UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-28 20:36

Négy bajnokságban is veretlenül menetelnek az NKA Pécs korosztályos fiúcsapatai

Több mint két hónapja tart már az évad, az NKA Pécs csapatai azonban még mindig százszázalékos mérleggel állnak az utánpótlás fiú kosárlabda-bajnokságokban. A mecsekiek öt együttese (négy korosztályban) összesen már 38 megnyert meccsnél jár sorozatban. Zalay Zoltán sportigazgatót kérdeztük a nem mindennapi sikerszéria kapcsán.

Néhány hete írtunk arról, hogy fennállása ötéves évfordulóját ünnepelte a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Rátgéber László, a kiemelt utánpótlás-nevelőműhely szakmai és stratégiai igazgatója akkor így fogalmazott az Utánpótlássportnak:

„A gyerekek esetében a mosoly a legfontosabb, akadémiai szinten pedig már azt kell nézni, hogy ki hány játékost nevel ki. Az eredményjelző tábla az utánpótlásban ezért becsapós.

Nyilván győzelemre kell tanítani a fiatalokat, de ennek elérése érdekében nem szabad olyan stratégiákat használni, amelyek gátolják a fejlődésüket.

Kijelenthetjük, hogy a győztes mentalitásra nevelés egész jól megy a pécsieknek, ha egy pillantást veszünk a korosztályos fiúbajnokságok aktuális állására. Az U20-as bajnokságban az NKA kilencből kilenc meccset megnyerve vezeti a tabellát. Ugyanakkor a többi korosztályban is hasonló a helyzet: az U18-asok között 8/0-ás, az U16-osok mezőnyében 8/0-ás (A-csapat) és 7/0-ás (B-csapat, U15-ös) mérleggel állnak, valamint az U14-esek is hibátlanok hat mérkőzést követően.

„Természetesen örömteli ránézni az egyes bajnokságok tabellájára,

de a szezon előtt nem ebben gondoltunk, nem ezt tűztük ki célul, hanem azt, hogy fejlődjünk önmagunkhoz képest

– mondta Zalay Zoltán sportigazgató az Utánpótlássportnak. – Nyilván nem bánkódunk, de ahogyan profi szinten mondani szokták: ősszel nem lehet bajnokságot nyerni, az aranyérem sorsa mindig tavasszal dől el. Visszatérve a lényegre: hazai szinten ugyan hibátlanok vagyunk, de árnyaltabb a kép ennél, hiszen a csapatainkat folyamatosan versenyeztetjük nemzetközi porondon is, és a külföldi összehasonlításban még azért van hova fejlődnünk. Ezt láthattuk testközelből szeptember végén, amikor a Barcelona, az Olimpia Milano és a Stellazzurra Roma csapatát fogadtuk rangos U16-os tornán, és mindhárom ellenfelünkkel szemben alulmaradtunk, viszont a két olasz topcsapattal igazi ki-ki meccset vívtunk. Számunkra ez a mérce, az európai elitszinthez szeretnénk felzárkózni. Továbbá a legfontosabb küldetésünk – lehet már elcsépeltnek hangzik, de attól még igaz –, hogy

a fiatalok közül minél többen jussanak el az A-csoportba, a felnőttválogatottba, és váljanak nemzetközi szinten jegyzett játékosokká.
Forrás: NKA Pécs

Időközben az NKA Pécs felnőtt férficsapata is szintet lépett, az előző évadban kiharcolta a feljutást az élvonalba, és az akadémisták közül így egyre többen mutatkozhatnak be az NB I/A-ban, míg a klub U23-as alakulata az NB I/B Zöld csoportjában vitézkedik.

„A fejlődést több szempontból vizsgáljuk, egyénileg és csapatszinten egyaránt, de hadd említsek egy-két konkrét mutatót, amit figyelünk.

Ilyenek például az úgynevezett »hustle-statisztikák«, amelyek megmutatják milyen küzdőszellemmel, intenzitással játszottunk az adott meccsen. 

Amiket minden meccs után megnézünk, kielemzünk: a szabad labdákat, a lepattanókat milyen arányban szerezzük meg az ellenféllel szemben, milyen a kizárások minősége lepattanózásnál, védekezésben hányszor érünk bele a labdába, és zavarjuk meg ezáltal az ellenfelet, illetve egyénre bontva is értékeljük a fiatalok egy az egy elleni védekezését. Most említettem pár paramétert, de ez csak néhány azok közül, amelyeket vizsgálunk és felmérjük benne a fejlődést. Ezekeben el is várjuk a játékosoktól, hogy a szezon előrehaladtával jobban teljesítsenek, előrelépjenek. Ezen túlmenően a jövőben még célirányosabban kell fókuszálnunk az egyéni képzésre, legyen az kosárlabdaszakmai, a fizikai felkészítés, valamint a tudatos táplálkozás és a pihenőidő megtalálása is kulcsfontosságú. Ezek úgyszintén elegendhetetlen tényezői a fejlődésnek.

De mindennek az alapja a megfelelő kiválasztás,

amelyben folyton lehet és kell is javulnunk – már az elején javarészt eldől, kiből válhat később akár nemzetközi szintű felnőtt kosaras, szóval egyáltalán nem mindegy, hogy kibe fektetünk sok-sok időt és energiát.”

Hozzátette, a versenyeztetést illetően középtávú céljuk, hogy az U18-as csapatuk bekerüljön a korosztályos Euroligába, a Next Generation Tournament sorozatba.

(Kiemelt képen: az NKA Pécs veretlen U18-as fiúcsapata Forrás: ratgeberakademia.hu)