UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2023-05-17 09:00

Indul a hazai rendezésű U17-es Európa-bajnokság, Magyarország Wales ellen kezd

Az U17-es magyar válogatott az év egyik legjelentősebb utánpótlás labdarúgó-eseményén, a hazai rendezésű korosztályos Európa-bajnokságon bizonyíthat, Belvon Attila szövetségi edző csapata szerdán este Wales ellen teheti meg az első lépést a továbbjutás felé.

Nem volt olyan régen, 2021. április 19-én, amikor az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottsága a montreux-i ülésén úgy határozott, 2023-ban Magyarország ad otthont a fiúk U17-es Európa-bajnokságának. A sportdiplomácia siker következtében eldőlt, hazánk korosztályos válogatottja a rendező jogán automatikus résztvevője lesz a tizenhat csapatos tornának, amelyet, mint utóbb kiderült, május 17. és június 2. között bonyolítanak le hat város hét stadionjában: Budapesten (Hidegkuti Nándor Stadion), Debrecenben (Nagyerdei Stadion és DEAC-stadion) Balmazújvárosban, Budaörsön, Felcsúton és Telkiben.

Utóbb arra is fény derült, a magyar korosztályos válogatott az A-jelzésű csoportba kerül, mégpedig Wales, Lengyelország és Írország társaságában, és a sorosolás alapján ebben a sorrendben mérkőzik meg vetélytársaival - szerdán a Hidegkuti Nándor Stadionban, szombaton és jövő hét kedden a felcsúti Pancho Arénában.

A jó hangulat szinte garantált a magyar nemzeti csapat mérkőzésein, a Wales elleni találkozóra ugyanis az összes jegy elfogyott és a többi csoportmérkőzésre sem maradt már sok belépő, ráadásul a magyar válogatott ultrái is szervezetten vesznek részt a találkozókon.

A hazai rendezés mellett az esélyek is megágyaznak a felfokozott hangulatnak, ebből a kvartettból ugyanis az első két hely valamelyikén van sansz a továbbjutásra – összehasonlításképpen, a többi négyesben olyan tradicionális futballnagyhatalmak szerepelnek, mint Franciaország, Portugália, Spanyolország, Anglia, Olaszország, Hollandia vagy Németország. Korábban több játékos és Belvon Attila szövetségi edző is úgy nyilatkozott, a nyolc közé jutás a cél, de Fenyő Noah a Nemzeti Sportnak nyilatkozva azt mondta, a világbajnoki kvalifikáció lebeg a szeme előtt – márpedig a negyeddöntős szereplés mindezt még nem garantálja, a torna első öt helyezettje vált jegyet a vb-re, amelynek helyszíne még nem ismert, Perutól ugyanis nemrég elvették a rendezést.

A tornára csaknem két éve készülő 2006-osok felemás felkészülésen vannak túl. Míg U16-osként jól szerepeltek, legyőzték többek között Belgiumot, Olaszországot és Dániát is, az U17-es korosztályban nem sok babér termett nekik az utóbbi időben: a Telki Kupa megnyerése óta tizenegy előkészületi mérkőzésen két győzelem, három döntetlen és hat vereség a mérlegük, ebben a naptári évben négy tesztmeccsen egy gólt szereztek. Az összecsiszolódás jegyében több hazai összetartáson vett részt a csapat, februárban pedig spanyolországi edzőtábor segítette a felkészülését. A tornát megelőző napokban Telkiben gyakorolt a válogatott, hétfőtől csütörtökig edzett, a zárónapon az Újpest U17-es és U19-es játékosaiból álló vegyescsapattal játszott tesztmeccset, majd szombat óta ismét teljes intenzitással hangol az év nagy utánpótlás-eseményére. 

"Természetesen előnyt jelenthet csoportellenfeleinknek, hogy két tétre menő tornán is szerepeltek. Rendezőként mi máshogyan készültünk, mint az Eb-re kvalifikáló válogatottak, ugyanakkor minden támogatást megkaptunk, hogy olyan ellenfelekkel találkozhassunk, akikkel később a tornán is összecsaphatunk, úgyhogy legalább annyi meccs és rutin van a mi fiainkban is, mint az ellenfelekéiben. A közvetlen felkészülés alatt már egyre többször megmutatkoztak azok a pozitívumok, amelyek korábban is előfordultak, úgyhogy bizakodó vagyok."

– mondta Belvon Attila szövetségi kapitány a Wales elleni mérkőzést megelőző hivatalos sajtótájékoztatón. A tréner korábban azt is megosztotta a nyilvánossággal, hogy szombat óta mindenki teljes értékű edzésmunkát végez.

Pedig a magyar U17-es válogatott sem úszta meg a sérüléseket. Mint arról kedden beszámoltunk, a bő keret tagjai közül többen is kisebb-nagyobb sérüléssel bajlódtak, Radnóti Dániel, Balabás Bence és Ásványi Domonkos az első napokban elhagyta a telki bázist, és rajtuk kívül is voltak játékosok, akik kénytelenek voltak kihagyni néhány edzést. A szakmai stáb így a tervezettnél néhány nappal később, hétfőn jelölte ki a végleges Európa-bajnoki keretet, amelybe a torna során már nem lehet újabb labdarúgót nevezni. A keretszűkítésnek két áldozata lett, mindketten csatárok: az Illés Akadémián nevelkedő Katona István és a norvég Tromsőben pallérozódó Bogdán Hunor került ki. 

A MAGYAR U17-ES VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok:   Lehoczki Bendegúz (Puskás Akadémia), Yaakobishvili Áron (FC Barcelona), Molnár Mátyás (Bp. Honvéd)
Védők:  Lengyel Noel (Főnix), Girsik Attila (Vasas), Manuel Burghart (Ried), Umathum Ádám (Puskás Akadémia), Demkó Márton (El Paso), Kaczvinszki Dominik (Budapest Honvéd), Hornyák Csaba (DVSC), Kubicsek Levente (Puskás Akadémia)
Középpályások: Kern Martin (Puskás Akadémia), Németh Hunor (Köbenhavn), Fenyő Noah (Eintracht Frankfurt), Somfalvi Bence (Puskás Akadémia), Bagi Ádám (Ferencváros), Vidnyánszky Mátyás (DAC)
Támadók: Molnár Csaba (Vasas), Szabó Szilárd (Ferencváros), Simon Benedek (Bp. Honvéd), Varga Zétény (Ferencváros)

Hogy kik lehetnek a korosztályos válogatott húzóemberei, arról korábbi cikkünkben írtunk. Örömteli, hogy mindannyian egészségesek, szükség lesz mindannyiukra a továbbjutáshoz – Belvon Attila szavaiból legalábbis kiolvasható, kemény erőpróbák várnak a csapatra.

Bárki bármit gondol, elképesztően nehéz csoport a miénk.

Wales szervezett, sok gyors, jó felépítésű játékost felvonultató csapat, amelynek tizenhárom-tizennégy fiatalja Premier League-klub ifjúsági együttesében szerepel. A lengyelek saját bevallásuk szerint az utóbbi évek legkiemelkedőbb korosztályával érkeztek, ők is szervezettek és van olyan futballistájuk, aki már hatszáz percet játszott a felnőtt élvonalban. Írország ellen két tesztmeccset játszottunk, testközelből tapasztalhattuk, milyen játékerőt képvisel. Az ifjúsági futballban minden játékos meg akarja mutatni, kiemelkedik az együttesből, de ehhez csapatban kell gondolkodniuk, tehát egységesen és szervezetten kell játsszanak. Ha ez megvalósul, elégedett leszek, mert ez vezethet jobb és látványosabb futballhoz, ami pedig eredményességet szülhet.”

A margitszigeti Grand Hotel Ensana Ybl-termében Kern Martin, a válogatott csapatkapitánya is a sajtó rendelkezésére állt. A Puskás Akadémia 17 éves középpályása elmondta, a szurkolótábor nagy lökést adhat a társaságnak.

"Szerintem még senki sem játszott a csapatból annyi néző előtt, mint ahányan a mérkőzéseinkre kilátogatnak az Európa-bajnokságon. Mindenki érzi a nyomást, de be akarjuk bizonyítani, hogy jó csapat vagyunk. Pluszmotivációt kell jelentenie a felfokozott hangulatnak, nem mindenkinek adatik meg ugyanis, hogy tömött lelátók előtt szerepelhet. Nem lesz olyan, aki ne pörögné túl a meccseket, hiszen olyan torna előtt állunk, amelyen mindenki meg szretné mutatni magát. Ezzel együtt nem beszélgetünk a játékosmegfigyelők jelenlétéről, mivel nem akarunk nyomást helyezni magunkra, illetve azt sem, hogy egyénieskedve lépjen bárki is pályára.

Ha csapatként meg tudjuk mutatni, milyen erényeink vannak, mindenki meg tudja villantani az egyéni tudását.

Nem izgulok amiatt, hogy csapatkapitányként vezethetem pályára a válogatottat, de egy drukk folyamatosan van bennem, ahogyan akkor is volt, amikor bemutatkoztam a Puskás Akadémiában. Úgy érzem, egyre inkább összeállt a csapat, készen állunk a tornára, szeretnénk minél jobb eredményt elérni. Reméljük, minden mérkőzés után a szurkolókkal együtt ünnepelhetünk!"

Portálunk megszólaltatta Wales szövetségi edzőjét, Craig Knightot, aki történelmi válogatott szereplés elé néz együttesével.

"Elöljáróban érdemes megemlítenem, hogy Wales először jutott ki az U17-es Európa-bajnokságra, nagyon örülünk, hogy két, sikerrel megvívott selejtezősorozat eredményeként itt lehetünk. Nagy eredmény ez a mi életünkben, úgyhogy magabiztosan utaztunk Magyarországra.

Szívélyesen fogadtak minket az emberek, csodálatos helynek ismerhettük meg az országot, amely Puskás Ferencet adta a labdarúgásnak. Jól láthatóan kódolva van az ország DNS-ébe a futball, hiszen akármerre nézek, minden utcasarkon futballpályát vagy stadiont látni.

Jól érezzük magunkat  bízunk benne, hogy a meccsek csak javítják majd a kedélyünket. Különleges, hogy a rendezővel egy csoportba kerültünk. Biztosan kemény meccs vár ránk Magyarország ellen, hallottuk, hogy rohamtempóban fogytak a jegyek, várjuk már az összecsapást, ahogyan a Lengyelország és Írország ellenit is."

AZ U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG PROGRAMJA
CSOPORTKÖR
A-CSOPORT
Május 17., szerda
16.30, Hidegkuti Nándor Stadion:
 Lengyelország–Írország
20.00, Hidegkuti Nándor Stadion: Magyarország–Wales
Május 20., szombat
16.30, Felcsút:
 Írország–Wales
20.00, Felcsút: Magyarország–Lengyelország
Május 23., kedd
20.00, Felcsút:
 Írország–Magyarország
20.00, Budaörs: Wales–Lengyelország

B-CSOPORT
Május 18., csütörtök
17.00, Telki:
Szerbia−Szlovénia
20.00, Budaörs: Olaszország−Spanyolország
Május 21., vasárnap
16.30, Hidegkuti-stadion:
Spanyolország−Szlovénia
20.00, Hidegkuti-stadion: Szerbia−Olaszország
Május 24., szerda
17.00, Budaörs:
Spanyolország−Szerbia
17.00, Telki: Szlovénia−Olaszország

C-CSOPORT
Május 17., szerda
16.30, Debrecen, Nagyerdei Stadion:
Skócia−Franciaország
20.00, Debrecen, Nagyerdei Stadion: Portugália−Németország
Május 20., szombat
15.00, Debrecen, DEAC-stadion: 
Portugália−Skócia
20.00, Balmazújváros: Franciaország−Németország
Május 23., kedd
15.00, Balmazújváros: 
Franciaország−Portugália
15.00, Debrecen, DEAC-stadion: Németország−Skócia

D-CSOPORT
Május 18., csütörtök
15.00, Debrecen, DEAC-stadion: 
Svájc−Hollandia
20.00, Balmazújváros: Horvátország−Anglia
Május 21., vasárnap
16.30, Debrecen, Nagyerdei Stadion: 
Horvátország−Svájc
20.00, Debrecen, Nagyerdei Stadion:Hollandia−Anglia
Május 24., szerda
15.00, Balmazújváros:
 Hollandia−Horvátország
15.00, Debrecen, DEAC-stadion: Anglia−Svájc

 

(Kiemelt képünkön: az U17-es Eb-trófea Fotó: Nemzeti Sport/Dömötör Csaba)