UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-09-26 16:01

Tovább csökkent a fiatalok játékideje az NB I-ben

A labdarúgó NB I hetedik fordulójában mindössze 419 percet kaptak a 2003-as születésű, vagy annál fiatalabb magyar játékosok – ez a tavalyi évad átlagának (1033 perc) a felét sem éri el. Az idén egyelőre az MTK Budapest és a Zalaegerszeg kiemelkedik a mezőnyből a „fiatalpercek” számát tekintve, a legrosszabbul pedig a Diósgyőr áll e téren.

A hazai élvonalbeli labdarúgó-bajnokság hetedik fordulójának szemléjével folytatjuk a 2003-ban vagy annál később született magyar futballisták játéklehetőségéről szóló sorozatunkat. Az adatokat az MLSZ Adatbank szolgáltatta.

A válogatotthét előtti utolsó fordulóhoz képest is kevesebb időt töltöttek a pályán a fiatalok: míg a hatodik fordulóban kilencen 450 percet játszottak, a hetedikben 419 perccel kellett beérnie tíz futballistának.

Pénteken a Kecskemét a forduló kezdetén 1 ponttal a tabella alján álló Mezőkövesdet fogadta. A találkozón összesen 9 perc játékidőt kapott a hazaiak 2003-ban született csatára, Szendrei Ákos, aki már nem tudott változtatni az eredményen: kisebb meglepetésre a vendégek nyertek 2–0-ra.

Az első szombati mérkőzésen a Puskás Akadémia és a Paks csapott össze. Ha a gólokat tekintve nem is (0–2), a fiatalpercekben a hazaiak nyertek: Gruber Zsombor kezdett, és a 83. percig a pályán volt, Dusinszki Szabolcsot pedig a végjátékban cserélte be Hornyák Zsolt. A vendégcsapat a hajrában vetette be Horváth Kevint, aki négy percet kapott Bognár Györgytől.

A tavalyi bronzérmes Debrecen a feljutó Diósgyőr otthonába látogatott. A 89. percig „fiatalmentesen” zajlott a mérkőzés, amikor a hazaiak becseréltek Jurek Gábort. A szombat esti derbin az Újpestben nem lépett pályára utánpótlás-játékos, ellenben az MTK Budapest Kovács Mátyásnak (90 perc) és Kovács Patriknak (12 perc) is lehetőséget adott.

Vasárnap két nehéz helyzetben levő, a szezon eleje óta önmagát kereső csapat találkozott. A Fehérvár ezúttal fiatalok nélkül játszott, a Zalaegerszegben viszont elsőszámú kapus lett Senkó Zsombor, aki ennek megfelelően végig pályán volt.

A forduló legjobb fiatalteljesítményére egészen utolsó meccsig várni kellett: a Ferencváros ígérete, Lisztes Krisztián helyet kapott a Kisvárda elleni a kezdőcsapatban, és még az első félidő vége előtt élt a lehetőséggel, amikor gólt fejelt. A következő évadtól az Eintracht Frankfurtban futballozó játékost Dejan Sztankovics vezetőedző az 59. percben lecserélte. A vendégcsapat a fiatalok közül a 2003-as születésű Czékus Ádámot nevezte a kezdőbe, akinek az együttes új trénere, Mátyus János 64 perc játékidőt biztosított.

A hetedik forduló utáni pillanatkép szerint az MTK és a Zalaegerszeg a mezőnyből kiemelkedő mennyiségű lehetőséget ad utánpótláskorú labdarúgóinak.

Az NB I első és utolsó helyén álló együttesében meccsenként átlagosan több mint 100 percet töltenek a pályán a 2003-ban vagy annál később született játékosok.

* A csillaggal jelölt fordulók adatai nem teljesek, mivel a Ferencváros–Kecskemét (1. forduló), a Paks–Debrecen (2. forduló) és a Ferencváros–Mezőkövesd (4. forduló) mérkőzést később játsszák le.

A fiatalok szerepeltetését tekintve a legrosszabbul a Diósgyőr, a Fehérvár, a Kecskemét, az Újpest és a Puskás Akadémia áll, összességében pedig az egész ligáról elmondható, hogy a fordulónkénti átlag messze elmarad a 2022/23-as évadétól, amikor rendre 1000 perc fölötti időt játszottak a fiatal labdarúgók.

A 2003-AS VAGY ANNÁL FIATALABB MAGYAR LABDARÚGÓK JÁTÉKPERCEI AZ NB I 2023/24-ES ÉVADÁNAK 7. FORDULÓJÁBAN: 419

Csapatonként

MTK: 90+12 = 102
Zalaegerszeg: 90
Puskás Akadémia: 83+7 = 90
Kisvárda: 64
Ferencváros: 59
Kecskemét: 9
Paks: 4
Diósgyőr: 1
Fehérvár: 0
Mezőkövesd: 0
Újpest: 0
Debrecen: 0

Játékosonként
Senkó Zsombor: 90
Kovács Mátyás: 90
Gruber Zsombor: 83
Czékus Ádám: 64
Lisztes Krisztián: 59
Kovács Patrik: 12
Szendrei Ákos: 9
Dusinszki Szabolcs: 7
Horváth Kevin: 4
Jurek Gábor: 1
ÖSSZESEN: 419 perc

(Kiemelt képünkön: Lisztes Krisztián a Kisvárda ellen szerzett gólját ünnepli Forrás: fradi.hu)