UtánpótlásSport
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-08 19:13

A Csata DSE junior leányai két fronton is hengerelnek

Az alapszakasz után a rájátszást is veretlenül abszolválta a bajnoki címvédő Csata DSE junior leány kosárlabdacsapata, így toronymagas esélyesként készülhet a közelgő országos döntőre. A saját korosztályuk mellett a Csata fiataljai ráadásul az NB I/B-ben is remekelnek, és karnyújtásnyira vannak a felnőttmásodosztály megnyerésétől.

Amint azt korábban megírtuk, a Csata DSE nyerte a rájátszást a junior leány kosárlabda-bajnokságban, így Bódi Ferenc együttese első számú favoritként, veretlenül (18/0-ás mérleg az évadban) várhatja a május 19-21. közötti országos döntőt, és készülhet az újabb bajnoki címvédésre, amely ha összejön, a klub negyedik aranyérme lehet sorozatban az U18-asok között. A korosztályos bajnokságban bemutatott meneteléssel párhuzamosan a 13. kerületi együttes közben az NB I/B-ben is közel áll az aranyérem megszerzéséhez, ugyanis, ha a kék-fehérek a hátralévő két meccsüket megnyerik, a tavalyihoz hasonlóan idén is bajnokok lehetnek a felnőttmásodvonalban, ráadásul szinte kizárólag junior- és kadétkorú játékosokkal felállva.

„Idestova négy éve együtt dolgozom ezekkel a gyerekekkel, a lányok pedig már még régebb óta együtt játszanak. Felnőve gyakorlatilag valamennyi korosztályban megnyerték a bajnokságot.

Ki kell mondanunk, hogy idén is mi vagyunk a legnagyobb esélyesei a junior országos döntőnek, ugyanakkor ezt kellő alázattal, az ellenfelek iránti megfelelő tisztelettel kell viselnünk, és maximális odafigyeléssel kell lehoznunk a döntőt

 – nyilatkozta Bódi Ferenc, a juniorcsapat vezetőedzője az Utánpótlássportnak. – A védekezésünket emelném ki, mint a legfőbb erősségünket, mivel már évek óta nagyon kevés pontot kapunk. Ez mondhatni, filozófiám is, hogy igyekezzünk a szigorú, megalapozott védekezésből minél több könnyű kosarat szerezni. Ugyanakkor a felállt védelem elleni játékban sem illetődünk meg. Összességében remekül kiegészítik egymást a lányok.

Nagy büszkeséggel tölt el minket, hogy a juniorcsapatunkból szinte egytől egyig mindenki valamelyik korosztályos válogatottban szerepel, ami mindenképpen egyedülálló teljesítmény, és az elvégzett munkánk minőségét mutatja. Felemelő dolog lenne, ha a junior mellett az NB I/B-s bajnokságot is meg tudnánk nyerni, immár második éve.

Nyilván, zömében az utánpótláskorúakra alapozunk, de az idősebbek közül Szörényi Laura úgyszintén hatalmas segítség számunkra a rutinjával.

Bódi Ferenc (fehérben) irányításával megállíthatatlanul menetel a Csata DSE junior leánycsapata Fotó: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata

Jól jelzi a csatás lányok dominanciáját, hogy átlagban több mint ötven ponttal múlták felül az ellenfeleket az U18-as mezőnyben.

„A bajnokság kezdetétől fogva nagyon jól összeállt a védekezésünk és ezzel egyidejűleg a támadójátékunk is.

Nagyon maximaslista a csapat minden tagja, így szeretnénk minden meccsen a lehető legnagyobb különbséggel nyerni. Gőzerővel készülünk már a nyolcas döntőre, hiszen szeretnénk címet védeni

 – mondta már Jánosi Virág (18), az együttes irányítója, majd így folytatta a lehetséges felnőttmásodosztályú elsőségről: – Az ősszel nem úgy kezdtük a bajnokságot, hogy idén is harcban lehetünk az aranyért az NB I/B-ben, de idővel kiválóan összeérett a csapatunk, és a legfőbb riválisunkat, az MTK-TFSE-t pedig idegenben sikerült legyőznünk, így azt hiszem, bebizonyítottuk, hogy valóban mi vagyunk a legjobbak."

Jánosi Virág (fehérben) Forrás: BEAC-Újbuda

„Az egyik, hanem a legfőbb erősségünk az összeszokottság – vette át a szót Bajzáth Lili (17). – 

A lányok nagy részét már több mint tíz éve ismerem, sok mindenen keresztül mentünk már együtt, szóval a csapatkohézió nem is lehetne ennél jobb. Ebben a szezonban úgy vélem, az is sokat hozzáadott a fejlődésünkhöz, hogy már mindannyian az A-csoportos felnőttkerettel készülhettünk.

Biztos vagyok benne, a nagyok között összeszedett tapasztalat a junior országos döntőben is meg fog térülni. Sokat jelentene, ha ebben az összetételben sikerülne ismét győznünk. Úgy érzem, egyre élesebb a csapat, szóval izgatottan várjuk a juniordöntőt. Addig persze szeretnénk az NB I/B-s bajnoki címet is behúzni."

Bajzáth Lili Forrás: BEAC-Újbuda

Ehhez már csak szerdán a PINKK-PVSK U23-as alakulatát, majd vasárnap a MAFC-ot kell legyőzniük.

„Bár a mérkőzéseink többségét nagy különbséggel nyerjük meg, azon vagyunk mindig, hogy a koncentrációnk ilyenkor – ha már esetleg biztosíttuk a győzelmet – se hagyjon alább – fogalmazott Kastl Dóra (17), a csapat ígéretes magasembere, aki már a felnőtt első osztályban is bemutatkozhatott. – Az edzőnk, Feri mindig megköveteli a kemény védekezést, és kitűzi a célpontszámot, hogy mennyit engedhetünk maximum az ellenfélnek, tehát a győzelem mellett rendre részcéljaink is vannak.

Továbbá akad egy másik szokásunk is: ha elérjük a száz bedobott pontot, tortázik a csapat, szóval ezért is küzdünk, hogy a siker mellett legyen némi extra jutalom is

 – tette hozzá nevetve.

Kastl Dóra Forrás: Csata DSE

(Kiemelt képen, balról: Bajzáth Lili, Kastl Dóra, Jánosi Virág Forrás: Csata DSE)