UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-05-31 20:42

Időben jött pofon után bravúros arany a végén – a Szekszárd ünnepelhetett a serdülő lányok döntőjében

A fináléban a házigazda DVTK Akadémiát legyőzve az Atomerőmű KSC Szekszárd szerezte meg a bajnoki címet a serdülő leány kosárlabda-bajnokságban. A sikercsapat vezetőedzőjét, a kék-fehérek legendás trénerét, Harsányi Máriát kérdeztük a nem mindennapi győzelem után.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, szoros, kiélezett csatában végül az Atomerőmű KSC Szekszárd csapata ünnepelhetett az U14-es leány kosarasok miskolci országos döntőjében, miután a fináléban Harsányi Mária tanítványai 65–61-re nyertek a hazai pályán szereplő DVTK együttese ellen.

„A nyolcas döntő előtt nehéz lett volna jóslásokba bocsátkozni, meddig juthatunk pontosan, mivel nagyon szoros az élmezőny, a bajnokság addigi eredményei alapján négy-öt hasonló képességű csapat is akadt. Éppen ezért tisztában voltunk vele, rendkívül nehéz feladatunk lesz, és aztán így is lett – kezdte értékelését Harsányi Mária, a szekszárdiak vezetőedzője az Utánpótlássportnak. –

A Sopron elleni magabiztos győzelemmel kezdtük a csoportkört, viszont a második meccsen kínos vereséget szenvedtünk attól a Győrtől, amelyet az alapszakaszban többször is nagy különbséggel vertünk. Lélektelen játékot mutattunk be, a kosárlabda minden elemében elmaradtunk az elvárttól, de leginkább a hozzáállás terén.

Ez után komoly „fejmosást” tartottunk a csapatnak, lévén az egész éves kemény munkánk után nem engedhetjük meg magunknak, hogy éppen a legvégén, amikor a legfontosabb meccsek következnek, nem tesszük oda magunkat maximálisan. A lányok szerencsére átérezték ennek a súlyát, és a csoportkör zárásaként legyőztük a Csatát a továbbjutásért.”

A bajnokcsapatból többen is kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: a fináléban 25 pontig jutó Hencsik Adriennt választották meg a döntő legértékesebb játékosának (MVP), az aranycsatában 16 pontot jegyző Pomsár Anna pedig bekerült a torna All Star-ötösébe.

Az első számú húzóemberünkkel, Hencsik Adrival a Győr elleni vereség leültünk átbeszélni a tanulságokat. Sajnos Adri gyakran túlvállalta magát, és egyénileg szerette volna megoldani azon a meccsen, viszont ezt követően ő is belátta, jobban alá kell vetnie magát a csapatjátéknak ahhoz, hogy közösen nyerni tudjunk. Majd a BEAC elleni elődöntőben és a DVTK elleni fináléban is remekül játszott.

Igazi csapatként funkcionáltunk, a legvégén többen is felnőttek a feladathoz, és Adri mellett szintén kivettük a részüket a pontszerzésből: gondolok itt elsősorban Pomsár Annára, illetve Kollár Lilla is hozzátette a magáét. Továbbá a kiválóan védekező Kófiás Jana, Csapó Szofi páros is szépen teljesített.”

Hencsik Adrienn, a finálé MVP-je és Harsányi Mária vezetőedző Forrás: Atomerőmű KSC Szekszárd

A döntőben kifejezetten rosszul kezdett a Szekszárd: az első negyed kétharmadánál már 20–5-re is vezettek a házigazda miskolciak, de ez sem szegte kedvüket a Tolna megyeieknek, a következő percekben 21–0-ás sorozatot produkálva fordítottak, majd a folyatásban már szinten végig ők álltak jobban, és végül el is hódították a trófeát. Harsányi Mária ezzel az ötödik korosztályos bajnoki címét ünnepelhette; a legutóbbit 2019-ben a kadétok között szerezte.

„A DVTK nagyon fizikális kosárlabdát játszik, de a festéken kívül nem nagyon tudnak érvényesülni. Korábban már kétszer is játszottunk velük a szezonban, de mindkétszer kikaptunk tőlük, ráadásul legutóbb elég simán, éppen Miskolcon, szóval nem voltak jó élményeink velük kapcsolatban.

Minden szempontból fel volt adva a lecke lányoknak, de végül közösen minden nehézségen túllendültünk, és a saját pályáján sikerült legyőznünk a Miskolcot, ami hatalmas fegyvertény. A legfontosabb pillanatban tudtunk visszavágni, óriási büszkeséggel tölt el a lányok produkciója.

(Kiemelt kép forrása: Atomerőmű KSC Szekszárd)