UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

GEREVICH GYÖRGY NEVELŐEDZŐI DÍJ

2024-03-28 15:52

Három nevelőedzőt ismertek el Gerevich György-díjjal

A frissen alapított Gerevich György nevelőedzői díjat Borosné Eitner Kinga vívó-, Jakobetz László sakk- és Szedlmayer Ildikó vízilabdatréner kapta meg csütörtökön.

A Duna Arénában első alkalommal adták át a legendás kardvívó mesteredzőről, Gerevich Györgyről elnevezett nevelőedzői díjakat.

A díjat a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ), a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) és a Magyar Edzők Társasága hozta létre, hogy ily módon is elismerje a sikeres sportolók pályafutásának kezdetén kiemelt szerepet betöltő szakembereket.

A díjat 2024-től havonta ítélik oda és negyedévente adják át, most az első három hónap kitüntetettje kapta meg azt

Borosné Eitner Kinga vívó-, Jakobetz László sakk- és Szedlmayer Ildikó vízilabdatréner személyében. 
A díjazottak balról: Szedlmayer Ildikó, Jakobetz László és Borosné Eitner Kinga Fotó: Kelemen Ádám / Sportért Felelős Államtitkárság

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte a nevelőedzői munka fontosságát.

„Amikor a gyermekeink bekerülnek a sport világába, először a nevelőedzőkkel találkoznak. Ők azok a sportszakemberek, akik az első pillanatokban olyan hatással vannak rájuk, minek nyomán a fiatalok életének részévé válik a sport. Ők azok, akik megtanítják az alapokat, és ki tudják jelölni a megfelelő utat a számukra. A nevelőedzők a sportszakmán túl is fontos személyek a növendékek életében, hiszen a szülők és a tanárok mellett ők töltik velük a legtöbb időt. Így pedagógiai szempontból is jelentős a szerepük, hiszen

olyan jellemformáló képességeket adnak át, amelyek a sporttól függetlenül is meghatározóak lehetnek az életben.

Ezért tartjuk nagyon fontosnak, hogy a magyar sportban dolgozó edzők és nevelőedzők megfelelő rangban legyenek képviselve, és ahhoz mérten részesüljenek juttatásokban is.”

A hétszeres olimpiai bajnok Gerevich Aladár fiáról, a háromszoros ötkarikás győztes Szilágyi Áron tanítójáról, Gerevich Györgyről elnevezett nevelőedzői díj nettó 250 ezer forintos pénzjutalmat is jelent, míg a Magyar Edzők Napján, szeptember 25-én a legendás vízilabdatrénerről, Kemény Ferencről elnevezett, egymillió forintos elismeréssel járón nevelőedzői életműdíjat adnak majd át az alapítók.

A nevelőedzői díjak létrehozatalát nagy érdeklődés mellett jelentették be Fotó: Kelemen Ádám / Sportért Felelős Államtitkárság

A csütörtöki rendezvényen Baji Balázs, az NSÜ vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy 70 pályázat érkezett a sportági szövetségektől, illetve a kluboktól, a jelöltek közül 60 edző tevékenykedik olimpiai sportágban. Hozzátette, hogy a díjak odaítéléséről a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságának, a Magyar Edzők Társaságának és a Nemzeti Sportügynökségnek a képviselői döntöttek. Ezt követően a díjazottakat Molnár Zoltán, a Magyar Edzők Társaságának elnöke, valamint Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnöke is méltatta.

Portálunk az elkövetkezendő napokban részletes írásokat közöl az elsőként kitüntetett nevelőedzőkről.

(Kiemelt képünkön: a díjazottak és a díjátadók Fotó: Kelemen Ádám / Sportért Felelős Államtitkárság)