UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét és junior vívó Európa-bajnokság

2024-02-22 21:55

Kollár Anna kadét Európa-bajnok, Csonka Dorottya ezüstérmes Nápolyban

A tőröző Kollár Anna arany-, a kardozó Csonka Dorottya ezüstérmet szerzett a nápolyi kadét Európa-bajnokság nyitó napján.

Pazarul kezdték a magyar fiatalok a nápolyi korosztályos vívó Európa-bajnokságot: a kadétok mezőnyében

a tőröző Kollár Anna aranyérmet nyert, a kardozó Csonka Dorottya ezüstöt érdemelt ki.

A Törekvésben Beliczay Sándor által edzett Kollár Anna a csoportkört hibátlanul abszolválta, majd georgiai, francia és olasz ellenfelet nagyon simán legyőzve jutott a nyolc közé. Ott nemcsak a lengyel Hanna Wojtassal gyűlt meg a baja, hanem a találatjelző rendszerrel is, ám a több alkalommal is megszakított asszóban nem zökkent ki annyira a ritmusból Kollár, hogy ne nyerjen megérdemelten 15:13-ra. Az elődöntőben aztán a moldáv Adelina Senicnek esélye sem volt. A magyar kiválóság 7:1-re elhúzott, és 15:6-tal masírozott a döntőbe. A fináléban az olasz Mariavittor Berretta sem találta a fegyelmezett Kollár ellenszerét, aki 5:2-re és 10-5-re is vezetett. Berretta a végére kezdett belejönni, és 14:13-ra felzárkózott. Ekkor Kollár a jobb csuklóját fájlalva ápolási szünettel törte meg ellenfele lendületét,

majd az utolsó tust is bevitte, és kadét Európa-bajnok lett!
Kollár Anna parádés vívással nyert kadét Eb-címet Forrás: Magyar Vívó Szövetség

A kardozó Csonka Dorottya szintén minden összecsapását megnyerte a csoportjában, majd a főtáblán a következő, francia ellenfelét izgalmas mérkőzésen, egyetlen tussal győzte le. Aztán Kósa Miklós vasasos tanítványa számára jött még egy francia, majd egy igen erős olasz kihívó elleni magabiztos siker. Az elődöntőben aztán az az Alexandra Kuvaeva várt rá, aki korábban az addig egyaránt remekül teljesítő Tóth Nadint és Szabó Pollit is kiejtette. Csonka semmit nem bízott a véletlenre. 7:2-re, majd 10:5-re is vezetett a georgiai ellen, végül nagyon határozott vívással, és 15:11-gyel jutott a döntőbe. A fináléban az olasz Vittoria Mocci végül 15:11-re jobbnak bizonyult a magyar lánynál, aki fantasztikus napot produkált Nápolyban, és

az után lett kadét Európa-bajnoki ezüstérmes, hogy tavaly a juniorcsapattal vb-t és kontinensviadalt is nyert.
Csonka Dorottya nyakába ezüstérem került a kadét Eb-n Forrás: EFC

A kardozó lányok egyébként összességében is kiválóan szerepeltek, hiszen mind a négyen a nyolcaddöntőbe jutottak, sőt, Tóth Nadin azon is túl, és az előkelő hetedik helyen végzett. Szabó Polli a kilencedik, Rácz Brigitta a tizedik lett. Ez több mint biztatót a csapatverseny előtt.

A leány tőrmezőnyben Simon Borbála a 32., Szeverényi Sára a 41., Bartus Claudia pedig a 63. pozíciót érdemelte ki.

A párbajtőröző fiúk között Kelemen Boldizsár a legjobb 16-ig jutott, ott a későbbi arnayérmes olasz Michele Queriolitól kapott ki, és lett a 12. helyezett. Kiss Donát a 20., Taivainen Bence a 25., míg Antal Máté az 53. helyen zárt.

A házigazda olaszok erejéről sokat elárul, hogy mind a három fegyvernemben volt finalista vívójuk, egyikőjük magyar reménységgel szemben maradt alul.

Pénteken a kadét párbajtőröző lányok, valamint a tőröző és a kardozó fiúk lépnek pástra az Európa-bajnokságon.

(Kiemelt képünkön: Beliczay Sándor és a kadét Európa-bajnok Kollár Anna Forrás: Magyar Vívó Szövetség)