UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-21 09:02

Gábor Lilinek jót tett a klubváltás, a BEAC-ban léphet szintet az NB I/A-ban

A Csata DSE-ben nevelkedett, U18-as válogatott Gábor Lili a nyáron a BEAC felnőttélvonalbeli kosárlabdacsapatához igazolt, majd az újbudaiaknál azonnal megtalálta a helyét, és kezdő játékossá nőtte ki magát.

A Csata legnagyobb ígéretei közül – miután megszűnt a klub első osztályú felnőttcsapata – többen is távoztak a klubtól, így tett például a 17 éves Gábor Lili is, aki a nyáron a E.ON ELTE BEAC-ban folytatta pályafutását, s a korosztályos válogatott bedobó aztán a 11. kerületieknél is hamar megtalálta számítását. Az NB I/A-csoport első három fordulójában – mindannyiszor kezdőként szerepelve – 4,7 pontot, 2,3 lepattanót és 5-ös VAL-mutatót átlagolt meccsenként. Ezzel az U18-as fiatalok közül az eddigiekben a legtöbb pontot és legmagasabb teljesítményindexet jegyzi az élvonalban.

Sokat fontolgattam a múlt évad után, hogy talán környezetváltozásra lenne szükségem, de a végső lökést ez irányba mindenképpen a Csata felnőttcsapatának megszűnése adta meg.

A váltásnál az mindenképpen prioritás volt számomra, hogy Budapesten maradjak a tanulmányaim miatt, ugyanis érettségi előtt állok. A fővárosi csapatok közül pedig a BEAC állt hozzám a legközelebb, és ez úgy látszik, jó választásnak is bizonyult – mondta Gábor Lili az Utánpótlássportnak. – Nagyon könnyen ment a beilleszkedés, a lányok nagyon sokat segítettek, hogy gördülékenyen menjen minden. Az első naptól kezdve úgy bántak velem, mintha már évek óta itt játszanék, és ez jól esett. A csapattársak mellett természetesen az is megkönnyítette a dolgom, hogy ismertük egymást a vezetőedzővel, Mészárosné Kovács Andreával, miután tavaly nyáron közösen megjártuk az U16-os Európa-bajnokságot."

Gábor Lili Forrás: BEAC

A második felnőtt első osztályú évadában járó Lili a tavalyi ezüstérmes Győr otthonában 6 pontot és 10-es VAL-t ért el, utóbbi egyéni legjobbja az A-csoportban.

„Az első három fordulóban nem volt könnyű a sorsolásunk, hiszen a bajnokság elitjével találkoztunk: a két euroligás csapat, a DVTK és a Győr mellett a címvédő Sopron volt az ellenfelünk. Bár mi elsősorban nem ezekkel a csapatokkal szeretnénk versengeni a bajnokságban, ezek a meccsek ennek ellenére is hasznosnak bizonyultak. Sokat tudunk ezekből tanulni, fejlődni, erre pedig nagy szükségünk is lesz a későbbi ki-ki mérkőzéseken a közvetlen riválisok ellen. A saját teljesítménnyel kapcsolatban még akad bennem hiányérzet. Az első fordulóban igencsak megilletődötten játszottam a DVTK ellen. A klubváltás után ez volt az első tétmérkőzésem. Nagyon izgultam, többek között azért is, mert először léptem pályára más klub mezében, mint a Csata.

Szerencsére a második már kicsit jobban sikerült a Győr ellen. Mindent egybevéve, úgy érzem, nem tudtam még igazán kibontakozni, és megmutatni, mire vagyok képes, de jó úton haladok efelé.

Minden adott a fejlődéshez, hiszen a megfelelő helyen, támogató közegben játszhatok. Igyekszem élni a lehetőségekkel, és a szezon második felére az a célom, hogy a csapat oszlopos tagjává váljak." 

(Kiemelt képen: Gábor Lili (balra) Forrás: BEAC)