UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-04-11 08:50

Vívás: négy éremmel zárták a magyarok a dubaji korosztályos vb-t

A párbajtőröző Keszthelyi Zsombor a junior Eb után a korosztálya világbajnokságát is megnyerte Dubajban, ahol a kardozó Battai Sugár Katinka két érmet is szerzett, a férfi tőrcsapat pedig sporttörténelmet írt.

Négy éremmel zárták a magyar vívók a dubaji korosztályos világbajnokságot, ez csak eggyel kevesebb, mint 2019-ben Torunban, amikor legutóbb jártak hasonló eseményen. Akkor az ötből négy is arany volt, és Muhari Eszter, valamint a Szűcs Luca a kadétok között ért fel a csúcsra, ezúttal csak a juniorok álltak dobogón, és egyszer szólt a magyar himnusz, Keszthelyi Zsombornak. 

Keszthelyi Zsombor a junior Eb után a vb-t is megnyerte Forrás: FIE
Keszthelyi Zsombor a junior Eb után a vb-t is megnyerte Forrás: FIE
A Budapesti Honvéd 19 éves párbajtőrözője – miután egy hónappal ezelőtt Újvidéken nem talált legyőzőre – már junior Európa-bajnokként utazott a megméretésre, és nem kapott könnyű ágat: a hatvannégy között máris az az egyiptomi Mohamed Elsayed várt rá, aki tavaly bronzérmes lett a kairói junior-vb-n, a tokiói olimpián pedig a nyolcadikként zárt. A csoportmérkőzéseken még visszafogottan teljesítő magyar fiatal remek vívással, egyetlen tussal nyert a korosztályos világelső ellen, aztán ahogy mondani szokás: beindult a szekere, és meg sem állt a döntőig. Ott az egyiptomiak másik kitűnősége, a tavaly is junior-vb-döntőt vívó (és akkor ezüstérmet szerző) Mohamed Yasseen várt rá. Az aranyasszóban a kivételes fizikai adottságokkal felvértezett Keszthelyi úgy nyert 14:12-re, hogy 10:10-nél a bíró már megadta neki a tust, amikor jelezte, hogy magát találta el. Nem akármilyen sportszerűség volt ez élete legfontosabb mérkőzésén, ilyen állásnál a vb-döntőben! A Dancsházy-Nagy Tamás edzette Keszthelyi tehát Európa után a világ trónjára is felült, és bár a fegyvernemben az elmúlt évek során nagyszerű vívók nevelkedtek idehaza, az egyéni junior-vb-aranyra 1996 óta kellett várni – akkor éppen a jelenlegi szövetségi kapitány, Boczkó Gábor ért el ugyanilyen sikert. Keszthelyi bravúros szerepléséért nemcsak a mostani felkészítőjének jár az elismerés, hanem Galli Zsoltnak is, aki tavaly nyárig nevelőedzőként foglalkozott vele Békéscsabán.   A párbajtőröző lányok között Muhari Eszter és Büki Lili is szépen szerepelt, és közel járt az éremhez. Végül előbbi a hatodik, utóbbi a hetedik helyen fejezte be a versenyt. Az egyéni kadét Eb-győztes Gachályi Gréta kétszer is „szerencsétlen” ágon akadt el. A juniorok között Büki, a kadétmezőnyben az Eb-döntős ellenfele, az izraeli Alexandra Kravets állította meg. A szintén Európa-bajnokként érkező női juniorcsapat a kilencedik helyen végzett. 
A junior női kardcsapat ezúttal vb-ezüstéremig jutott Forrás: FIE
A junior női kardcsapat ezúttal vb-ezüstéremig jutott Forrás: FIE
A kardozók versenyében a junior Eb-bronzérmes Battai Sugár Katinka Dubajban is felállhatott a dobogó harmadik fokára. Dávid László debreceni tanítványa a magyarok pechére a harminckettő között futott össze a felnőttválogatottbeli társával, a szintén sokra hivatott Szűcs Lucával, és győzte le egyetlen tussal. Battait végül az elődöntőben az egész vébén brillírozó amerikaiak egyike, a későbbi ezüstérmes Honor Johnson állította meg. A lányok a csapatversenyben bízhattak, hiszen a Battai Sugár Katinka, Szűcs Luca, Beviz Dorottya és Keszei Kíra négyes Eb-győztesként ment a vébére, és sokáig úgy tűnt, ezúttal sem talál legyőzőre. A Gulácsi Ferenc vezette válogatott az amerikaiakat és az olaszokat is szoros mérkőzésen elintézve jutott a fináléba, melyben végül nem bírt a franciákkal. A 2019-es csapatarany után az ezüstérem nagyszerű, de a versenyzők kvalitásait ismerve és a döntőt látva maradhatott némi hiányérzet a lányokban. A kadétok között az Eb-győztes Spiesz Anna már a hatvannégy között elbúcsúzott a további küzdelmektől. Azért megjegyezzük, hogy legyőzője, a brit Melissa Jane a negyeddöntőig is eljutott, és ott is csak a junior-világbajnok Magda Skarbonkiewicztől kapott ki. 
A férfi tőrcsapat először lett érmes junior-vb-n Forrás: FIE
A férfi tőrcsapat először lett érmes junior-vb-n Forrás: FIE
Az Eb-n remekül szerepeltek tőrözők, kadétok között Budaházy Ambrus egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. Ő most a hatvannégy között szállt ki, és az egyéni versenyben a junior Szemes Gergő nyolcaddöntőjét leszámítva nem is jutottak túl sokáig a magyar ígéretek Dubajban, Aztán jött a juniorok csapatviadala, amely sporttörténelmi sikert hozott. A Bagdány Albert, Bálint Álmos, Mihályi Andor, Szemes Gergő összetételű, Mazza Lorenzo irányította válogatott a nyolc között bombaerős amerikai egységet győzött le úgy, hogy  Szemes 44:41-es hátrányból fordított a végén. Bár a franciák elleni elődöntőt elveszítették a fiúk, a lengyeleknél jobbnak bizonyultak, így Magyarország első férfi tőrcsapatérmét nyerték a junior-világbajnokságok történetében.  A világbajnokságot követően is megáll tehát Boczkó Gábor Eb után tett kijelentése, miszerint a magyar vívás újra mindegyik fegyvernemben erős. A jövőre nézve pedig igen reményteli, hogy az utánpótlásban sikert sikerre halmozó fiatalokra építhet a nagyválogatott. A Dubajban is eredményes vívók közül Keszthelyi, Muhari, Büki, Szűcs, Beviz és Mihályi is bizakodva léphet a felnőttkorosztályba.  A részletes eredmények ITT érhetők el.  További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.