UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-11-25 09:09

Vég Lucának jól bevált a súlycsoportváltás – ifjúsági Európa-kupa-győzelemmel debütált az 52 kilósok között Győrben

A Ceglédi VSE 16 éves cselgáncsozója, Vég Luca a győri ifjúsági Európa-kupán első alkalommal indult az 52 kilósok között korosztályos nemzetközi versenyen, és azonnal aranyéremmel kezdett a számára új kategóriában.

Mint arról beszámoltunk, hazai éremesővel zárult a múlt hét végi, győri ifjúsági cselgáncs Európa-kupa-verseny: a mieink összesen két arany-, négy ezüst- és négy bronzéremmel az éremtáblázat második helyét szerezték meg a grúzok mögött. A magyar fiatalok két elsőségéből az egyik Vég Luca nevéhez fűződött, aki az 52 kilósok mezőnyében nem talált legyőzőre. Ugyanakkor a ceglédiek 16 éves, ifjúsági vb-ötödik reménysége az eddigiekben nem ebben a súlycsoportban, hanem egy kategóriával lejjebb, a 48 kilósok között versenyzett. Néhány hete már U23-as magyar bajnoki címet zsebelt be 52 kilósként, viszont a saját korosztályában, nemzetközi szinten a győri Olimpiai Sportparkban mutatkozott be ebben a súlycsoportban, és meg sem állt a végső győzelemig.

„Nem gondoltam volna, hogy ilyen kiemelkedően sikerülhet a bemutatkozás az 52 kilósok között, de most szerencsére nagyon jól kijött a lépés. Az elmúlt időszakban remekül mentek az edzések, jó formában éreztem magam,

a nagyobb súlycsoport miatt viszont nem voltam rajtam plusz teher, eredménykényszer, ám Győrben, hazai pályán mindenképpen szerettem volna bizonyítani

– örülök, hogy ez végül sikerrel párosult. Az elődöntőben a koreai bizonyult a legnehezebb ellenfélnek, előzetesen kicsit tartottam a mérkőzéstől, mert korábban még nem volt alkalmam ázsiaival megmérkőzni, gondolok itt elsősorban a japánokra vagy a koreaiakra. Abszolút más stílust képviselnek, mint amihez hozzá vagyok szokva az európaiak ellen. Nehéz feladat volt alkalmazkodni hozzá, de végül sikerült kiharcolni a győzelmet, majd utána a döntő is ideálisan alakult” – mondta Vég Luca az Utánpótlássportnak.

Elmondása szerint a súlycsoportváltás már nyáron, a bravúros ötödik hellyel záruló ifjúsági világbajnokság után biztossá vált, azonban a szeptemberi junior, illetve az októberi U23-as Európa-bajnokságon még utoljára elindult a 48 kilósok között.

„Az 52 kilóhoz még mindenképpen erősödnöm kell, jelenleg 51 és 52 kiló között mozog a súlyom, viszont a súlycsoport legjobbjai 54-55-ről fogynak le. A jövő évre mindenképpen le kell dolgoznom ezt a hátrányt, ahhoz hogy elérjem majd a legfőbb célomat:

szeretnék érmet szerezni az ifi vébén és az Eb-n, valamint az EYOF-on is.”

(Kiemelt kép forrása: EJU)