UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-11-25 20:04

Erdős Rita U24-es Európa-bajnok!

Erdős Rita aranyérmet szerzett a lengyelországi Drzonkówban zajló U24-es öttusa Európa-bajnokságon.

Szombaton a női egyéni döntőt rendezték a lengyelországi Drzonkówban zajló U24-es öttusa Európa-bajnokságon.

A megméretésen a Trion SC 21 éves kiválósága, Erdős Rita kiegyensúlyozott formát mutatott. A 15 fős mezőnyben a magyar versenyző a nyolcadik helyről kezdte meg a záró, kombinált számot (lövészettel egybekötött futás, más néven laser run), melynek végén magabiztos fölénnyel,

15 másodperces előnnyel ért célba elsőként, és érdemelt ki aranyérmet.

„A hét elején betegséggel küszködtem, így a legfontosabb az volt most, hogy ne okozzak magamnak maradandó egészségi károkat – mondja Rita. – Ezzel együtt a vívásom jól ment, lovaglásban aztán nem örültem a két hibámnak, de az úszásban hoztam azt, ami várható volt a körülményeket figyelembe véve. Éppen ezért meglepődtem, hogy a futás is elég jól sikerült, és bár a lövészetbe csúsztak hibák, összességében élveztem a versenyt. Örülök az első helynek. Nem indultak sokan ezen az Eb-n, de a mezőny erős öttusázókból állt.”

Erdős Rita jókora előnnyel a célban Forrás:Modern Pentathlon Poland

Mint arról beszámoltunk, az Eb csütörtöki, vegyes váltóversenyében Erdős Rita és Viczián Bence kettőse bizonyult a legjobbnak, ám az aranyat végül az egyébként negyedik helyen beérkező Mészáros Emma, Gáll András duó kapta meg, miután kiderült, a kombinált számban első három helyet elfoglaló férfiversenyző menet közben elszámolta magát, és egy körrel kevesebbet futott. Nos, a női egyéni fináléban sem ment mindenkinek a matek.

„A második lövészetre már elsőnek értem be, mert az olimpiai kvótás cseh lány, aki előttem járt, egy körrel többet futott, mint kellett volna – folytatja Rita. – Kicsit kaotikus volt a verseny ezen része, de bíztam benne, hogy nem én számoltam el a köröket. A célba érkezés után azért megvártam a hivatalos végeredményt, nehogy úgy járjak, mint Bencével a váltóban. Azon a kizáráson egyébként hamar túlléptem, és igyekeztem az egyéni versenyre koncentrálni.”

Balról: az ezüstérmes cseh Lucie Hlavackova, a bajnok Erdős Rita és a bronzérmes ukrán Olha Klunnyikova Forrás:Modern Pentathlon Poland

A női döntőben a másik magyar lány, a csupán 17 éves Mészáros Emma a 12. helyen végzett. Erdős Rita pedig

a negyedik egyéni korosztályos Európa-bajnoki címét könyvelheti el.

Négy éve Kaunasban az U19-esek, tavaly Barcelonában, valamint az idén Isztambulban pedig a juniorok kontinensviadalán lett aranyérmes.

(Kiemelt képünkön: Erdős Rita Forrás:Modern Pentathlon Poland)