UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-02-17 09:02

Megvan az országos döntős szereplés, de a pécsi U20-asok szeme előtt a bajnoki cím lebeg

Első csapatként az NKA Universitas Pécs biztosította be helyét az U20-as férfi kosárlabda-bajnokság évad végi országos döntőjében. A listavezető együttes vezéregyéniségét, Kazy Balázst kérdeztük a kiváló szereplés hátteréről.

Bár a legutóbbi fordulóban botlott a Budapesti Honvéd otthonában, a 19/2-es mérleggel álló NKA Universitas Pécs továbbra is magabiztosan vezeti az U20-as férfi kosárlabda-bajnokság A-csoportjának tabelláját. (A mecsekiek mögött a második DEAC 15/6-tal áll.) A Berkics Bence vezette alakulat ezzel elsőként harcolta ki a helyét a szezon végi nyolcas döntőben, amelynek nagy valószínűséggel majd első kiemeltként vághat neki alapszakaszgyőztesként.

Bár az eredmények alapján elsőre úgy tűnhet, hogy viszonylag simán vesszük az akadályokat, összességében kifejezetten erős a bajnokság mezőnye. Jó néhány szoros meccsünk akadt, de nagyon örülök, hogy ezeket általában meg tudtuk nyerni

 – mondta az Utánpótlássportnak Kazy Balázs, a remeklő pécsiek legjobb pontdobója, aki mintegy 15 pontot átlagol meccsenként. – Az évad során számos körülmény változott a csapatunk háza táján, ami kicsit megnehezítette a dolgunkat, de azt hiszem, jól alkalmazkodtunk ezekhez. A keretünk például több korosztályból tevődik össze, mivel a juniorok közül fiatalabbként többen már velünk játszanak. Eközben az U20-a csapat nagy része párhuzamosan szerepel az NB I/B Zöld csoportjában is, illetve jó néhányan már az NB I/A-csoportos első csapattal készülnek. Emiatt igencsak változó szokott lenni, hogy aktuálisan milyen összeállításban lépünk pályára az U20-as bajnokságban."

Ráadásul vezetőedzői poszton is akadtak változások: az évad elején Berkics Bence irányította a gárdát, akitől novemberben Csirke Ferenc vette át a stafétát, majd miután a közelmúltban utóbbit kinevezték a felnőttcsapat élére, ismét Berkics került az U20-asok élére.

Kazy Balázs Forrás: NKA Pécs

„Az említett tényezők miatt nehéz feladat igazi csapatként játszanunk, mert hiányzik az összeszokottság, alapvetően keveset is edzünk együtt, de az mindenképpen pozitívum, hogy jelenleg ennek ellenére is ilyen jól állunk.

Azt gondolom, hogy a hozzáállásunk, az elszántságunk a legnagyobb erősségünk.

Minden egyes találkozót – akár a papíron gyengébb riválisok ellen is – ugyanolyan komolyan veszünk. Aki aktuálisan pályára lép nálunk, az mindig kettőzött erővel szeretne bizonyítani. Úgy érzem, a legtöbb esetben a mentalitás terén tudunk fölé nőni az ellenfeleknek. Bízom benne, hogy a szezon hátralévő részében az összeszokottságon is képesek leszünk még csiszolni.

Egyértelmű célunk, hogy megszerezzük a bajnoki címet!

Két éve már volt alkalmam részese lenni az akkori U20-as bajnokcsapatunknak, s az akkori siker nagyon szép emlékként maradt meg számomra. Tehát nem is lehet kérdés, idén mindenképpen szeretnénk visszahozni Pécsre a bajnoki trófeát."

(Kiemelt képen: Kazy Balázs Forrás: NKA Pécs)