UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-08-07 08:52

Mi történt Rómában?

A magyar junior birkózó válogatott két ezüst- és két bronzéremmel zárta a Rómában rendezett korosztályos Európa-bajnokságot. A hétnapos viadal eredményeinek összegzése mellett a vezetőedzők értékelését is közreadjuk.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Véget ért a Rómában rendezett junior birkózó Európa-bajnokság. A viadal múlt hétfőn, a kötöttfogás küzdelmeivel kezdődött, s a 87 kilogrammos kadét világ- és Európa-bajnok Szőke Alex volt a fogásnem legeredményesebb magyarja.

Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában Forrás: birkozoszov.hu
Szőke Alex ezüstérmet szerzett Rómában Forrás: birkozoszov.hu
Az elsőéves junior Szőke nagyon taktikusan, dinamikusan birkózott, megérdemelten jutott a döntőbe, miután legyőzte a finn Matias Pahikainent, a fehérorosz Igor Jarasevicset, a török Bedirhan Tant és a lengyel Michal Dybkát is. Egy percig sem volt kérdés, hogy ott a helye az aranycsatában, amelyben azonban már nem bírt a grúz Temur Cskuaszelidzéval, tehát az ezüstérem lett az övé. Remekelt a 63 kilogrammosok között az idei győri felnőtt Grand Prix-n harmadik Váncza István. A magyar fiú hétfőn az elődöntőig menetelt, ott viszont kikapott az ukrán Olekszandr Hrusintól, így a vigaszág győztesére kellett csupán várnia a bronzcsatához. A lengyel Mateusz Szewczuk lépett szőnyegre Váncza ellen, s az FTC versenyzője nagyon okos, taktikus birkózással megkaparintotta a bronzérmet. Ugyanilyen szép sikert ért el a 72 kilós U23-as Európa-bajnoki ötödik Lévai Tamás is. A Budapesti Honvéd SE sportolója úgy került a legjobb négy közé, hogy olasz és bolgár ellenfelet győzött le simán, technikai tussal, azonban az elődöntőben az orosz Jarbilovval mérkőzött meg, aki 7–2-re jobbnak bizonyult nála. A bronzcsatában nem sokat vacakolt a német Anthony Sanders ellen; másfél perc alatt aratott diadalt technikai tussal úgy, hogy egy válldobást, egy pörgetést, valamint egy dobást is végrehajtott a zónán kívülre. A junior kötöttfogású válogatott vezetőedzője, Struhács György összességében tökéletesen elégedett a fiúk teljesítményével, akik összesen három érmet szereztek, miközben az előzetesen kitűzött cél egy érem, illetve egy pontszerző hely volt. A szakvezető elmondta, hogy a világbajnokságig legfőképpen azon dolgoznak, hogy az általuk indított akciókat az ellenfelek ne tudják megkontrázni, mert erre sokszor volt példa Rómában… A lányoknak sikerült érmet szerezniük. Az 55 kilogrammos kadét Európa-bajnoki második és harmadik Szekér Szimonetta, a 65 kilós kadét Eb-második Szabados Noémi és a 62 kilogrammosok között versenyző Felhő Viktória is a bronzcsatában maradt alul. A vezetőedző, Gyurasits Csaba elégedett a hölgyek eredményeivel, kifejtette, hogy előzetesen a szövetségi kapitánnyal, Ritter Árpáddal is hasonló szereplést láttak reálisnak.
Szurovszki Patrik nem tudott mit tenni Forrás: birkozoszov.hu
Szurovszki Patrik nem tudott mit tenni Forrás: birkozoszov.hu
A szabadfogású válogatott szakágvezetője, Bánkuti Zsolt a kontinensviadalt megelőzően egy dobogós helyezést és egy pontszerző helyet remélt, s ezt a fiúk teljesítették is. A felnőtt magyar bajnok, 57 kilogrammos Farkas Rajmund némi meglepetésre egészen az elődöntőig menetelt, ám végül az ötödik helyen zárta a viadalt. A 86 kilós Szurovszki Patrik brillírozott, s hatalmas csatákat követően jutott el egészen a fináléig. Az elődöntőben például az U23-as világbajnoki bronzérmes izraeli Uri Kalashnikovot múlta felül. A döntőben az idei U23-as kontinensbajnoki ezüstérmes Arif Özen volt az ellenfele, s meglehetősen érdekes szituációból született meg a török sikere. Arif úgy támadott vissza, hogy mindkét lába a zónán kívül volt már, tehát Patriknak járt volna a pont. A bírák ennek ellenére a challengekérés után sem ítélték oda a pontot a magyarnak, így esélye sem volt már megfordítani a párharcot, pedig szépen küzdött... Be kellett érnie az ezüstéremmel. Bánkuti nagyon feldúlt volt a meccs után, s – jogosan – bírálta a mérkőzésvezetést. Ennek ellenére kiemelte: előzetesen természetesen aláírta volna ezeket az eredményeket. Amit az Európa-bajnokságról írtunk Rómát látni, és… Szőke a döntőben! Ezüst- és bronzérem Bronz a kötött végére Szekér Szimonetta ötödik Két ötödik hely, egy bronzmeccs Szurovszki döntős! Bosszantó ezüst  Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.