UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-08-26 19:22

A realitást tükrözi az U16-os leányválogatott Eb-nyolcadik helye

Három győzelemmel és négy vereséggel a magyar válogatott a kitűzött célját elérve, a nyolcadik helyen fejezte be az izmiri U16-os leány kosárlabda Európa-bajnokságot. Mészárosné Kovács Andrea szövetségi edző értékelte a mieink szereplését.

Mint arról beszámoltunk, a szerbek elleni vereséggel zárta a korosztályos Eb-t az U16-os leány kosárlabda-válogatott, amely így a nyolcadik helyen végzett. A Mészárosné Kovács Andrea vezette együttes kiválóan kezdett a törökországi kontinenstornán: a törököket és a szerbeket is legyőzte a csoportkörben, majd a franciák elleni vereséget követően második helyen jutott tovább. A nyolcaddöntőben aztán a magyar lányok felülmúlták a cseheket, a legjobb négy közé kerülésért pedig a spanyolokkal találkoztak, és bár nagyot küzdöttek, végül nem bírtak az ellenféllel. Az 5-8. helyért zajló helyosztókon a mieink a horvátokkal és a szerbekkel szemben is alulmaradtak, ezzel a nyolcadik helyet megszerezve. (A válogatott szakmai stábja előzetesen a negyeddöntőbe jutást tűzte ki célként.)

Alapvetően az Európa-bajnoki nyolcadik helyezés jó eredménynek tekinthető. Nincs szégyenkezni valónk, ugyanakkor az is látható, hogy van fejlődni valónk

A torna előtt – különösen a jól sikerült olaszországi felkészülési meccsek fényében – reménykedtem abban, hogy akár bravúrra, kiugró eredményre is képesek lehetünk – kezdte Mészárosné Kovács Andrea az Utánpótlássportnak. –Visszatekintve persze lehet azt mondani, hogy kicsit nagyobb szerencsével, egy-egy negyedben kicsit jobb teljesítménnyel előrébb is végezhettünk volna, de ez nem feltétlenül ilyen egyszerű, sok összetevőn múlik a siker.

Mindent egybevéve, reális a nyolcadik helyezésünk.

Akkor lenne netán rossz szájíz bennem az Eb befejezése kapcsán, ha feladtuk volna az utolsó két meccset, de nem ez történt, a lányok minden tőlük telhetőt megtettek, ezúttal ez ennyire volt elegendő."

Forrás: FIBA.Basketball

„Ha viszont a nagy képet nézzük, akkor akad némi hiányérzetem.

A korábbi években az utánpótlás-válogatottakban rendre megvoltak a vezéregyéniségek, akik vitték a hátukon a csapatot, ezúttal viszont ez jóval kevésbé volt jellemző. Kevesen vállaltak felelősséget a kiélezett végjátékokban, a fontos támadásbefejezéseknél.

Az üres helyzeteket gyakran nem dobtuk el, hanem tovább passzoltuk. Ez lehet akár generációs jelenség is nálunk, meg kell vizsgálni a problémát. A következtetéseket levonva biztosan tudunk fejlődni ezen a területen. Ha több kiemelkedő egyéni teljesítmény lesz, várhatóan még jobb eredményekre lehetnek majd képesek a csapataink."

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)