UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-11 13:59

Rátkai Eszter két fronton is szintet lépett az NKA Universitas Pécsben

Amellett, hogy a hazai felnőttélvonalbeli bajnokságban egyre több játéklehetőséghez jut, a 16 éves Rátkai Eszter már nemzetközi szinten, az Európa-kupában is bontogatja szárnyait az NKA Universitas Pécs kosárlabdacsapatában.

Mint arról beszámoltunk, a horvát ZKK Ragusa Dubrovnik és a török Bursa Uludag Basketbol ellen is jól teljesítettek az utánpótláskorú játékosok az NKA Universitas Pécs felnőttcsapatában, a női kosárlabda Európa-kupa legutóbbi fordulóiban. Így például a 16 éves Rátkai Eszter úgyszintén kivette a részét a pécsiek mindkét meggyőző sikeréből: előbb 6 ponttal, 4 lepattanóval, illetve 2-2 gólpasszal és szerzett labdával végzett Dubrovnikban, majd hazai pályán a Bursával szemben 7 pont, 4 gólpassz, 2 lepattanó és 1 blokk volt a termése.

„Ez az első évadom az Európa-kupában, emiatt különösen jól esik, hogy a bajnokság mellett nemzetközi szinten is egyre több játéklehetőséghez juthatok. Külföldi csapatok ellen bizonyíthatok, ami önmagában remek fejlődési lehetőség, hiszen a magyar bajnokságnál magasabb szinten is kipróbálhatom magam – kezdte Rátkai az Utánpótlássportnak. – A debütáló Európa-kupa-mérkőzésemet idegenben, a Bursa otthonában játszhattam, akkor még csak néhány perc jutott, de jó alkalom volt arra, hogy belekóstoljak a sorozatba, és megszokjam a nemzetközi felnőttkosárlabda atmoszféráját. Majd Dubrovnikban már több játékpercet is kaptam, és ekkor

rájöttem, hogy ugyanolyan bátran játszhatok az Európa-kupában is, mint a hazai bajnokságban. A legfontosabb, hogy higgyek magamban és önbizalommal játsszak, mert akkor ezen a szinten is képes vagyok helytállni.

Ezután a hazai Bursa elleni meccsre már jóval magabiztosabban készültem, ugyanis éreztem, hogy a lányok és a szakmai stáb is bízik bennem, s így tényleg

csak önmagamat kell adnom a pályán, élvezni a lehetőséget.

Az U18-as válogatott irányító eközben az NB I/A-csoportban is szintet lépett: 2 pontot, 2 lepattanót, 3,8 gólpasszt és 3,5-ös VAL-mutatót átlagolt (17,8 játékperc alatt) az első négy fordulóban. Jól jelzi a fejlődését, hogy az előző évadhoz képest mostanra megduplázta a gólpasszainak számát.

„Az első évem a felnőttek között elsősorban arról szólt, hogy felvegyem a ritmust. Belecsöppentem a profi közegbe, és villámgyorsan számos új dolgot meg kellett tanulnom, ráadásul nem a legelején, hanem szezon közben csatlakoztam a nagycsapathoz, ami szintén kicsit megnehezítette a feladatom – mondta Eszter. – A mostani már a második idényem az A-csoportban, így már nagyjából tisztában voltam vele, mire számíthatok, illetve a teljes nyári felkészülést végigcsináltam a csapattal, ezáltal pedig volt idő arra, hogy összeszokjunk a lányokkal, mert egyébként a nyáron igencsak átalakult a keret. Én is jobban megtaláltam a helyem, ennek köszönhetően a pályán is komfortosabban érezhetem magam."

Rátkai Eszter Fotó: Rébay Viktor/NKA Universitas Pécs

„Most már szinte egyáltalán nem izgulok a felnőttmeccsek előtt, az elmúlt évadban az elején még nagyon bennem volt a versenydrukk, szerencsére ez idővel eltűnt. A normális izgatottság, a várakozás továbbra is megmaradt, de mostanra ez magabiztossággal, kellő nyugodtsággal is párosul, ami mindenképpen kell ahhoz, hogy

jól el tudjam látni az irányítói feladataimat, belenőjek a második számú irányító szerepébe, és próbáljam azt a szintet tartani, amit előttem a kezdő játékosunk hoz.

Agresszivitásban úgy érzem, sokat léptem előre: többet támadom a gyűrűt, és védekezésben is hatékonyabban tudok fellépni. Azon vagyok, hogy idővel egyre kisebbek legyenek a kilengések a játékomban, és hétről-hétre stabil teljesítményt tudjak produkálni, s ezzel hozzásegíteni a csapatot a jó bajnoki szerepléshez. Szem előtt tartva persze a válogatottat is, hiszen

a jövő nyáron ismét U18-as Európa-bajnokság következik, amelyen vezérszerep hárulhat rám.

(Kiemelt képet készítette: Rébay Viktor/NKA Universitas Pécs)