UtánpótlásSport
2024. május 18.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-09-27 19:39

„Néhány éven belül akár többekkel is találkozhatunk a felnőttválogatottban” – Török Zoltán

Új korszak kezdődött a Sopron Basket női kosárlabdacsapatának háza táján, ugyanis a tavaly Euroliga-győzelmet ünneplő, az elmúlt években hazai szinten egyeduralkodó klub jóval kevesebb légióssal, de annál több utánpótláskorú játékossal vág neki az NB I/A-csoport új évadának. Török Zoltán ügyvezető igazgatóval beszélgettünk a kialakult helyzetről, illetve a várakozásokról.

Szombat délután elrajtol a felnőtt női első osztályú kosárlabda-bajnokság, amely a bajnoki cím szempontjából az elmúlt évek legkevésbé megjósolható évada lehet. Ennek elsődleges oka a legutóbbi nyolc bajnoki címet sorozatban megnyerő, másfél évvel ezelőtt még történelmi Euroliga-elsőséget szerző Sopron Basket meggyengülése. Az előző szezonban bajnok és kupagyőztes csapatból a nyáron jó néhány légiós távozott, s az új keretet néhány rutinos játékost leszámítva kilenc U20-as – köztük hét juniorkorú – fiatal alkotja. (Anyagi okok miatt ezúttal nemzetközi kupaporondon sem indul a csapat.)

A saját nevelésű ígéretek (Völgyi Lili, Janzsó Alíz, Kókai Patrícia, Szikszai Franciska, Erdélyiová Alexandra és Sitku Zsuzsanna) előtérbe kerülése mellett a zöld-sárgák reményteli, korosztályos válogatottakat is igazoltak: Toman Dóra és Toman Réka a Csatából, míg Sinka-Pálinkás Szofi Kecskemétről érkezett a Sopronhoz. Gáspár Dávid együttese a felkészülési időszakban legyőzte a cseh BK Zabiny Brnót (69–68), valamint vereséget szenvedett a lengyel BC Polkowicétől (54–66), a szlovák bajnok Piestanske Cajky-től (62–66), illetve két alkalommal a Serco Uni Győrtől (63–70; 57–95).

„Valójában a mostani helyzetünk némiképp csalóka, mert a felkészülés alatt részben a WNBA-szezon befejezése, részben a sérülések miatt a meglévő néhány felnőtt játékosunk sem tudott rendelkezésre állni. Úgy gondolom, ez a kép jelentősen árnyalódni fog az évad során, és a felkészülés alatt elvégzett munka be fog érni – kezdte Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezető igazgatója, aki a Soproni Darazsak Sportakadémia sportigazgatója is egyben. –

Mindig is nagy hangsúlyt kapott nálunk az utánpótlás-nevelés, de azzal, hogy a jelenlegi helyzetben a felnőtt magyar játékosok, illetve a légiósok száma is drasztikusan lecsökkent, értelemszerűen a fiatalok nagyobb szerephez juthatnak az első csapatban.

Nyilvánvalóan, az utánpótlásból felkerülő reménységek még nem állnak készen arra, hogy azonnal a profi élvonalban egy Sopron színvonalú csapatban kosárlabdázzanak. Ugyanakkor abban biztos vagyok, hogy a velük folytatott munka hosszú távon kamatozni fog.

Munkamoráljukat tekintve eddig nagyon jó benyomást tettek rám a fiatalok. A tisztelettudó viselkedésük és az alázatosságuk abszolúte példamutató, semmilyen kivetnivalót nem tudok említeni.

Pillanatnyilag ez a legfontosabb velük kapcsolatban, két hónap után a fejlődésükről még nem lehet komoly következtetéseket levonni. Mindenesetre annyi biztos: ha hasonló hozzáállással és munkabírással folytatják a munkát, akkor a fiatalok közül

három-négy éven belül többekkel találkozhatunk akár a felnőttválogatott meccsein is.
Török Zoltán Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

Felvetődik a kérdés: vajon mindez csupán átmeneti állapot, vagy jelenleg egy közép-, netán hosszú távú építkezés első fázisát látjuk?

„Nehéz erre a kérdésre egzakt választ adnom.

A Sopron Basket működése az eddigiekben nem arról szólt, hogy kilenc-tíz utánpótláskorú játékos karrierjét menedzselje a magyar bajnokságban vagy éppen a nemzetközi kupában.

A mostani helyzetet külső körülmények kreálták, és pillanatnyilag nagyon nehéz megmondani, hogy akár középtávon, pláne hosszútávon mi lehet a kifutása ennek a folyamatnak. Szeretnék optimista lenni, de most egyelőre nincs olyan jel, ami alátámasztana ezt a pozitív hozzáállásomat.”

A soproni nevelőmunka minőségét jelzi, hogy a Darazsak Sportakadémia tavasszal újabb korosztályos bajnoki címet ünnepelhetett, ezúttal a Seres Éva vezette U16-os együttes szerzett bajnoki aranyat.

„Immár a negyedik évünket kezdhetjük meg államilag kiemelt akadémiaként, és mostanra mondhatjuk azt, hogy igazán kiteljesedett a tevékenységünk. Nemcsak az említett kadétbajnoki cím miatt állíthatom ezt, hanem azért is, mert folyamatosan növekszik az utánpótlás-válogatott játékosaink száma. Továbbá a velük való minőségi foglalkozás jelenleg tényleg profi keretek között zajlik, olyan körülmények között, amely miatt egykoron létrehozták a sportakadémiai rendszert itthon .

Rengeteg szkeptikus vélemény kísérte azt, amikor megkaptuk a kiemelt akadémiai címet, de nagyon büszke vagyok arra, hogy négy év alatt rácáfoltunk minden kétkedőre, és igazoltuk, jó kezekben van nálunk a sportakadémiai képzés.

(Kiemelt képet készítette: Tóth Zsombor/Sopron Basket)