UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2023-09-01 20:43

Kik voltak a nyár legjobb magyarjai az utánpótlás-világversenyeken?

Összegyűjtöttük, hogy a magyar birkózók közül kik teljesítettek a legjobban a nyári korosztályos világ- és Európa-bajnokságokon.

1. ELEKES ENIKŐ (U20)

A listánkon egyértelműen Elekes Enikő (65 kg) kívánkozik az élre, ugyanis 2021 után – amikor az U17-es vb-t és Eb-t is megnyerte – idén is tökéletes nyarat tudhat maga mögött. A Kőbánya SC-KIMBA 18 éves kiválósága előbb a spanyolországi U20-as Európa-bajnokságon, majd a jordániai korosztályos világbajnokságon sem talált legyőzőre. Utóbbival ráaádásul történelmét írt: a hazai birkózósport első női junior-világbajnoka lett. Az ammani vb-n egyébként a magyar küldöttség egyetlen elsőségét zsebelte be.

Enikő így nyilatkozott az Utánpótlássportnak a vb-győzelem után:

„Sikerült hozni a súlyomat, és fejben is összeszedetten versenyeztem. Mindent összevetve, a pályafutásom során ez a verseny alakult eddig a legjobban."

A teljes interjú ITT olvasható.

2. LÉVAI LEVENTE (U20, KÖTÖTTFOGÁS)

Ugyancsak sűrű, de rendkívül eredményes időszakot zárt Lévai Levente, aki elsőévesként az U20-asok között a korosztály vb-jén és Eb-jén is a döntőig menetelt a kötöttfogásúak 72 kilós súlycsoportjában. Végül a Budapesti Honvéd 17 éves reménysége mindkét világversenyen ezüsérmet szerzett. A vb-n a magyar fiúk közül egyedüliként állhatott fel a dobogóra.

„Az elvesztett mérkőzéseket, különösen egy elbukott döntőt elsőre természetesen nagy csalódásként élem meg, és ez most sem volt másképp, hiszen ha már eljutottam a fináléig, szerettem volna megnyerni azt. Néhány nap elteltével viszont egyértelműen megszépült ez az ezüst" – mondta Lévai portálunknak a vb után.

3. RITTER SOPHIE (U17 ÉS U15)

A Csepel TC-KIMBA ígérete, Ritter Sophie (57 kg) szintén halmozta a sikereket, és Elekes Enikőhöz hasonlóan nem állt meg egyetlen aranynál, ami a nyári utánpótlás-világeseményeket illeti. A 14 esztendős Sophie előbb serdülőként a tiranai U17-es Európa-bajnokságon aratott bravúros győzelmet, majd hazai pályán, Kaposváron pedig megvédte az U15-os Európa-bajnoki címét. A két kontinensbajnoki címet követően Ritter így fogalmazta meg a céljait 2024-re.

„Jövőre, a serdülőkorosztályból kiöregedve, elsőéves kadétként az lesz a fő célom, hogy megvédjem az Eb-címemet, és akkor már az U17-esek világbajnokságán is szeretnék bizonyítani."

4. NYIKOS VERONIKA (U20)

A képzeletbeli dobogónkról ugyan lemaradt, de Nyikos Veronika (76 kg) így is kiváló szezont zárt. A Dunaújvárosi KSE-KIMBA 18 éves versenyzője – elsőéves juniorként – előbb megvédte tavalyi U20-as Európa-bajnoki címét Santiago de Compostelában, majd egy hónappal később bronzérmet szerzett a jordániai vb-n, ezzel megismételve az előző évi harmadik helyét.

5. DARABOS LÁSZLÓ (U20, KÖTÖTTFOGÁS)

A kötöttfogásúak közül egyedüliként Darabos László (130 kg) nyert aranyérmet az idei utánpótlás-világversenyeken. A  Budapesti Honvéd 18 éves fiatalja a tavalyi U17-es Eb-arany és vb-ezüst után idén immár az eggyel idősebbek között is letette a névjegyét, és U20-as Európa-bajnok lett a nehézsúlyúak kategóriájában. Bokasérülése miatt az utolsó pillanatban végül vissza kellett lépnie a junior-vb-től, így Jordániában nem tudta megmutatni, pedig ott is vérmes reményei lehettek volna az éremszerzésre.

(Kiemelt képen, balról: Elekes Enikő, Lévai Levente és Ritter Sophie Forrás: UWW/MBSZ)