UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-11 18:04

Miklós Melinda akár két Eb-n is szerepelhet a nyáron

A felnőtt női kosárlabda-válogatott egyetlen utánpótláskorú tagjaként a 19 éves Miklós Melinda is készülhet a júniusi Európa-bajnokságra, majd a nyár második felében pedig az U20-as válogatott színeiben szerepelhet kontinenstornán. A szekszárdi fiatalt kérdeztük a várakozásairól.

Amint azt korábban megírtuk, a Székely Norbert vezette felnőttválogatott május elején megkezdte a felkészülést a közelgő, szlovéniai-izraeli közös rendezésű női kosárlabda Európa-bajnokságra. A szakmai stáb első körben 21 fős, bő keretet hirdetett ki, és a névsorban az Atomerőmű-KSC Szekszárd 19 éves ígérete, Miklós Melinda is helyet kapott. A kék-fehérek kiváló irányító-bedobója a legjobban teljesítő utánpótláskorú játékosként zárta az NB I/A-csoport legutóbbi évadát, így nem meglepő, hogy a szövetségi kapitány is felfigyelt a teljesítményére. (A februári, románok elleni Eb-selejtezőn már a meccskeretben is ott lehetett.) Miklóst először a mögöttünk hagyott klubévadról kérdeztük, amelynek során csapatával a negyedik helyen végzett a bajnokságban, illetve immáron második évben az Euroligában is megmutathatta, mire képes.

„Amikor véget ért a szezonunk, kellett néhány nap, hogy úgy igazán átértékeljem magamban az egész idényt mind a csapat, mind a saját szempontomból. Annyi minden történt velünk, minden értelemben élménydús évadot zártunk, jó néhány nehézséget kellett átvészelnünk – kezdte Melinda az Utánpótlássportnak. –

Ami viszont talán a legfontosabb: a tavaly nyári sérülésem, illetve műtétem után az ősszel sikerült jól visszatérnem. A viszonylag hosszú kihagyáshoz képest – magamat is némileg meglepve – már az elején sokat hozzá tudtam tenni. Majd utána az Euroligában is szereztünk sikerélményeket,

megszereztük a csapattal az első győzelmeinket, szóval jól indult az ősz. A válogatottszünetet követően télen aztán kollektíven hullámvölgybe kerültünk, az eredmények sem jöttek igazán, ráadásul időközben távozott tőlünk két, illetve jött hozzánk egy légiós, így a keret is átalakult. A nehéz időszak után jött a februári, újabb válogatottszünet, amelyet sikerült jól kihasználnunk, és a tavaszra újra egész jól összekaptuk magunkat, a rájátszásban pedig igyekeztünk mindent megtenni a legjobb négy kerülésért. Ami nem volt könnyű, hiszen a PEAC-ot pályahátrányból kellett legyőzni a negyeddöntőben. A döntőbe jutásért a Sopronnal nyilván nem mi voltunk az esélyesek, egyedül a DVTK elleni bronzcsatás párharc miatt maradhatott bennünk némi hiányérzet, abban talán több is lehetett volna részünkről. Ugyanakkor a hullámvasútszerű szezonunk végén összességében nem lehetünk túlságosan csalódottak, meg kell becsülnünk ezt a negyedik helyet.

Egyéni szempontból azt kell, hogy mondjam: nem ez volt a legjobb évem, ám így is nagyon fontos tapasztalatokat szereztem, sokat tanultam. A szezon végi hullámzó teljesítményem ellenére mindennel együtt úgy érzem, sikerült előrelépnem egy szintet.
Fotó: Rébay Viktor/FIBA.Basketball

Az alapszakaszban meccsenként 10,5 ponttal, 3,4 lepattanóval, 2,7 szerzett labdával és 3,4 gólpasszal vétette észre magát az élvonalban. A szerzett labda terén ráadásul az A-csoportos mezőny legjobbjaként zárt. Így folytatta már a válogatottról:

A felnőttválogatottban jelenleg elsősorban igyekszem kiélvezni a lehetőséget, és az új impulzusokból – mind szakmailag, mind emberileg – táplálkozva a lehető legtöbbet fejlődni

– mondta. – A múlt héten kezdtük a közös munkát, de az első héten az idősebbek még nem dolgoztak velünk, ők ezen a héten csatlakoztak hozzánk. Szóval első körben főleg a fiatalok – nagyjából tíz-tizenegy fő – vett részt az edzőtáborban, azonnal belevágtunk a kemény munkába. Öt az öt elleni, kontaktusos edzések, valamint egy az egy elleni játékok. Majd néhány napnyi szünet után szerdán kezdtük a második etapot, melynek keretében jövő héten már Szlovéniába utazunk két felkészülési meccsre.”

A június 15. és 25. között megrendezendő felnőtt Eb után Miklós Melindának július 29. és augusztus 6. között pedig az U20-as Eb-n lehet jelenése.

Fotó: Girgász Péter/MKOSZ

„Egyeztetve a felnőtt- és az U20-as válogatott szakmai stábjával is, abban maradtunk:

a nyári prioritás mindenképpen az U20-as Európa-bajnokság lesz számomra. Ez az utolsó évem az utánpótlásban, nagyon szeretnék a saját korosztályomban bizonyítani, de addig is természetesen a felnőttek között igyekszem helytállni.

Székely Norberttel folyamatosan egyeztetünk, hogy miként tervez velem a felnőtt Eb-re, ami azért is fontos, mivel június végén már kezdődik az U20-asok felkészülése. Nyilván arra is próbálunk figyelni, hogy ne legyen túl sok a terhelés a két Európa-bajnoksággal együtt.”

(Kiemelt képet készítette: Rébay Viktor/FIBA.Basketball)