UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-12-23 20:23

Kik voltak a legjobb U20-asok az ősszel a férfi NB I/A-csoportban?

Tizenhárom forduló elteltével a feléhez ért a férfi felnőttélvonalbeli kosárlabda-bajnokság alapszakasza. Ennek apropóján sorra vettük, hogy az ősszel az utánpótláskorú (U20-as) játékosok közül kik teljesítettek a legjobban.

1. REIZINGER MÁTÉ (2004, BUDAPESTI HONVÉD)

Az első öt forduló után készített toplistánkhoz hasonlóan ismét Reizinger Mátét tettük a rangsor élére. Az U20-asok közül az őszi szezonban kétségkívül a Budapesti Honvéd fiatalja okozta a legnagyobb meglepetést teljesítményével. A 19 éves hátvéd második felnőtt első osztályú évadában már kétszer is elérte a tíz pontot: 

a Kecskemét legyőzéséből 12 ponttal és 18-as VAL-mutatóval vette ki a részét, majd a Kaposvár otthonában 11 pontot jegyzett.

A teljesítményindexe egyébként már négy alkalommal is túllépte a kétszámjegyűt (az Alba Fehérvár, a Kecskemét, a Körmend, illetve a Sopron ellen). A dombóvári nevelésű játékos egyik legnagyobb erőssége, hogy jól, 38 százalékkal dobja a triplákat. Tizenhárom meccsen 16,3 játékperc alatt 4,2 pontot és 1,9 lepattanót átlagolt.

2. HAJDU PÉTER (2004, BUDAPESTI HONVÉD)

Reizingert a második pozícióban klubtársa, Hajdu Péter követi. Az U20-as válogatott bedobó-erőcsatár bár az előző évadban mutatott biztató játékához képest kicsit visszafogottan kezdte a bajnokságot, az alapszakasz előrehaladtával egyre többször jelentkezett jó teljesítménnyel.

A DEAC legyőzéséhez például 12 ponttal (négy triplával) járult hozzá,

illetve az Oroszlány vendégeként is beletett kilenc pontot a közösbe. Hajdu mind a 13 meccsen szóhoz jutott, és átlagosan 4,4 pontot és 5,2-es VAL-t tud felmutatni.

3. GÉRINGER GERGŐ (2005, ATOMERŐMŰ SE)

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokán Géringer Gergő kapott helyet, miután az elmúlt hetekben szinte a semmiből került bukkant fel Pakson, és jut rendszeres játéklehetőséghez, amelyet pedig igyekszik meghálálni.

A 18 éves bedobó nemrég a Szedeák elleni győztes meccsen 10 ponttal, 6 lepattanóval, 3 gólpasszal és 1 szerzett labdával

vétette észre magát, majd egy hétre rá az Oroszlánynak is behintett két triplát, így akkor 8 ponttal és 4 pattanóval végzett, 10-es VAL-mutató mellett. Az utánpótláskorúak közül az eddigiekben Géringer átlagolja a legtöbb pontot (szám szerint 4,8-at), illetve legmagasabb teljesítményindexet is (6,8), azonban mivel csak hat meccsen játszott, így nálunk nem tudta megelőzni a Honvéd játékosait.

4. HALMAI DÁNIEL (2004, KOMÉTA KAPOSVÁRI KK)

Az október végi listánk után Halmai Dániel ezúttal is a negyedik helyre futott be. Bár a kaposváriak 19 esztendős irányítója viszonylag kevés dobást vállal (hozzávetőleg kettőt meccsenként), de azokat remek hatékonysággal értékesíti: 61 százalékkal dob a mezőnyből. Az előtte lévő fiatalokhoz képest csak 9,1 percet tölt a pályán, ez idő alatt 3,5 pontot jegyez. A Kecskemét elleni volt a legjobb meccse, amelyen 7 pontot és 13-as VAL-t ért el.

5. SZABADFI MÁRK (2004, MVM-OSE LIONS)

A legjobbak közé utolsóként az oroszlányi Szabadfi Márk került be. A 19 éves irányító-hátvéd még a 2020/21-es évadban mutatkozott be az NB I/A-csoportban, és mostanra pedig egyre fontosabb tagja a piros-feketék első csapatának. Az ősszel éppen a bajnoki címvédő Falco Szombathely ellen hozta a legponterősebb produkcióját – ráadásul a 10 pontját százszázalékos dobóteljesítménnyel érte el (3/3 mezőnyből, 2/2 büntetőből). A múlt hét végén Pakson is remekelt: hét pontja mellé hat lepattanó, valamint egy-egy asszisszt és szerzettl labda is jutott, így karriercsúcsot jelentő 15-ös VAL-lal zárt.

További említést érdemlő fiatalok, akik nem fértek be a legjobb öt közé:
Meszlényi Róbert (19 éves; Sopron KC)
Csuti Kornél (19 éves; Zalakerámia ZTE KK)
Csátaljay Péter (19 éves; Zalakerámia ZTE KK)
Ságodi Róbert (19 éves; DEAC)

(Kiemelt képen balról: Géringer Gergő, Reizinger Máté, Hajdu Péter Forrás: Budapesti Honvéd és Atomerőmű SE)