UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-30 20:27

Toman Petra jó formában tért vissza, de úgy érzi, ez még csak a kezdet

A súlyos térdsérüléséből nyár végén visszatérő, 18 éves kosárlabdázó, Toman Petra egyre jelentősebb szerephez jut a felnőtt első osztályban listavezető és az Euroligában is menetelő DVTK-Hun-therm színeiben.

Mint arról beszámoltunk, a DVTK 18 éves kosárlabdázója, Toman Petra a Vasas otthonában újfent nagyszerűen játszott az NB I/A-csoport legutóbbi fordulójában: 10 ponttal, 5 lepattanóval, 2 szerzett labdával, 1 blokkal és 18-as VAL-mutatóval zárt, ezzel csapat egyik legjobbjának bizonyult.

Az U20-as válogatott bedobó jó formáját jelzi, hogy az elmúlt négy fordulóból harmadjára ért el kétszámjegyű pontot és teljesítményindexet.

(A Cegléd elleni 12 pontos és 30 VAL-mutatós produkciója után a forduló válogatottjába is beválasztották.) A 2005-ös születésű Tomantól önmagában is dicséretes lenne ez a teljesítmény a „nagyok” között, de ha figyelembe vesszük, hogy térdszalagszakadás miatt több mint egy évet ki kellett hagynia, és csak a nyár végén térhetett vissza súlyos sérüléséből, még inkább megsüvegelendő a mostanában mutatott remek játéka.

„A szakmai stáb segítségével nagyon jól, fokozatosan építettük fel az egész rehabilitációs folyamatot – kezdte Toman az Utánpótlássportnak.

Így amikor augusztusban elkezdhettem teljes intenzitással edzeni a csapattal, hamar újra otthonosan éreztem magam a pályán.

A csapattársak és az edzők folyamatosan támogattak, és ez nagyban megkönnyítette a dolgom a visszatérést követően.”

Toman Petra Forrás: DVTK-Hun-therm

Azzal, hogy milyen gyorsan felvette a ritmust, Petra még edzőjét, Völgyi Pétert is meglepte.

„Előre nem tudtuk megmondani pontosan, hogy pszichésen hogyan reagál majd az új helyzetre, amikor visszatér. Szerencsére fejben nagyon hamar túltette magát a sérülés jelentette traumán, és való igaz, jól kezdte a szezont.

Fontos mérkőzéseken, kulcspillanatokban is bizonyított már: a Pécs elleni egylabdás meccsen például ő dobta az utolsó előtti kosarunkat egy szép akció végén.

Hármas és négyes poszton is szoktam szerepeltetni, ez talán néha kis keszekuszaságot okoz neki fejben, de tizennyolc éves játékosról beszélünk, ez természetes, idővel le fog tisztulni a játéka mindkét szerepkörben, ezáltal pedig csak még hasznosabb tagjává válik majd a csapatunknak" –  nyilatkozta a DVTK vezetőedzője.

A Diósgyőr jelenleg 6/0-s mérleggel vezeti az NB I/A-csoport tabelláját, míg az Euroligában szintén impozáns, 6/1-es mutatóval állnak a miskolciak.

„Mindenkinek maximálisan pozitív a hozzáállása a csapatban – mondta Petra. – Remek, összetartó közösséget alkotunk, a szürke hétköznapokon is ugyanúgy húzzuk előre egymást, és ez a mentalitás nagyban hozzájárul a fejlődésünkhöz mind egyénileg, mind csapatszinten. Ennek köszönhetően tényleg motiváltan, jó érzésekkel jövök be minden nap a csarnokbaAzt tűztem ki célul magamnak, hogy minden egyes nap fejlődjek kicsit valamiben, és ezt eddig hellyel-közzel sikerült is tartani – persze kisebb hullámvölgyek rendre akadnak ebben a folyamatban, de ezeket is át kell vészelni. Úgy érzem,

a visszatérés után jó úton indultam el, ugyanakkor ez még csak a kezdet.

Az első pár hónapot mindenképpen pozitív visszajelzésként élem meg, viszont a felnőttpályafutásomnak még csak az elején járok. Szeretnék előrelépni, és a játékommal idővel egyre nagyobb szerepet kivívni magamnak.”

Forrás: FIBA.Basketball

Amellett, hogy a fiatal a bajnokságban egyre több szóhoz jut, az Euroligában is rendszeresen megkapja a lehetőséget.

Felemelő érzés pályára lépni az Euroligában, nagy álmom vált valóra azzal, hogy bemutatkozhattam ebben a sorozatban. A kiváló kezdés után a csapattal szeretnénk minél tovább menetelni az Euroligában is, a bajnokságot pedig szeretnénk megnyerni a lányokkal.

(Kiemelt kép forrása: DVTK)