UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Kézilabda

2023-09-24 16:01

Sótonyi László kézilabdatréneré Az év utánpótlásedzője díj

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

Vasárnap a Magyar Edzők Napja alkalmából a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen rendezett díjátadó konferenciát a Magyar Edzők Társasága. Az eseményen a mesteredzői díjak, az életműdíjak és egyéb elismerések mellett

átadták Az év utánpótlásedzője díjat is, amelynek birtokosát a házigazda szervezet, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria által létrehozott A hónap utánpótlásedzője díj legutóbbi 12 kitüntetettje közül választotta ki a Mesteredzői Kollégium.  

A díj első kiírásának győztese tavaly Horváth János, a KSI vízilabdaedzője volt, míg most – a 2022 szeptemberétől az idén augusztusig terjedő időszakot figyelembe véve – Sótonyi László kézilabdaedző kapta az elismerést és az azzal járó, a Porsche Hungaria által felajánlott egymillió forintot.

Sótonyi – a junior férfi kézilabda-válogatott szövetségi edzője, a HSA NEKA felnőttcsapatának vezetőedzője – játékosként a válogatottban hosszú időn át alapembernek számított, a nemzeti mezt 191-szer öltötte magára. Sérülés miatt, 2001-ben vonult vissza, a következő esztendőben pedig megkezdte az edzősködést. Először férfi NB I/B-s csapatokat irányított, bajnoki címet is szerezve, 2005 óta pedig élvonalbeli együttesekkel dolgozik. A női szakágban is tevékenykedett egy ideig, 2009-ben pedig visszakanyarodott a férfiakhoz: Balatonfüreden öt éven át volt vezetőedző, ez idő alatt kétszer a bajnokságban, egyszer a kupában lett harmadik a csapatával. Ezt csurgói állomás követte, 2017 óta pedig a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián dolgozik. A NEKA ifjúsági fiúcsapatával bajnoki címet ünnepelhetett, a legutóbbi NB I-es évadban pedig az együttesében javarészt utánpótláskorú játékosokkal szerezte meg a nyolcadik helyet. A felnőtt férfiválogatottnak 2014 és 2016 között volt a másodedzője, 2017-től 2019-ig a B válogatottat irányította. Egy esztendővel később lett a junior férfiválogatott szövetségi edzője. Az első két évében a járványhelyzet miatt nem tudott világversenyen szerepelni a csapat, míg a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon ötödik helyen végeztek a fiatalok.

Sótonyi László Csabai Edvintől, a Magyar Edzők Társasága sportigazgatójától veszi át a díjat (balra a junior-világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó, Krakovszki Bence) Fotó: Szalmás Péter

Az idén javarészt júniusban zajló, de július elején véget érő, német-görög közös rendezésű junior-világbajnokságon – már-már történelmi sikert elérve – ezüstérmet szerzett a Sótonyi által vezetett férfiválogatott, amely a torna történetében legutóbb 1977-ben, az első kiírás során tudott döntőbe jutni (akkor is második lett.), míg a legjobb négy között a mostani vb-t megelőzően 2005-ben szerepelhetett. A fiatalok hét magabiztos győzelemmel jutottak a fináléba, abban a házigazda németektől kaptak ki.

Az ünnepi rendezvényen részt vett többek között Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, Sterbenz Tamás, a Testnevelési Egyetem rektora, Fábián László, a MOB főtitkára, Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Kemény Dénes, a Mesteredzői Kollégium elnöke. Az év utánpótlásedzője díj átadása előtt Bruckner Gábor, az Utanpotlassport.hu főszerkesztője és Bujáki Zsolt, a Porsche Hungaria kommunikációs igazgatója is beszédet mondott; utóbbi bejelentette, hogy cége a jövőben is támogatója lesz a projektnek.

Az eseményt követően az Utanpotlassport.hu kérdésére Schmidt Ádám elmondta:

„Nyilvánvaló, hogy az utánpótlásedzők kulcsfontosságú szereplői a sportéletnek. Nem minden gyerekből lesz olimpiai bajnok,

de legalább annyira fontos, hogy a szakemberek kezei közül jó emberek kerüljenek ki, és szeressék meg az adott sportágat annyira, hogy a mozgás a mindennapjaik részévé váljon.

A sportvezetés kiemelt ügyként kezeli az utánpótlásedzők helyzetét, igyekszünk minden támogatást megadni nekik.”

A junior kézilabda-válogatott balszélsője, a világbajnoki ezüstérmes csapat tagja, a NEKA-ról a nyáron Tatabányára szerződött Krakovszki Bence így nyilatkozott edzőjéről, a kitüntetett Sótonyi Lászlóról:

„Hat éven át dolgoztam együtt Laci bával, és bár a nyár óta nem ő az edzőm, azóta is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, Szerencsére alaposan felkészített a váltás előtt, korábban pedig mindenre megtanított, amit tudni kell a kézilabdáról. A pályán és azon kívül is ügye arra, hogy nekünk, a fiataloknak mindig a legjobb legyen.”

Sótonyi szintén boldogan osztotta meg érzéseit a díj átvétele után:

A profik világából csöppentem az utánpótlás közegébe. Ez általában fordítva szokott történni az edzőkkel, de úgy gondolom, jó döntést hoztam, amikor elvállaltam a feladatot, hogy fiatalokkal foglalkozzak. A díj további motivációt ad a folytatáshoz, hiszen ritkán kapnak a trénerek ehhez fogható elismerést. Külön öröm, hogy az egyik tanítványom mellett a családom is elkísért az ünnepségre.

A hónap utánpótlásedzője díjat szeptemberben újra odaítélik az alapítók, a következő Az év utánpótlásedzője díj nyertesét pedig jövőre ugyanekkor, vagyis a Magyar Edzők Napján választják meg az előző tizenkét hónap győztesei közül.

A HÓNAP UTÁNPÓTLÁSEDZŐI, 2022 SZEPTEMBER–2023 AUGUSZTUS

Czina László, a Tatai Hódy Sportegyesület alelnöke és kajakedzője; Gyimes Nikoletta, a győri Széchenyi Egyetem SE cselgáncsszakosztályának vezetője; Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub vezetőedzője; Woth Péter, a Nemzeti Kézilabda Akadémia U19-es leánycsapatának vezetőedzője; Lakatos Tamás, a junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője; Galli Zsolt, a leány kadét párbajtőrvívó-válogatott keretedzője; Kliment László, az ESMTK birkózóedzője, az U20-as kötöttfogású válogatott szövetségi edzője; Laufer Béla, a KSI férfi tornaszakosztályának vezetője; Ács József, az ifjúsági fiú ökölvívó-válogatott vezetőedzője; Sótonyi László, a junior férfi kézilabda-válogatott szövetségi edzője, a HSA NEKA felnőttcsapatának vezetőedzője; Sirkóné Kocsis Márta, a Tatabányai Vízmű SE úszóedzője; Németh Miklós olimpiai bajnok gerelyhajító és idősebb Herczeg György, az FTC dobóedzője közösen.

(Kiemelt képünkön balról: Krakovszki Bence, Bujáki Zsolt, Sótonyi László, Bruckner Gábor és Csabai Edvin Fotó: Szalmás Péter)