos Eb-re hangoló U16-os fiú kosárlabda-válogatott két hasznos, idegenbeli felkészülési mérkőzésen van túl a görögök ellen: a mieink előbb két-, majd tizenhárompontos vereséget szenvedtek az európai elitbe tartozó házigazdáktól. Kárpáti Dánielt, a csapat másodedzőjét kérdeztük az athéni tapasztalatokról.

Mint arról beszámoltunk, a Faragó Péter vezette U16-os fiú kosárlabda-válogatott a múlt hét végén előbb 73–71-re, majd 84–71-re szenvedett vereséget a görögök otthonában felkészülési találkozón. Az első athéni meccsen a magyar csapat nagyon közel állt a bravúrgyőzelemhez, míg a másodikon – az elsőhoz hasonlóan – a félidőben ezúttal is vezettek a mieink, aztán a gyengébben sikerült harmadik tíz percet (13–25) követően a végjátékban már nem volt esély a fordításra, így alakult ki a végére 13 pontos különbség a görögök javára. Ugyanakkor a két vereséggel végződő összecsapás ezzel együtt is biztató képet fest a magyar válogatott szempontjából a nyári Eb-re előretekintve. Ugyanis a görögök tavaly negyedikként zártak a korosztályos Európa-bajnokság A divíziójában, s egyébként is rendre a kontinens elitjébe tartoznak, míg a mieink általában a B divízió középmezőnyében végeztek az elmúlt évek utánpótlás Európa-bajnokságain.

(A magyar U16-os válogatott idén már másodjára vendégeskedett a görögöknél, januárban négy helyi klubcsapattal mérkőzött meg, és mind a négy ellenfelét magabiztosan verte.)

„Először is hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy ismét meghívtak minket, és újra Görögországba látogathattunk. Kiváló erőfelmérőnek bizonyult a görög válogatott elleni két találkozó. Nyilvánvalóan, felkészülési meccsekről lévén szó ezúttal nem az eredmény volt a legfontosabb 

– kezdte értékelését Kárpáti Dániel, a válogatott másoedzője az Utánpótlássportnak. – 

A csapatkapitányunk, Rosta Péter sérülés miatt nem tarthatott velünk, így nem a legerősebb kerettel álltunk ki, ám ennek ellenére is két nagyon jó, intenzív meccsen vagyunk túl. Az első ráadásul váratlanul szorosan alakult, előzetesen nem hittem volna, hogy végig partiban lehetünk a görög csapattal,

amely a szerkezetét tekintve szinte minden poszton magasabbnak és erősebbnek tűnt nálunk, de ezt sikerült ellensúlyoznunk, és meglepetésre meg is szorongattuk őket. A második meccsen már bővebb rotációval játszottunk. Mindenki kapott játéklehetőséget a bizonyításra. Eközben pedig kerestük a megfelelő kémiát, a jól működő összeállításokat. Bár a harmadik negyedet elveszítettük több mint tíz ponttal, viszont a másik három negyedben ismét felvettük a versenyt a görögökkel, és ez abszolúte örömteli.

Összességében vegyes érzések kavarognak bennem. Mivel nagyon közel voltunk hozzájuk, így az lehet a benyomásunk, hogy akkor mi is hasonlóan jók vagyunk, mint a görögök.

Azonban semmiképpen sem szabad elbízni magunkat, mert közben az is látszik, hogy jó néhány területen kell még javulnunk a nyári Eb-ig. Szóval nem könnyű jelenleg pontosan a helyén kezelni ezt a két meccset, viszont annyi biztos, az eredmény mellett a játék képe is biztatóan mutatott.

Pozitív tapasztalatokkal térhettünk haza, de mivel nem tét-, hanem edzőmeccsekről beszélünk, kellő visszafogottsággal kell értékelni a látottakat.
AZ U16-OS FIÚVÁLOGATOTT ATHÉNI KERETE:
Lukácsi Gábor, Bartos Gergely, Nyikos Balázs, Flasár Zalán, Demeter Levente, Teszárik Márton, Hanzély Viktor, Mezőfi Márk, Tallós Levente, Burony Bálint, Palotai Máté, Váróczy Gergő, Puskás Kadosa

(Kiemelt kép forrása: MKOSZ)