UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-09-04 15:52

Toman Dóra villámgyorsan megtalálta a helyét Sopronban

A Csata DSE-ben nevelkedett Toman Dóra (17) – ikertestvérével, Rékával egyetemben – igazolt a nyáron a Soproni Darazsak Sportakadémiához, illetve akadémistaként pedig csatlakozott a magyar bajnoki címvédő Sopron Basket felnőtt kosárlabdacsapatához. Mindeközben az U18-as válogatott fiatal nemrégiben részt vehetett az NBA, a WNBA és a FIBA szervezésében zajló Basketball Without Borders elnevezésű elittáborban, Wroclawban.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sopronban folytatják pályafutásukat a Toman ikrek, vagyis a Csata DSE-ben (és a Ludovika Csatában) eltöltött hosszú évek után Dóra és Réka is a nyáron az ország észak-nyugati sarka felé vette az irányt. A 17 éves testvérpár az államilag kiemelt akadémiaként működő Darazsak Sportakadémiához igazolt, továbbá bekerült a hazai szinten egyeduralkodó, 2022-ben Euroliga-győztes Sopron Basket bő keretébe is.

Rékával közösen úgy éreztük, szükségünk van a váltásra, mind emberileg, mind szakmailag

– kezdte Toman Dóra az Utánpótlássportnak. – Miután kiderült, hogy a Csata felnőttcsapata az új évadban már nem indul az első osztályban, világossá vált számunkra, hogy a fejlődésünket szem előtt tartva, szeretnénk új kihívást keresni, és végül minden szempontot figyelembe véve, a Sopron bizonyult a tökéletes választásnak. Szerencsére nem rossz szájízzel búcsúztunk el a Csatától, a vezetőség is belátta és megértette a döntésünket, hogy a hosszú távú céljaink elérése érdekében váltanunk kell.

Az eddigi tapasztalatok pedig azt igazolják, hogy jó döntést hoztunk. Jól fogadtak minket Sopronban, segítenek minden téren, szóval remekül érezzük magunkat az új környezetben.
Toman Dóra (jobbra) és Toman Réka Forrás: FIBA.Basketball

Július elején Dóra és Réka is tagja volt a törökországi U18-as Európa-bajnokságon ötödik helyezett korosztályos válogatottnak.

„Augusztus első két hetében az NB I/B-s, illetve junioregyüttessel kezdtük meg a felkészülést, majd csatlakozhattunk az első csapat alapozásához. Ez utóbbi önmagában hatalmas lehetőség számunkra, hiszen az elmúlt évek legeredményesebb magyar csapatáról beszélünk. Nyilvánvalóan, sokat kell tanulni még, el kell sajátítani az itteni rendszert mind támadásban, mind védekezésben. Éppen ezért az első év nem arról fog szólni, hogy konkrétan hány játékpercet kapunk az NB I/A-csoportos bajnokikon, hanem elsősorban az a cél, hogy fejlődjünk – főleg fizikailag minél többet –, illetve lépésről lépésre igazi érett, profi kosaras váljon belőlünk előbb az A-csoportban, majd a nagy álmunk szerint idővel akár az Euroligában is. Hosszú út és rengeteg munka vezet még odáig, és persze megvannak a részcélok is út közben, de

a nagy vágyunk az Euroliga-szereplés,

s ahhoz, hogy ezt majd elérjük, a legjobb helyen vagyunk" – fogalmazott Dóra.

Forrás: FIBA.Basketball

„Eközben a felnőttek között tanultakat pedig szeretnék minél inkább kamatoztatni az NB I/B-s és a juniorbajnokságban, de persze bízom benne, hogy a teljesítményemmel sikerül kiérdemelni, hogy esetleg az A-csoportban is megkapjam a lehetőséget. Mindezek fényében egyértelmű, hogy mindketten hosszú távon tervezünk itt, Sopronban. Jó példák vannak előttünk, hiszen az elmúlt években a fiatalok közül Varga Alíz és Sitku Zsuzsi is sikeresen beépült a felnőttcsapatba, és évről évre fejlődnek.

Emellett pedig olyan klasszisoktól is tanulhatunk az edzéseken, mint Fegyverneky Zsófi és Jelena Brooks, és ez szintén hatalmas lehetőség.

Ugyanakkor a már említett U18-as Eb-vel, illetve a klubváltással az eseménydús nyár még nem ért véget számára. A miskolci Fárbás Elizával egyetemben meghívást kapott Wroclawba, az NBA, a WNBA és a FIBA szervezésében zajló Basketball Without Borders elnevezésű elittáborba. Az augusztus 25. és 28. között rendezett, lengyelországi programon a negyven legtehetségesebb, középiskoláskorú európai leány kosaras vehetett részt.

„Kicsit még mindig keresem a szavakat, hogyan is lehetne pontosan leírni ezt a néhány fantasztikus napot. Már az is hatalmas megtiszteltetésként ért, hogy Lizivel közösen beválasztottak minket a táborba, hiszen Európa minden tájáról érkeztek a jobbnál jobb játékosok. Előzetesen úgy álltam hozzá, hogy szeretnék jól teljesíteni, de igazából nem tettem magamra terhet, csak igyekeztem kiélvezni minden pillanatát, és azt hiszem, ez abszolúte sikerült.

Ismert NBA-s és WNBA-s edzők, illetve korábbi játékosok vezényelték az edzéseket; iszonyatosan sokat lehetett tőlük tanulni, kérdezni is tudtunk tőlük, mindenki nagyon nyitott volt és próbálta átadni a saját tapasztalatait.

Alapvetően teljesen más felfogás, mentalitás fogadott a táborban, mint amihez itthon hozzászoktam. Csupán néhány nap volt az egész, de felejthetetlen élmény marad. Sok hasznos dolgot el tudok vinni magammal, és idehaza igyekszem majd beépíteni ezeket a játékomba.”

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)