UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-21 13:55

Hiányoztak a nemzetközi szinten szükséges pluszok az U17-es válogatott Lengyelország elleni Eb-csoportmeccsén

Belvon Attila szövetségi edző szerint elszántan futballozó csapata Lengyelország ellen bizonyította, hogy van tartása, ugyanakkor az Írország elleni utolsó Eb-csoportmérkőzésen védekezésben és támadásban egyaránt szükség lesz azokra a pluszokra, amelyek ahhoz kellenek, hogy győzzön a magyar korosztályos gárda.

Mint arról beszámoltunk, a magyar U17-es válogatott 5–3-as vereséget szenvedett Lengyelországtól a hazai renezésű Európa-bajnokság második csoportmérkőzésén. A találkozón kijött a két csapat közötti különbség, a lengyelek ugyanis sebességben, technikai képzettségben, taktikai érettségben, és persze gólszámban is a magyar csapat fölé nőttek, igazolva a papírformát és az előzetes várakozást, miszerint Marcin Wlodarski szövetségi edző csapata a kvartett legerősebbje.

A mérkőzés után Belvon Attila szövetségi edző nyilatkozott a felcsúti Pancho Aréna sajtófolyosóján. Az 52 éves szakember meglátása szerint bizonyos szemszögből nagy volt a hasonlóság a szerdán Wales ellen 3–0-ra megnyert összecsapás és a szombati vereséget hozó meccs között.

"A Wales elleni mérkőzéshez hasonlóan a második félidőben játszott jobban a csapatom, csak azt a meccset megnyertük, ezen pedig vereséget szenvedtünk. Elkövettünk néhány hibát, amelyet a jól védekező, szervezetten futballozó, magasan presszingelő, illetve jó egyéni teljesítményeket felvonultató ellenfelünk kihasznált. A fordulás után mentünk az eredmény és az egyenlítés után, de gólra gólt kaptunk és nem tudtunk felállni a padlóról. Ellenben azt is lehetett látni, hogy a csapatnak van tartása, még akkor is, ha a játékunk nem volt mindig látványos – megjegyzem, nem is lehet mindig az nemzetközi meccsen. Az öltözőben azt mondtam a játékosoknak, küzdjenek önmagukért, a családjukért, a szeretteikért és a szurkolókért, Írország ellen ugyanis meg kell mutatni, hogy ez a magyar korosztályos válogatott továbbjutó csapat a csoportjában.

Olyan nincs, hogy feladjuk, ilyen kifejezés nem szerepel a szótárunkban.

Igyekszünk mindent elkövetni annak érdekében, hogy a játékosok felfrissüljenek, fizikailag jó állapotban legyenek és taktikailag fel legyenek készítve. A játékosaim elszántak lesznek, mint szombat este voltak, de védekezésben és támadásban egyaránt szükségünk lesz azokra a pluszokra, melyek ahhoz kellenek, hogy nemzetközi meccset nyerjünk, s amelyek Lengyelország ellen hiányoztak."

Noha az Európa-bajnoki mércével mérve kimagasló egyéni teljesítményt magyar futballista nem nyújtott Lengyelország ellen, akadt azért olyan, aki jól játszott – mint például Varga Zétény, akit a szünetben cseréltek be. A Ferencváros tizenhat éves szélsője góllal hálálta meg a bizalmat, az 55. percben ő szerezte a válogatott első gólját.

"Belvon Attila szövetségi kapitány azzal küldött pályára, hogy tegyek hozzá a játékhoz egy kis pluszt, ami az első játékrészben hiányzott, a csapattól pedig azt kérte, hogy kevesebbet hibázzon, próbáljuk megfordítani a meccset. Részben tőlem várta a gólt, ami sikerült, de sajnos nem sokra mentünk vele. Három kettes állásnál úgy éreztem, benne van a levegőben a pontszerzés, de sajnos egy újabb hiba miatt nem jött össze. A hajrában meg nem adott gólunk előtt én adtam be a labdát szögletből, láttam, hogy fél méterrel a gólvonal mögött pattant le a labda Németh Hunor fejesénél. Próbáltam meggyőzni a partjelzőt az igazamról, de azt mondta, nem látta a labdát a kapustól. Most már mindegy, a játékvezetők is emberek, tévedni pedig emberi dolog, ráadásul túl sokat nem változtatott volna a helyzetünkön, ha megadják a találatot. Immár Írország ellen készülünk, szeretnénk bizonyítani az utolsó csoportmérkőzésünkön."

(Kiemelt képünkön: Lengyelország túl nagy falatnak bizonyult az U17-es magyar válogatottnak Fotó: Kovács Tamás/MTI)