UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-10-08 10:49

Pillanatkép a kiemelt bajnokságok első hónapjáról

Egy hónapja zajlanak az kiemelt utánpótlás-bajnokságok, ezért megvizsgáltuk, hogyan teljesítettek eddig a csapatok. Az U19-esek tabelláját az UEFA Ifjúsági Ligában szereplő Puskás Akadémia vezeti, míg a két évvel fiatalabbak között pillanatnyilag a Honvéd az első.

A kiemelt utánpótlás futballbajnokságok szeptemberben rajtoltak, azóta egy hónap telt el, ezért ideje áttekinteni, hogyan állnak a csapatok. Az öt kiemelt bajnokság eredményeit vizsgáljuk meg.

A legidősebbek, azaz az U19-esek között hat mérkőzés után a Puskás Akadémia magabiztosan vezet öt győzelemmel és egy döntetlennel. Mondhatjuk, hogy érvényesül a papírforma, hiszen Körtvélyesi István, az UEFA Ifjúsági Ligában döntetlennel kezdő csapata a liga legnagyobb esélyese. A góllövőlista élén is a felcsúti játékost láthatunk, a hét találatot jegyző Piscsur Olekszandrt. A második és a harmadik helyen a Ferencváros, valamint a Győr áll négy-négy győzelemmel. A korosztályos bajnokság talán legérdekesebb szereplője a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei újonc Tarpa SC, amely három vereséget követően két mérkőzést is nyert, ezzel pedig a tizenkét csapatos mezőnyben a tizedik pozíciót foglalja el. Az utolsó helyen a Paksi FC tanyázik mindössze egy győzelemmel és tizennyolc kapott góllal.

Az U19-es kiemelt bajnokság aktuális tabellája Forrás: mlsz.hu

A két évvel fiatalabbak, az U17-esek bajnoksága élén a Honvéd MFA áll, amely öt mérkőzésből négyet megnyert és egyszer játszott döntetlent. Jelen állás szerint a Puskás Akadémia a harmadik, de a halasztások miatt mindössze három meccset játszott az eddig százszázalékos csapat. A tabella alján található két együttestől sokkal többre lesz szükség a következő fordulókban: a Nyíregyháza egy ponttal és mínusz 11-es gólkülönbséggel a tizenegyedik, az UTE pedig egyelőre pont nélkül áll az utolsó helyen 4 szerzett és 14 kapott góllal.

Az U17-es kiemelt bajnokság aktuális tabellája Forrás: mlsz.hu

Az U16-os labdarúgók kiemelt bajnokságában is feltűnő az UTE rendkívül rossz gólkülönbsége: öt mérkőzés alatt huszonháromszor találtak be az ellenfelek, miközben az újpestiek csak háromszor voltak eredményesek. A fővárosi csapat előtt a DVTK is nulla ponttal áll a tabella végén.  A tabellát a Honvéd vezeti, ám a szintén tízpontos Ferencvárost egy meccsel kevesebbet játszott.

Az U16-os kiemelt bajnokság aktuális tabellája Forrás: mlsz.hu

A 15 év alattiak bajnokságában az U17-esekhez hasonlóan a Honvéd vezet veretlenül, négy győzelemmel és két döntetlennel. A második a Győr, a harmadik helyen pedig a Várda Labdarúgó Akadémia áll. A sereghajtó a DVTK, amely eddig egy pontot gyűjtött, a gólkülönbsége öt meccs alatt 3–13. A góllövőlistán jelenleg holtversenyben áll az élen öt-öt találattal a kipesti För Patrik és az utolsó előtti helyen álló Szeged-Csanád Grosics Akadémia játékosa, Kovács Ábel.

Az U15-ös kiemelt bajnokság aktuális tabellája Forrás: mlsz.hu

A legfiatalabbak, az U14-esek kiemelt bajnokságában az MTK Budapest a jobb gólkülönbségének köszönhetően vezet a Honvéd előtt. A hat forduló alatt az összes csapat nyert már mérkőzést, a tabella nem mutat nagy szakadékokat az együttesek között.

Az U14-es kiemelt bajnokság aktuális tabellája Forrás: mlsz.hu

Összességében megállapítható, hogy az első hónap a Honvéd MFA korosztályos csapatainak sikerült a legjobban: az öt érintett bajnokságból hármat vezetnek a kispestiek, egy tabellán pedig a második helyen állnak. A leggyengébb teljesítményt az UTE nyújtotta, hiszen egyik csapatuk sem szerzett még pontot. 

A kiemelt utánpótlás-bajnokságok következő fordulóját október 13-án és 14-én rendezik.

(Kiemelt képünkön: a Honvéd MFA U17-es csapata Forrás: Budapesti Honvéd/Facebook)