UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-05-11 19:56

Az idén is a világ legjobbjai között veti kalapácsát Viszkeleti Villő

A jelenlegi U20-as világranglistán harmadik kalapácsvető, Viszkeleti Villő jókedvűen, motiváltan végzi munkáját, melynek gyümölcsét a korosztálya Eb-jén aratná le az idén.

Remek formát mutatott az év első hónapjaiban a szombathelyi Dobó SE 17 éves kalapácsvetője, Viszkeleti Villő. Németh László és Németh Zsolt tanítványa a felnőtt téli dobóbajnokságon 61,15 méterrel bronzérmes lett, a portugáliai Európa-kupa U23-as mezőnyében már 62,24 méterig jutott, majd az U20-as téli dobó ob-n 63,73 méteres egyéni csúcsot ért el. Utóbbi sikere a pályafutása nagyjából tizenötödik korosztályos bajnoki címét eredményezte (ezt ő saccolja így), na meg azt, hogy az U20-as világranglista vezető helyét is elfoglalhatta.

Az egyéni rekordja jelenleg a harmadik helyet jelenti a korosztálya világrangsorában, így az ígéret teljes joggal lehet bizakodó a közelmúltbeli teljesítménye után. 

„Nagyon örültem a 63,74 méternek, mert nem gondoltam volna, hogy ebben az időszakban képes leszek erre az eredményre – mondja Villő. – Ráadásul az izgalom miatt is emlékezetes marad a verseny, hiszen az egyéni rekordot az utolsó, hatodik dobásomra értem el az U20-as ob-n. Annak is örültem, hogy sikerült kijutnom a portugáliai Európa-kupára, és ott jót versenyeztem. Az U20-as világranglistát nem követem folyamatosan, de természetesen néha ránézek, hogy tudjam, hol tartok a többiekhez képest. Motiváló, jóleső érzés, ha az elején látom magamat.” 

Viszkeleti Villő biztató eredményekkel kezdett az idén Fotó: Cseh Gábor

Villő tavaly három korosztályos világeseményen is kimagaslóan szerepelt. A normandiai Gymnasiadén bronz-, a jeruzsálemi U18-as Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, a Caliban rendezett U20-as világbajnokságon pedig az előkelő ötödik helyen zárt. Az idén ismét Izraelben szeretne maradandót alkotni. 

„Most Jeruzsálemben az U20-as Európa-bajnokságot rendezik augusztusban, és ezen a versenyen szeretnék csúcsformában lenni. Előre nem szabad elkiabálni semmit, de talán reális cél lehet a számomra a dobogó. Nagyon sokat kell még addig dolgozni, és minden az adott napon dől el, de bízom benne, hogy megint sikerélménnyel térek haza Izraelből.” 

A sokra hivatott dobóatlétalány sokat is dolgozik. Az év elején már második alkalommal járt edzőtáborban Potschefstroomban, és a háromhetes dél-afrikai összetartás ismét hasznosnak bizonyult a számára. 

„Már az idősebbekkel is egyre jobban tudtam edzeni, érdemben is bekapcsolódtam a munkába. Fejlődtem technikailag, sokat erősödtem és jól ment a súlyemelés is. Ez most egy nagyon jó időszakom.

Motivált vagyok, jól érzem magamat az edzéseken, és remélem, hogy ez sokáig így is marad. Ha az idén sikerülne elérnem a 65 métert, az nagyon tetszene!

(Kiemelt képünkön: Viszkeleti Villő Forrás: MASZ)