UtánpótlásSport
2024. április 17.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-02-02 14:50

Túl a sérülésen Kókai Patrícia megérett a szintlépésre

Hátsérülése miatt több mint egy évet kellett kihagynia a soproniak 18 éves, korosztályos válogatott kosárlabdázójának, Kókai Patríciának. Az őszi visszatérése óta azonban hónapról hónapra egyre jobb formába lendült, mostanra a juniorbajnokságban és az NB I/B-ben is szórja a pontokat, illetve az NB I/A-csoportos felnőttcsapatban is rendszeresen szóhoz jut.

Még csak 15 éves, de Kókai Patríciára egyre nagyobb feladatokat bíznak a Sopron első csapatában – írtuk 2022 januárjában a fiatal reménységről, aki akkor első felnőttélvonalbeli évadában (2021-22) – még csak kadétkorúként – nyolc meccsen is pályára léphetett Gáspár Dávid együttesében, s így részese lehetett a Sopron Basket magyar bajnok címének és Euroliga-győzelmének is. Azonban Kókainak ez után nehéz időszakkal kellett szembenéznie: 2022 nyarán megsérült, megműtötték a gerincét, és hosszú kihagyás várt rá. A több mint egy éves rehabilitációt követően a korosztályos válogatott játékos múlt ősszel tért vissza a pályára, és mostanra már semmi jelét nem látni rajta a korábbi problémának. A Darazsak Sportakadémia ígérete pillanatnyilag vezeti a juniorbajnokság pontlistáját (21 pont), míg a felnőttmásodosztályban a második legjobb ugyanezen rangsorban (22 pont).

Nagyon örülök, hogy végre ismét tudom azt csinálni, amit igazán szeretek és boldoggá tesz. A kosárlabdázás az életem, gyakran a sport ránt ki a lelki hullámvölgyekből is, éppen ezért különösen hiányzott, amikor egy éven át nem játszhattam.

Jó érzés volt ezt újra megtapasztalni, amikor október elején élesben is visszatérhettem. Az első meccsemen még kicsit izgultam, de szerencsére fejben semmiféle gát nem maradt bennem; úgy érzem hamar fel tudtam venni a játék ritmusát. Azt mondhatom, hogy

most már tényleg minden a helyére került, és remekül érzem magam a bőrömben

 – mondta Kókai az Utánpótlássportnak.

Kókai Patrícia remek formában tért vissza Fotó: Tóth Zsombor/Sopron Basket

„Hosszú út vezetett a visszatérésig, emiatt rendkívül élveztem, amikor újra ott lehettem a pályán. Az első mérkőzésemet a juniorbajnokságban a Szekszárd ellen játszottam,

meglepően felszabadultnak éreztem magam végig, sikerült sok pontot is dobnom, és simán nyertünk a csapattal, szóval abszolúte ideálisan alakult a visszatérés.

Ezzel párhuzamosan az NB I/B-ben is elkezdtem ugyanúgy játszani, de persze a szakmai stáb segítségével fokozatosan felépítve, adagolva a terhelést, illetve figyelve közben a hosszú távú fejlődésemre is, emiatt az ősszel mindkét bajnokságban főleg az erősebb csapatok ellen játszottam. Idővel egyre magabiztosabban mozogtam a pályán, s ennek köszönhetően december-január környékére úgy érzem, sikerült újra felépíteni azt az önbizalmat, ami korábban jellemzett. Eközben nyilván a társakkal is kialakult a szükséges kémia."

A jó teljesítményének köszönhetően pedig ismét kiharcolta a helyét a Sopron Basket felnőttcsapatában, és a legutóbbi négy meccsen több mint 15 percet és 2,5 pontot átlagolt az NB I/A-csoportban.

„Az elmúlt időszakban már a felnőttekkel készültem a legtöbbet, és az edzéseken szerencsére sikerült bizonyítanom, és kivívnom a szakmai stáb bizalmát, amellyel természetesen igyekszem is élni a bajnokikon.

Szeretném igazolni, hogy valóban megalapozott ez a bizalom.

Értelemszerűen a sérülések is befolyásolják, hogy melyik meccsen mennyi lehetőséghez jutok, de első körben az edzésmunkával lehet kiérdemelni a perceket. Az A-csoportban szerepelni mindig felemelő, ennek megfelelően élvezem is minden pillanatát. Azon leszek, hogy a szezon hátralévő részében is minél több játékidőt kapjak és stabilizáljam a helyem a keretben."

Fotó: Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia

Hozzátette: a jó forma ellenére koránt sincs megelégedve, tavasszal nagy feladatok várnak rá.

A juniorbajnokságban egyértelmű célunk a bajnoki cím megszerzése, míg a B-csoportban szintén szeretnénk harcban lenni az elsőségért. A következő igazán fontos feladat a Hepp-kupa négyes döntője lesz, amelyet most szombaton és vasárnap rendeznek. Mindent el fogok követni, hogy a csapattal megnyerjük a trófeát!

(Kiemelt kép forrása: Soproni Darazsak Sportakadémia)