UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-01-24 19:08

Az európai szinten is kiemelkedő centerreménység, Josepovits Kinga az NKA Pécsben folytatja karrierjét

A Zsíros Akadémia Kőbányánál eltöltött hat éve után az U16-os leány kosárlabdázók legnagyobb hazai ígérete, Josepovits Kinga az NKA Pécshez igazolt. A korosztályos válogatott fiatalt kérdeztük a klubváltása hátteréről.

Újabb nagyon ígéretes center kerül a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémiára Josepovits Kinga személyében, aki ha folytatja az eddigi kemény, és nagyon magas szintű szakmai munkát, olyan ragyogó utat is bejárhat, mint a szintén Pécsről induló poszttársai, a felnőttválogatott Juhász Dorka és Kiss Virág. A 16 éves, Zsíros Akadémia Kőbányától érkező Josepovits évek óta a korosztályos válogatottak oszlopos tagja – így jelentette be a ratgeberakademia.hu a fiatal magasember leigazolását. A klubváltásáról Kinga így nyilatkozott az Utánpótlássportnak.

„Nagyon sokat gondolkoztunk az átigazoláson a családommal, és arra jutottunk, hogy a fejlődésem érdekében mindenképpen váltanom kellene. Igazából tavaly tavasszal még korainak éreztem volna a váltást, most viszont már későinek tűnt, ha a nyárig várok vele – kezdte Josepovits Kinga portálunknak.

Furcsának tűnhet, hogy évad közben igazolok más csapathoz, de a múlt nyáron nem igazán volt időm ezzel foglalkozni, mivel gyakorlatilag az egész nyarat az U16-os válogatottban töltöttem, és csak az járt a fejemben, hogy az Európa-bajnokságon minél jobban teljesítsek.

Majd augusztus tizenkilencedikén ért véget az Eb, utána kaptam néhány nap pihenőt, és már kezdődött is az iskolai tanév, illetve az új szezon. Az Eb után visszatérve a Zsíros Akadémiára nagyjából október végére megérlelődött bennem a gondolat, hogy mihamarabb egy szinttel feljebb kellene lépnem ahhoz, hogy ha idén, immár a harmadik U16-os Európa-bajnokságomon igazán nagyot szeretnék alkotni.”

A fiatal elmondta, több lehetőség is felvetődött előtte. De akkor mégis mi döntött a pécsiek mellett?

A szakmai szempontokat mérlegelve a pécsiek hívása tűnt a legvonzóbbnak.

Emellett jóval kevesebbet is kell majd utazgatnom, mivel Budapesten belül elég sokat kellett ingáznom, míg Pécsen a kollégium a csarnok mellett található, valamint az iskola is közel lesz, ez pedig összességében nagyban megkönnyíti majd a mindennapi életem. Természetesen sokat köszönhetek a kőbányai edzőimnek, nagyon szép hat évet töltöttem ott, éppen ezért nem is volt egyszerű az elválás, de Pécsen olyan modern, profi körülmények és mindenre kiterjedő, komplett szakmai stáb vesz körül, amely egyszerűen nem adott máshol – nemcsak a Zsíros Akadémián, hanem a többi budapesti klubnál sem.”

Forrás: FIBA.Basketball

Különlegesre sikerült a kőbányai búcsú, mert az utolsó meccsét éppen a Pécs ellen játszotta a juniorbajnokságban.

Furcsa érzések kavarogtak bennem, mert egyrészről szerettem volna a saját csapatomnak, a Zsíros Akadémiának is még egyszer utoljára bizonyítani, hogy számíthatnak rám, ugyanakkor a leendő klubomnak pedig igazolni, hogy jól döntöttek azzal, hogy engem választottak.

Kinga a múlt hét végén költözött Pécsre, ahol eddig remekül érzi magát.

„Alapvetően eddig nagyon tetszik a hely és az egész légkör. Nyilván kicsit nehéz ilyenkor az elején, mert minden teljesen új. Az iskolaváltás jelentette most nekem a nagyobb kihívást, a kosárlabdát tekintve szerintem viszonylag hamar meg fogom találni a helyemet, mivel például jó néhány játékost ismerek már a válogatottból. A tervek szerint februárban már meccsen is pályára léphetek, az első időszakban főleg a junior-, illetve az NB I/B-s bajnokságban számítanak rám.”

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)