UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Atlétika Jégkorong Korcsolyasportok

2024-02-05 09:00

Atlétika-, jégkorong- és short track-tréner a januári díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj januári kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Zsivoczky Attila atlétika-, Bedő Botond jégkorong- és Lakatos Tamás rövid pályás gyorskorcsolyedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 250 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (amely múlt szeptembertől az idén augusztusig tart) ötödik kiírásában

atlétika-, jégkorong- és rövid pályás gyorskorcsolyaedző került a jelöltek közé.

Íme, január hónap kiválasztottjai!

ZSIVOCZKY ATTILA, a Budapesti Honvéd atlétikai szakosztályának szakmai vezetője, edzője világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes, magyar csúcstartó többpróbázó volt, és még aktív éveiben, 2012 októberében kezdett edzősködni a jelenlegi klubjában, Bakai József felkérésére. A most 46 éves Zsivoczkynak később folyamatosan voltak tanítványai több egyesületben is, ezek közül a MATE-GEAC versenyzőivel végzett szorosabb szakmai munkát. Az általa felkészített sportolók számos felnőtt és korosztályos magyar bajnoki címet, érmet szereztek többpróbában, valamint a többpróba versenyszámaiban. Legkiemelkedőbb tanítványa felesége, a sokszoros magyar bajnok Zsivoczky-Farkas Györgyi, aki a 2016-os, riói olimpián hétpróbában a nyolcadik helyen végzett, majd egy évvel később a belgrádi fedett pályás Európa-bajnokságon ötpróbában bronzérmet szerzett. Zsivoczky Attila jelenleg tíz atlétával foglalkozik. Az ő szakmai irányítása mellett végzi a munkát a 2023-as budapesti világbajnokságon is részt vett magasugró, Fekete Fédra, vagy a szintén az elmúlt évben az espoói U23-as Európa-bajnokságon a magyar színeket képviselő többpróbázó, Gálpál Zsombor és Szűcs Szabina is. Zsivoczky Attila az edzői szakma fortélyait mások mellett olimpiai bajnok kalapácsvető édesapjától, Zsivótzky Gyulától is eltanulhatta.

Januárban a Budapesti Honvéd nem egészen 22 éves többpróbázója, Szűcs Szabina a franciaországi Aubiére-ben rendezett X-ATHLETICS Silver-kategóriás ötpróbaversenyen 4491 ponttal a harmadik helyen végzett,

ezzel megdöntötte a hétpróbában világbajnoki negyedik Krizsán Xénia 2015-ben elért 4478 pontos U23-as hazai csúcsát.

Zsivoczky tanítványa továbbá 800 méteren (2:12.88), 60 m gáton (8.48) és súlylökésben (12,46) is egyéni rekordot ért el. Szűcs Szabinával nevelőedzőként a Kecskeméti ARC-ban Adamik Zoltán foglalkozott, majd a sokra hivatott versenyző a fővárosba költözése óta, 2020 őszétől dolgozik együtt Zsivoczkyval.

Zsivoczky Attila:

Az utánpótlás-nevelés lényege számomra, hogy megteremtsük a lehető legjobb alapot a felnőttkori eredményességhez.

Tehát mindennek, amit az utánpótláskorban csinálunk a fiatallal, ezt a célt kell szolgálnia, nekünk edzőknek pedig mindvégig ezen a szemüvegen keresztül kell figyelnünk a tanítványainkat. És ezt a célt szem előtt tartva azt mondhatjuk, hogy az utánpótlás-világversenyeken elért sikerek vagy akár a korosztályos rekordok megdöntései biztatóak ugyan, de csak lépcsőfokok. Az U23-as korcsoport már a felnőttkorosztály küszöbe, és azoknál a fiataloknak az esetében, akik a nemzetközi felnőttmezőnyben is eredményesek szeretnének lenni, ekkor már meg kell mutatkoznia annak a munkának a, amit az évek során elvégeztek.

Zsivoczky Attila és tanítványa, az ötpróbában U23-as hazai rekorder Szűcs Szabina Fotó: Ambrus László

Edzőjéről így vélekedik az ötpróbában U23-as magyar csúcstartó Szűcs Szabina:

„Amikor Kecskemétről a fővárosba érkezve, 2020 szeptemberében elkezdtük a közös munkát Zsivoczky Attilával, teljesen új közegbe csöppentem, és szükségem volt kis időre, amíg hozzászokom a változásokhoz. Az edzőm igyekezett segíteni ebben, és mára egészen jól összecsiszolódtunk. Felkészült, céltudatos szakembernek tartom. Ugyanakkor a keményebb edzők közé sorolom, mert nála a tréningeket végig kell tolni, nem hagyja, hogy eltunyuljunk, nincs nyafogás. A mentalitása idővel rám is átragadt, és a hasznomra vált. Sokat tanultam tőle kitartásról, hozzáállásról, és úgy érzem, jó úton haladok, hogy fejben is kellően megerősödjek. Emellett persze erőnlétileg és technikában is fejlődtem mellette.

 

BEDŐ BOTOND, az U18-as leány jégkorong-válogatott 36 esztendős szövetségi edzője, az Magyar Jégkorong Szövetség mentoredzője játékos-pályafutása végeztével 2009-ben azonnal edzősködni kezdett Székesfehérváron (ott, ahol egyébként felnőtt és játszott), méghozzá a legkisebbek mellett, a helyi hokisuliban. Néhány évig foglalkozott az U8-as és az U10-es korosztállyal, majd idővel egyre feljebb lépett a ranglétrán: az U12-es, az U14-es, az U16-os és az U18-as csapat trénereként is dolgozott, mígnem másodedzőként eljutott a Fehérvár AV19 U20-as együtteséig. Ezután klubot váltott, 2018-ban a MAC Budapestnél folytatta edzői pályáját, és az elmúlt öt évben a MAC (később: BJA) juniorcsapatának élén tevékenykedett – hol másod-, hol vezetőedzőként. Ebben az időszakban érte el klubszinten a legnagyobb sikereit: 2020-ban a MAC U21-es alakulatával megnyerte az osztrák bajnokságot, míg a magyar bajnokságban ezüstérmes lett. Ezzel párhuzamosan 2014-ben elkezdett dolgozni a leányszakágban is a korosztályos válogatottak mellett, valamint a felnőtt női válogatottnál is szerzett tapasztalatot videós edzőként. Idővel egyre nagyobb szerepet vállalt, és 2018/19-es évadban kinevezték az U18-as leányválogatott élére szövetségi edzőként; azóta is ezt a posztot tölti be. Öt divízió I/A-csoportos korosztályos világbajnokságon szerepelt a csapattal: három bronz mellett két negyedik hely a mérlege. Legismertebb tanítványai közé tartozik a Fehérvárról induló, 2005-ös születésű Nemes Márton, akinek a nevelőedzője volt. A jelenleg Svédországban légióskodó, fiatal támadó tavaly 18 évesen már a felnőttválogatottban is bemutatkozhatott, illetve az első góljait is megszerezte a „nagyok” között. Egykori tanítványai közül Makai Miklós szintén ott lehetett U20-as vb-n. Női hokis neveltjei közül eddig Horváth Imola jutott a legmagasabbra, aki mostanra a felnőttválogatott oszlopos tagjává vált.

Januárban korántsem indult ideálisan a világbajnokság a Bedő Botond vezette U18-as leányválogatottnak Egnában, miután előbb a házigazda olaszoktól (0–4), majd a japánoktól (0–2) is kikapott a világ 9–14. legjobb csapatait tömörítő, másodvonalbeli vb-n. Ezután viszont fordult a kocka: az együttesnek sikerült megtalálnia a góllövő formáját, és egymás után a dánokat (4–0), az osztrákokat (hosszabbításban 2–1) és a franciákat (2–1) is legyőzte,

így nyolc ponttal bronzérmesként végzett

– az elitbe feljutó japánok és az olaszok mögött. Amióta 2014-ben kiesett az elitből, az A-csoportból, a divízió I/A-csoportban a bronz volt az U18-as leányválogatott legjobb eredménye (2019-ben és 2020-ban), és idén ezt a helyezést ismételték meg a mieink.

Bedő Botond:

„Utánpótlásedzőként azt vallom, hogy

a játékosoknak nem szabad túlságosan megkötni a kezét, hagyni kell őket olyan szabadon játszani, amennyire csak lehet – persze nem koncepció nélkül.

Nyilván mindig megkövetelek egy alap taktikai rendszert, ugyanakkor azt is szeretném elérni, hogy a fiatalok ne csak erre hagyatkozzanak, hanem bátran használják a saját kreativitásukat is. Nem az a cél, hogy görcsösen az edző utasításaihoz ragaszkodjanak, hanem az, hogy felszabadultan, a képességeiket kibontakoztatva játszanak, hiszen azáltal tudnak fejlődni.”

Bedő Botond (a háttérben középen) vezetésével az U18-as leányválogatott bronzérmes lett a divízió I/A-csoportos világbajnokságon Forrás: MJSZ

A korosztályos válogatott meghatározó játékosa, a 16 éves Mozolai Berta így nyilatkozott edzőjéről:

„Bedő Botond másfél éve foglalkozik velem a válogatottban, azóta ismerjük egymást igazán. Igaz, már korábban is találkoztunk, mivel ő a BJA U21-es csapatának edzőjeként dolgozott, én pedig akkor a klub U16-os együttesében szerepeltem, és már akkor is gyakran beszélgettünk. Néha ott maradt megnézni a meccseket vagy edzéseket, utána pedig ellátott jó tanácsokkal. Azért tartom őt nagyon jó edzőnek, mert a válogatotton kívül is foglalkozik mindenkivel, s ahogyan már említettem: rendre jó szakmai tanácsokat ad, illetve motivál minket. Taktikailag nagyon sokat segített, így a közös munkánknak köszönhetően leginkább ebben fejlődtem.”

 

LAKATOS TAMÁS, a junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott 44 esztendős vezetőedzője több mint harminc évvel ezelőtt kezdett Pécsett rövid pályás gyorskorcsolyázni, válogatott sportolóként vált belőle testnevelőtanár. A helyi egyesület edzője 2008-ban lett, egy évvel később pedig már a juniorválogatottal dolgozott: először edzőként és technikusként tevékenykedett a fiatalok mellett, 2022 szeptemberében pedig vezetőedző lett. A Pécsi SN Zrt-nél a későbbi olimpiai bajnok Burján Csaba edzője lett, és a klubból indult a szintén ötkarikás aranyérmes Knoch Viktor is. A segítségével készülő junior nemzeti csapat számos remek eredményt ért el az elmúlt években: a Talabos Attila-fémjelezte generáció például a 2019-es szarajevói téli EYOF-on három aranyérmet ünnepelhetett, míg a 2022-es multisporteseményen három ezüstérem volt a short trackesek jutalma. A junior-világbajnokságokon is több magyar érem született az elmúlt időszakban: 2018-ban Jászapáti Petra 500 méteren lett második, majd 2022-ben ugyanezen a távon Nógrádi Bence (2.) és Jászapáti Péter (3.) is felállhatott a dobogóra, míg a fiúváltó ezüst-, a leány bronzérmet szerzett. A 2023-as olaszországi téli EYOF-on a magyar küldöttség az aranyérmek tekintetében az eddigi legjobb szereplését nyújtotta, s egy kivétellel a csapat összes medálja a Lakatos által irányított rövid pályás gyorskorcsolyázók nevéhez fűződött: öt arany-, valamint egy-egy ezüst- és bronzérmmel zárták az eseményt. A válogatott az EYOF után junior-világbajnokságon is jégre lépett Drezdában, s ott szintén született magyar érem: a leányváltó harmadik lett. A 2023/24-es évad őszi szezonjában új sorozat, a junior-világkupa várt a csapatra: az esemény történetének első magyar érme december elején Hollandiában született meg: Szigeti Dóra 500 méteren ért célba másodikként. Lakatos egyébként tavaly januárban egyszer már kiérdemelte A hónap utánpótlásedzője díjat.

Ami a januári eredményeket illeti, a negyedik alkalommal megrendezett ifjúsági téli olimpiára melegítve a hónap első felében a budapesti Pannónia Openen nemzetközi mezőnyben versenyeztek a juniorválogatott tagjai, akik közül az összetettet (három táv alapján) a fiúknál Major Dominik nyerte meg, míg a lányoknál magyar dobogó állt össze: Szigeti Dóra lett az első, Végi Diána a második, Schönborn Melinda pedig harmadik lett. A már említett ifjúsági téli ötkarikás játékokon, Dél-Koreában négy short trackes fiatal képviselte a magyar színeket.

A legjelentősebb siker Major Dominik nevéhez fűződött, ő 500 méteren bronzérmet szerzett,

míg Végi Diána bosszantó hiba miatt lett „csak” negyedik 1500-on, miközben Szigeti Dóra követte ötödikként.

Lakatos Tamás:

Ha tisztességgel elvégezzük a munkát, annak meglesz az eredménye – én ebben hiszek.

Ez nem azt jelenti, hogy rogyásig kell edzeni, hanem azt, hogy a felkészülés összes szegmensében száz százalékra kell törekedni. A hivatásunknak persze van másik oldala is, hiszen a nevelés és a tanulás fontosságának hangsúlyozása legalább ennyire lényeges: próbáljuk terelgetni a fiatalokat, illetve megértetni velük, hogy nem csak a short track létezik az életben. Több lábon kell állni, legyen mindig B-opció, s ahhoz elengedhetetlen a tanulás, az, hogy rend legyen az életükben.”

Lakatos Tamás az ifjúsági téli olimpián bronzérmes tanítványával, Major Dominikkal a célba érkezés után Forrás: MOB Média/Szalmás Péter

A szakemberről a junior-válogatott oszlopos tagját, a 17 éves Major Dominiket kérdeztük, aki a short trackesek egyetlen érmét szerezte a januári ifjúsági téli olimpián.

„Régóta dolgozunk együtt, már egész kiskoromban hozzákerültem. Mindig, mindenben a segítségemre van, ami nagyon sokat jelent. Nyugodt személyiség, akitől rengeteget tanulhatok; nemcsak edző, hanem technikus is, így a felszereléssel kapcsolatban szintén bármikor kereshetem. Bármerre utazunk, vigyáz ránk, emellett a szakmai tudása is magas fokú – biztos vagyok benne, hogy nélküle nem értem volna el ezeket az eredményeket. Az edzéseken megfelelő szigort tart, ám a hangulatra sem lehet panasz, és azt gondolom, ez sem mellékes a sikerek elérése felé vezető úton.”

(Kiemelt képünkön balról: Zsivoczky Attila, Bedő Botond és Lakatos Tamás)