UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-02-29 13:28

Jákó Miriam közel járt az olimpiai kvótához a győri Eb-n

A 20 éves légpisztolyos sportlövő, Jákó Miriam egyéniben ötödik lett, a női csapattal pedig aranyérmet nyert a győri Eb-n.

A magyar felnőttválogatott egyetlen juniorkorú tagja, a 20 éves Jákó Miriam nagyszerűen szerepelt a győri 10 m-es sportlövő Európa-bajnokság egyéni légpisztolyos alapversenyében.

A Cél-Tudat SE kitűnősége 575 körös teljesítménnyel a második helyen jutott a nyolcas döntőbe, melyben 173.1 körrel

az ötödik helyen végzett.

Amikor már csak öten maradtak versenyben, akkor Jákó Csaba és Nemes Adrienn tanítványának az olimpiai kvalifikációért a végül Európa-bajnoki címet szerző, 18 éves moldáv Anna Dulcát (239.3) vagy a másodikként záró 20 esztendős török Simal Yilmazt (237.4) kellett volna megelőznie.

Jákó így is pazar napot tudhat maga mögött, hiszen Major Veronikával és Fábián Sárával a hagyományos csapatversenyben aranyérmes lett 1709 körrel, hat körrel megelőzve az ukránokat és további eggyel a lengyeleket. 

Jákó Miriam nagyszeren helytáll élete első felnőttvilágverseny-döntőjében Forrás: MSSZ

„Egészen jól indult a nap, stabilan kezdtem az alapversenyt – mondta a sportlövőnő a hazai szövetségi portálnak. – Annak nagyon örülök, hogy az jobban sikerült, mint korábban. A célom a döntőbe jutás volt és persze az olimpiai kvóta. A finálé össze is jött, a párizsi indulásról pedig nem maradtam le sokkal. Van még egy 25 méteres kontinensviadal és egy világkvalifikációs verseny, nagyon szeretném megszerezni azt az ötkarikás kvótát. Összességében pozitívan értékelem a napot, de dühös vagyok, mert úgy érzem, megcsíphettem volna.

Őszintén szólva, ember vagyok, izgultam a döntőben.

Ezzel magyarázható, hogy kevés volt a tízes. Még sok tapasztalatot kell szereznem az ilyen versenyeken. A csapatarany ugyanakkor nagy boldogság és nagyon büszke vagyok arra, hogy ennek a válogatottnak a tagja lehetek.”

A juniorok számára egyébként szerdán ért véget a kontinensviadal. A magyar a két éremmel zártak a fiatalabbak küzdelmeiben. Kálmán Bálint légpuskával arany-, míg Domsits Olívia légpisztollyal ezüstéremnek örülhetett.

(Kiemelt képünkön: Jákó Miriam Forrás: MSSZ)