UtánpótlásSport
2024. május 21.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2023-11-08 19:44

Az U16-os Masters-győzelem után Kincses Kolos célba veszi a junior Grand Slam-tornákat

Játszmaveszteség nélkül aratott győzelmet Kincses Kolos az U16-os európai teniszezők monte-carlói Masters-versenyén, ezzel harmadik magyar fiú játékosként nyerte meg a rangos tornát. A siker kapcsán edzőjével, Babos Csabával beszélgettünk, aki elmondta, jövőre tanítványával megcélozzák a Grand Slam-indulást a juniorok között.

Mint arról beszámoltunk, a döntőben két játszmában legyőzve finn ellenfelét Kincses Kolos diadalmaskodott a legjobb U16-os európai teniszezők szezonzáró tornáján, a monte-carlói Masters-versenyen. Az MTK Budapest reménysége az egész tornán kiváló formában játszott, mind a négy meccsét szettveszteség nélkül nyerte meg, és ért el ezzel nem mindennapi sikert. Kincses a korosztályos Masters-verseny negyedik magyar győztese lett. Valkusz Máté 2013-ban és 2014-ben, Zsiga Máté 2008-ban nyert az U16-osok között, míg Gálfi Dalma 2012-ben az U14-esek mezőnyében lett a legjobb. 

„Sorozatterhelésből érkeztünk Monte-Carlóba, viszont nem győztes szériával a hátunk mögött. A dubrovniki junior ITF-tornán a második körben vesztett Kolos, majd a fehérvári, eggyel magasabb kategóriás versenyen az első fordulóban búcsúzott egyesben, viszont az pozitívum volt, hogy párosban pedig döntőt játszhatott – kezdte Kolos edzője, Babos Csaba az Utánpótlássportnak. – Nem vezetett könnyű út a monte-carlói győzelem, több nehézséggel is szembe kellett néznünk. A hosszú utazás mellett az időjárás sem volt ideális, de Kolos jól oldotta meg a feladatát. A csütörtöki, nyitó játéknapon a szakadó eső elmosta az első csoportmeccset, így másnap két mérkőzés várt rá, ráadásul a másodikat a játékrend legvégén, így a pénteki program este tíz körül ért véget. A nehéz nap után a Red Bull teljesítménydiagnosztikai és rehabilitációs csapata is a segítségünkre volt, s a kezelésnek köszönhetően sikerült őt ismét jó állapotba hozni. Szombaton ismét a program végén következtünk, de ez nem zavarta meg Kolost, sőt,

remekül teniszezett: a harmadik kiemelt lett fiú ellen csupán három gémet veszítve győzött, és harcolta ki a döntőbe jutást.
Babos Csaba edző és Kincses Kolos Forrás: MTSZ

„A vasárnapi finálé igazából már csak hab volt a tortán. Azzal a finn Linus Lagerbohmmal találkozott, akivel nemrég az Európa-bajnokságon is megmérkőzött, azonban akkor Kolosnak fel kellett adnia meccset a bokasérülése miatt, tehát itt volt a kiváló alkalom a visszavágásra. Jól is indult a döntő, 2:0-ás vezetéssel, megvolt az esély a dupla brékhez, amit sajnos nem sikerült kihasználni, ez pedig megtörte a lendületet, 5:2-re fordított az ellenfél. Ekkor viszont a finn fiú ingott meg, Kolos pedig ráerősített. Ezzel aztán eljutottunk a tie-breakig, amely rendkívül hullámzóan, hektikusan alakult, de szerencsére végül Kolos bírta jobban idegekkel.

A második szett már álomszerűen alakult, sima 6:1-gyel lett meg a végső győzelem 

– idézte fel a döntőt a Billie Jean King-kupa-válogatott korábbi kapitánya, a Kiemelt Edzői Program tagja. – Amikor neki vágtunk az évnek, elsősorban a junior ITF-tornákra fókuszáltunk, hiszen a jövő évtől már kizárólag azokon a versenyeken fogunk szerepelni. Ugyanakkor az európai szövetség versenysorozatát sem szerettük volna teljesen félretenni, főleg a Masters miatt.

A monte-carlói egy tradicionális, zseniális versenyhelyszín, hiszen arról a klubról beszélünk, amely az ATP ezres torna otthonaként is szolgál.

Végül arra jutottunk, hogy hat Tennis Europe-versenyt beillesztünk a programba, majd ezeken Kolos olyan jól szerepelt, hogy másodikként kvalifikált a Mastersre, amelyen végül sikerült győznie is. Rutinos, sokat látott edzőnek mondhatom magam, de számomra is különleges, megható pillanat volt, amikor felvonták a zászlót, illetve eljátszották a himnuszt a tiszteletére."

A monacói siker után a Kincses, Babos páros már még nagyobb terveket szövöget.

Nagyon szeretném, ha jövőre Kolos már a junior Grand Slam-tornákon szerepelhetne,

ehhez viszont feljebb kellett kapaszkodni idén a korosztályos világranglistán. Úgy érzem, ehhez sikerült a szükséges alapot megteremteni. Jelenleg a 280. helyen áll, ugyanakkor az év végén a mostani tizennyolc évesek, akik a felnőttek közé lépnek fel, kiesnek előle, ezzel nagyjából 120 helyet azonnal előre tud jönni. A jobb ranglistás hellyel értelemszerűen magasabb kategóriás versenyeken lehet indulni, és ezeken jól szerepelve, villámgyorsan lehet előrelépdelni. A junior Grand Slam-induláshoz nagyjából az ötvenedik hely környékére kellene majd feljönni.

Remélhetőleg, a Roland Garros idején Kolosnak már olyan jó lesz a helyezése, hogy az selejtezőt érhet Párizsban. Utána a Wimbledonig nincs sok idő javítani, viszont a nagy célunk, hogy a US Openre akár már főtáblásként utazhasson ki.
Forrás: MTSZ

„Szeretném kiemelni, hogy ez a siker teammunka eredménye: Fekete Rudolf és jómagam felelünk a tenisz szakmai részéért, emellett Vaskó Balázs erőnléti edzőként, illetve Bartha Kincső fizioterapeutaként segíti Kolost, szóval a Magyar Tenisz szövetség támogatásának köszönhetően a Nemzeti Edzésközpont komplett edzői stábja mögötte áll." 

(Kiemelt kép forrása: Tennis Europe)